Adama
Vinasa Rompak

Turtoi (MADR): Primăriile care condiţionează eliberarea adeverinţelor de taxele locale încalcă legea!

Publicat: 22 iunie 2015 - 17:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este ilegal să condiţionezi plata subvenţiilor europene de impozitele locale, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi, după ce mai mulţi fermieri din ţară au reclamat faptul că primăriile refuză să le elibereze adeverinţele de la Registrul agricol, din cauză că au datorii la bugetul local. Turtoi recunoaşte însă că MADR nu poate obliga angajaţii primăriilor să respecte legea.

În plus, primăriile au la dispoziţie mai multe zile să răspundă oricărei solicitări scrise depuse de fermieri pentru eliberarea adeverinţei, aşa că dacă fermierii au depus cererea la primărie mai târziu, ar putea rămâne fără subvenţie, dacă primăria nu le dă adeverinţa înainte de 10 iulie. Oricum, în perioada aceasta fiecare zi îi costă 1% din suma totală pe care ar fi primit-o dacă depuneau cererea până pe 15 iunie.

Cazul 1 - Adeverinţă refuzată din cauza unei taxe de păşunat controversate

Gheorghe Holom din satul Boian, comuna Bazna, jud. Sibiu, se plânge că riscă să piardă subvenţia pentru 60 ha de teren, proprietate şi arendă de la alţi proprietari, din cauză că Primăria nu vrea să îi elibereze adeverinţa de la Registrul agricol până nu plăteşte o taxă de păşunat, pe care fermierul o consideră abuzivă. Acesta are cca. 120 de bovine pentru care susţine că Primăria îi cere o taxă de păşunat de 25 lei/cap de animal, atât pe 2014, cât şi pe 2015, deşi omul afirmă că nu a mai utilizat păşunea comunală din 2006 şi susţine că a dat chiar şi o declaraţie pe proprie răspundere la Primărie în acest sens.

Primarul comunei Bazna, Lucian Scumpu, afirmă însă contrariul: că Holom îşi duce animalele la păscut pe păşunea comunală. Din 2014, Primăria Bazna nu a mai închiriat păşunea comunală. Aceasta este utilizată în comun de crescătorii de animale din localitate, fără contracte de închiriere sau concesiune, afirmă primarul. Dar, crescătorii care scot animalele pe păşune trebuie să plătească Primăriei taxa anuală de păşunat.

Chiar dacă fermierul Gheorghe Holom ar fi scos animalele proprii pe păşunea comunală, deşi omul se jură că nu-i aşa, şi ar fi, deci, dator Primăriei, primarul nu ne-a răspuns încă în baza cărei legi condiţionează eliberarea adeverinţei de lipsa datoriilor la bugetul local.

Gheorghe Holom a făcut însă o greşeală certă: nu a cerut în scris eliberarea adeverinţei, ci prin viu grai, ca şi în anii trecuţi, în care nu a fost refuzat niciodată.

Cazul 2 - Un funcţionar care nu acceptă terenurile utilizate „sub alte forme” şi un primar cu principii: cine plăteşte impozitele cu întârziere, primeşte şi adeverinţa mai târziu

Gelu Ungureanu, din satul Verşeni, com. Mirosloveşti, jud. Iaşi, afirmă că peste 200 fermieri nu au putut lua adeverinţe pentru APIA pentru peste 600 ha, din cauză că Primăria refuză să le elibereze adeverinţele dacă nu au plătit toate taxele sau dacă nu au acte de proprietate. Acesta acuză secretarul Primăriei că nu vrea să respecte prevederile art. 5 din Ordinul 619/2015, care spune că terenurile pentru care fermierii nu au acte de proprietate se înscriu în Registrul agricol la rubrica „sub alte forme”. „Vor să dea doar la cei care au acte notariale. Am contract de vânzare-cumpărare pe păşune.  (...) Refuză să îmi treacă pe adeverinţă 72 de ari din cauză că ceilalţi care mai sunt pe titlul de proprietate au datorii la bugetul local”, a explicat Ungureanu.

„Noi putem elibera adeverinţă în funcţie de documentele pe care solicitanţii ni le prezintă: titlul de proprietate, contract de vânzare, contract de închiriere,contract de arendă. În modelul de adeverinţă de la APIA chiar e corect evidenţiată anul acesta forma de utilizare a terenului. Acea sub alte forme se face în baza unei declaraţii date în faţa secretarului, doar dacă nu au acte de proprietate, dar asta înseamnă că ai o adeverinţă măcar.(...) Cei care utilizează terenul să facă acte de arendă cu proprietarul. Eu nu pot să iau pământul oamenilor să îl trec la altul, dacă oamenii nu s-au înţeles între ei. Nu pot să forţez funcţionarii să facă lucrul acesta”, ne-a declarat primarul din Mirosloveşti, Ionuţ Gospodaru.

Acesta afirmă că Primăria Mirosloveşti a eliberat circa 300-400 de adeverinţe şi că sunt doar 4-5 cazuri de fermieri nemulţumiţi de cum s-a eliberat adeverinţa. „Au posibilităţile legale să se îndrepte împotriva noastră dacă consideră că au fost nedreptăţiţi”, a adăugat Ionuţ Gospodaru.

Referitor la condiţionarea adeverinţelor de lipsa datoriilor la bugetul local primarul din Mirosloveşti ne-a spus că „nu este o condiţionare, este o altă regulă ca celor care sunt în regulă să li se elibereze adeverinţele în termen sau cu prioritate, iar celor care au restanţe, cum şi noi aşteptăm ca ei să vină să-şi achite datoriile, şi ei trebuie să mai aştepte." Acesta a mai spus că Primăria este obligată să elibereze adeverinţa în 30 de zile calendaristice de la data depunerii la Primărie a unei solicitări scrise din partea fermierului, dar nu a putut să ne precizeze actul normativ care stabileşte acest termen.

 daily_b

Gelu Ungureanu susţine că a cerut sprijinul MADR, de unde i s-a spus că „MADR nu are nici o pârghie să îl determine pe secretarul primăriei să respecte legea”, şi-a prezentat apoi problema la televiziunea locală din Paşcani, a depus şi o plângere la Parchet pe numele secretarului pentru abuz în serviciu, a făcut o sesizare la Prefectură şi tot degeaba. Inclusiv directorii APIA Iaşi şi APIA Paşcani s-au autosesizat şi au mers la Primăria Mirosloveşti să le explice legea responsabilor din instituţie, după ce au văzut că din 340 de invitaţii, s-au prezentat numai 84 de fermieri la APIA, mai spune Ungureanu. După toate demersurile eşuate, acesta i-a cerut sprijinul şi şefului LAPAR, Laurenţiu Baciu, să intervină ca să convingă oamenii din Primărie să le dea fermierilor adeverinţele pentru APIA.

Disperat, omul a venit să le spună problema sa şi să le ceară ajutorul şi secretarului de stat în MADR George Turtoi şi directorului general al APIA Mihai Puţintei, la o întâlnire cu fermierii din Moldova, în jud. Neamţ.

Turtoi: "Nerespectarea legii prin abuz în serviciu implică răspundere penală"

„Nerespectarea legii prin abuz în serviciu implică răspundere penală. Comunele şi implicit primarul şi secretarul din păcate nu sunt nici în subordinea MADR, nici în coordonare. Prefectura ar fi trebuit să vă ajute, pentru că ei sunt partea administraţiei care au legătură pe zona juridică cu comunele. Mai departe, parchetul e cel care trebuie sesizat în astfel de cazuri.  Încălcarea unei legi, în speţă Ordonanţa 3, care a fost aprobată şi prin lege şi promulgată, este fapt penal”, i-a răspuns George Turtoi fermierului din Mirosloveşti.

„Faceţi-ne o sesizare în scris la minister pe condiţia asta, că trebuie să plătească toate taxele şi impozitele locale ca să vă dea adeverinţă, şi noi o să vă răspundem, că ne-a zis efectiv Comisia Europeană, în scris, clar, că e ilegal să condiţionezi plata subvenţiilor europene de impozitele locale”, l-a sfătuit Turtoi. „E ilegal lucrul ăsta”, a repetat secretarul de stat în MADR.

„Toată lumea le dă dreptate, dar nu se rezolvă problema”, a comentat Gheorghe Neaţă, director în MADR, prezent şi el la întâlnirea din jud. Neamţ, în 19 iunie 2015. Acesta i-a spus fermierului din Mirosloveşti că îl poate da pe secretarul primăriei în judecată şi să îi ceară despăgubiri în cazul în care pierde subvenţia din cauza adeverinţei pe care funcţionarul public nu vrea să i-o elibereze.

Citiţi mai multe detalii şi declaraţii în Revista Ferma ediţia 12 (151), care apare în prima parte a lunii iulie 2015.

Vizualizat: 8461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Suprafața declarată la APIA va fi mai mică decât în 2014. Fermierii au renunțat la o parte din pajiști

Suprafața declarată la APIA va fi mai mică decât în 2014. Fermierii au renunțat la o parte din pajiști

Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Diferența de suprafață ar reprezenta-o pajiștile la care s-a renunțat din două motive: fermierilor nu le-au mai fost concesionate sau aceste pajiști nu sunt eligibile pentru că se află la peste 1.800 m altitudine.

Mihai Puţintei (APIA): 82% din suprafaţa declarată anul trecut a fost solicitată la plată fără penalizări

Mihai Puţintei (APIA): 82% din suprafaţa declarată anul trecut a fost solicitată la plată fără penalizări

Până pe 15 iunie 2015, la închiderea sesiunii de depunere fără penalităţi, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit cereri de plată pentru 82% din suprafaţa declarată anul trecut, a afirmat directorul general al APIA Mihai Puţintei.

APIA nu știe cum să procedeze, ministrul o lămurește: Cooperativele pot să acceseze subvenția pentru pășuni!

APIA nu știe cum să procedeze, ministrul o lămurește: Cooperativele pot să acceseze subvenția pentru pășuni!

Cooperativele au fost refuzate de APIA în momentul în care au intenționat să acceseze subvenția pentru pășunile concesionate sau închiriate. Liderii fermierilor au  declarat pentru Agroinfo că există o scăpare în Ordinul 619.

Laurențiu Baciu: APIA din teritoriu nu a înțeles că schimburile de teren sunt eligibile pentru plată

Laurențiu Baciu: APIA din teritoriu nu a înțeles că schimburile de teren sunt eligibile pentru plată

Fermierii mai au la dispoziție doar 6 zile în care pot să depună cererea unică de plată fără penalități. 15 iunie este ultima zi. Nici în al doisprezecelea ceas lucrurile nu sunt limpezi.

APIA și primăriile, setate pe vechiul Ordin: Schimburile de teren considerate greșit subarendări

APIA și primăriile, setate pe vechiul Ordin: Schimburile de teren considerate greșit subarendări

Fermierii din mai multe județe sunt nemulțumiți că primăriile au rămas setate pe vechea formă a Ordonanței subvențiilor. Nici în centrele zonale APIA situația nu e mai clară. Ordinul 737 și Ordonanța subvențiilor sunt interpretate diferit.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii