Luni, 19 mai a.c., premierul Victor Ponta și vicepremierul Daniel Constantin au efectuat o „vizită de lucru” la societatea agricolă Agrichim Fetești, din judeţul Ialomiţa.
Ferma administrată de Viorel Nica are 3.600 ha irigate în totalitate, un siloz nou-nouț, o centrală fotovoltaică care-i asigură independența energetică, o bază materială de invidiat, un parc de utilaje care acoperă complet necesarul de lucrări, 90 de angajați permanenți și un administrator care știe că „fără investiții la timp rămâi de căruță”.
Premierul a afirmat că „…după 25 de ani în sfârșit începem să câștigăm pariul cu agricultura. Și în sfârșit nu mai avem prea multe hectare nelucrate, oamenii primesc banii la timp, subvențiile și toate celelalte drepturi pe care le obțin. Începem să avem o agricultură performantă și faptul că după 20 și ceva de ani România a importat mai puține alimente decât a exportat e un semn foarte bun și anul acesta va fi în același sens”.
În acelaşi timp, Daniel Constantin a precizat că „este pentru prima dată după foarte mulți ani când avem o strategie foarte clară și, mai mult decât atât, avem și fondurile pentru a o implementa. Mă refer la refacerea infrastructurii de irigații în totalitate cu o sumă din fonduri europene de 370 milioane de euro din perspectiva 2014-2020 la care se adaugă 140 milioane de euro, sume care sunt deja în fază de implementare”.
Aflat printre invitați, Aurel Popescu, președintele Rompan, a răspuns la întrebarea jurnaliştilor dacă și ce date deține despre efectul micșorării TVA pe lanțul grâu – făină – pâine a răspuns „Pe primele șase luni avem aproape 150.000 de tone de producție fiscalizată în plus față de aceiași perioadă a anului trecut. Lucrurile merg bine și premierul a adresat că dorește ca la un an, când facem bilanțul, dacă ne ducem cu 300.000 – 400.000 de tone de produse fiscalizate în plus să extindă această măsură și în alte domenii ale industriei alimentare”.
Gazda, Viorel Nica, a răspuns întrebărilor cu răbdare și cu siguranța dată de rezultatele foarte bune pe care ferma administată de el le-a obținut. A menționat că, din 2001 de când Agrochim a trecut în mediul privat, a investit între 340 și 350 de miliarde lei vechi. Referitor la opinia președintelui Băsescu de a se crea două trei societăți românești care să se ocupe de comercializarea cerealelor, Viorel Nica a spus că avem deja traderi români dar că, în final, tot cu marii traderi fac contracte. Administratorul Agrochim a mai zis că nu știe „dacă ar fi bine să încurajăm treaba asta. Noi trebuie să încurajăm industria alimentară și industria de prelucrare a cărnii, a grâului, a laptelui, adică plusvaloarea”, a mai spus Viorel Nica, administratorul Agrichim.