Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ULTIMA ORĂ! BLOCAJ LA APIA!

Publicat: 27 iunie 2018 - 15:23
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ADEVERINȚA APIA, BLOCATĂ! AGROINFO a primit mesaje disperate de la mai mulți fermieri, din mai multe județe din țară! Fermierii au solicitat la Agenția de Plăți și Intervenți pentru Agricultură (APIA) adeverințe-punte pentru contractarea unor împrumuturi bancare în contul subvențiilor care li se cuvin pentru anul de cerere 2018. APIA Aparat Central a anunțat oficial că a dat undă verde la eliberarea adeverințelor din data de 21 iunie 2018. În realitate, nicio adeverință nu ar fi fost eliberată, până la această oră. Ce se întâmplă la APIA în acest moment?

Agenția de Plăți nu are, nici la această oră, eșantionul de control pentru anul de cerere 2018 chiar dacă verificările pe teren,  la fermele care solicită subvenții, conform termenelor stabilite prin ordin de ministrul agriculturii, Petre Daea, trebuie să înceapă la data de 1 iulie 2018. Funcționarii APIA din țară se tem să elibereze adeverințe pentru că nu știu dacă fermierii care le solicită vor fi sau nu incluși în eșantionul de control. Și dacă vor fi incluși, angajații APIA sunt speriați că vor fi buni de plată. Prin eliberarea unei adeverințe este posibil  ca funcționarul să comită niște erori care vor duce la risipirea banilor europeni și ai celor de la bugetul de stat și atunci sumele pierdute vor fi imputate funcționarului APIA care a semnat.

Ultimele modificări din legea subvențiilor agricole, lege publicată în Monitorul Oficial pe 22 iunie 2018, deci în vigoare, îi sperie teribil pe angajații APIA. Există o prevedere în lege care-i determină pe funcționarii APIA să se gândească de două ori până să semneze un act.

Suspendarea nejustificată a plăţilor către fermierii din cadrul schemelor de plăţi directe şi a ajutorului naţional tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislaţia naţională şi europeană, constituie contravenţie şi se sancţionează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au efectuat controlul. (Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură)

APIA este într-o confuzie totală! Pe lângă că nu este definitivat eșantionul fermierilor care vor fi la controlul pe teren, funcționarilor din țară nu li s-a transmis care este cadrul legislativ pentru eliberarea acestor adeverințe, care este procedura efectivă, ce trebuie să facă, iar picătura care umple paharul este softul pentru controlul administrativ al cererilor unice de plată care se pare că nu funcționează. Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) e și la ora aceasta licitat. Licitația nu s-a încheiat nici acum pentru preluarea serviciilor de întreținere și reactualizare a sistemului informatic APIA.

M-am dus la APIA să cer adeverință și mi s-a spus să depun cererea la secretariat și am întrebat când mi se dă adeverința. Nu știm în cât timp vă vom putea elibera adeverința, mi-au spus cei de acolo,  ne-au transmis mesaje mai mulți fermieri.

Alți fermieri ne-au spus că au depus deja cereri pentru eliberarea adeverinței care să le servească la obținerea unui împrumut bancar, iar de la APIA au fost avertizați că au de așteptat. Mi-au zis cei de la APIA că poate aștept o săptămână, poate mai mult, pentru că nu au toate informațiile, spune unul dintre fermieri.  

Surse AGROINFO din APIA Aparat Central confirmă că, până la această oră, nu s-a eliberat nicio adeverință APIA. Se pare că nu există serverul IACS 2018. Și această problemă ține tot de amânarea uriașă a finalizării licitației pentru sistemul informatic. Astfel, angajații APIA nu mai pot transfera datele fermierilor, care au depus cereri unice, din IPA Online, ca în alți ani, în serverul IACS și să vadă ce probleme au fermierii care solicită adeverință. E o răspundere la mijloc, spun sursele noastre din APIA. Tot de la APIA Aparat Central am aflat că directorii APIA ar urma să se întâlnească în perioada următoare pentru a stabili cum procedează, ca să fie o procedură unitară la nivel național.

APIA a comunicat oficial, pe data de 21 iunie 2018, că a dat startul eliberării adeverințelor pentru împrumuturi. APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, şi schema de mediu și măsurile de mediu şi climă), implementate în cadrul Campaniei 2018, respectiv pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA, se arată în comunicatul APIA transmis pentru AGROINFO, la data respectivă.

Vizualizat: 6707 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Fermier dezamagit
|
06. 27, 2018. Wednesday 18:17
Nu există DELOC aplicație la APIA!!!
Nu se lucrează NIMC la APIA, totul este o minciuna “termene exacte, Adeverințe, avans”,etc.
Gargară comunistă și vrăjeală ieftină...
1.
Fermier dezamagit
|
06. 27, 2018. Wednesday 18:15
Nu există DELOC aplicație la APIA!!!
Nu se lucrează NIMC la APIA, totul este o minciuna “termene exacte, Adeverințe, avans”,etc.
Gargară comunistă și vrăjeală ieftină...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii