Adama
Vinasa Rompak

TREI PAȘI OBLIGATORII pentru UN AJUTOR în AGRICULTURĂ de 50.000 EURO!

Publicat: 24 martie 2017 - 10:41
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EȘTI TÂNĂR ȘI VREI O AFACERE ÎN AGRICULTURĂ? Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) deschide din aprilie 2017 linia de finanțare nerambursabilă pentru tinerii fermieri. Proiectele depuse se vor bate pentru 170 de milioane de euro, alocarea totală pentru această sesiune. În ciuda dificultăților de care se lovesc cei care cer bani europeni, până acum, submăsura 6.1 sprijin pentru instalare tineri fermieri este una dintre cele mai accesate.

Experiența celor care au cerut fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2020 nu a fost întotdeauna una dintre cele mai plăcute. Sunt fermieri cărora le-au fost respinse proiectele sau care s-au izbit de un zid al birocrației, care au avut de așteptat mult timp banii după semnarea deciziei de finanțare. Și, totuși, sunt și fermieri mulțumiți că au cerut acești bani europeni, pe care i-au folosit la dezvoltarea exploatațiilor agricole sau la deschiderea unei ferme. În ultimul an, ghidurile solicitantului, pe fiecare submăsură, au fost modificate în așa fel încât să se mai elimine din muntele de acte inutile sau din birocrație. Firește, mai sunt multe de pus la punct.

Pentru că mulți dintre dumneavoastră sunteți interesați de obținerea celor 50.000 de euro, suma maximă acordată pentru instalarea unui tânăr fermier, am decis să vă punem la dispoziție detalii care pot să vă ajute.

BENEFICIARII SPRIJINULUI

Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.

Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output sau altfel spus unități ale potențialului economic).

Dimensiunea economică (SO) se determină pe baza producției standard totale a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.

Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.

VALOARE SPRIJIN FINANCIAR

În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:

• 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
• 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.

Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare;

Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.

PAȘII PENTRU OBȚINEREA BANILOR

Trebuie să menționăm că lucrurile nu sunt foarte simple, iar finanțarea nerambursabilă de maxim  50.000 de euro nu se obține fără un efort financiar depus de tânărul fermier, înainte de a solicita banii. 

Pasul 1: Înregistrarea de către tânărul fermier, la Registrul Comerțului, a unei întreprinderi.

Întreprinderea trebuie să aibă un obiect de activitate agricol înscris în actul constitutiv și să nu aibă mai mult de 24 de luni vechime la momentul în care tânărul depune cererea de finanțare.

După înregistrarea la Registrul Comerului, tânărul fermier are la dispoziție 24 de luni pentru depunerea cererii de finanțare și solicitarea sprijinului nerambursabil. În acest interval de timp, va fi organizată activitatea întreprinderii:
• se vor înființa și exploata culturile agricole;
• se va înregistra exploatația agricolă în Registrul Agricol al primăriei, în Registrul Unic de Identificare la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), sau în Registrul Exploatațiilor la Direcția Sanitar Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA);
• se vor cumpăra utilaje agricole;
• se va pregăti planul de afaceri.

Pasul 2: Depunerea cererii de finanțare și a planului de afaceri

Depunerea proiectului trebuie să aibă loc într-un interval de cel mult doi ani de la înregistrarea întreprinderii la Registrul Comerțului. Proiectul trebuie să fie însoțit de documentele justificative privind dimensiunea și structura exploatației agricole. Planul de afaceri va conține previziuni pentru creșterea performanțelor economice ale exploataței, ca urmare a implementării proiectului.

Pasul 3: Implementarea planului de afaceri

După semnarea deciziei de finanțare, tânărul fermier va primi o primă tranșă de 75% din valoarea totală a ajutorului nerambursabil. Implementarea proiectului trebuie să demareze în cel mult nouă luni de la semnarea contractului de finanțare.
Implementarea corectă a planului de afaceri presupune:
• obținerea, înainte de data solicitării celei de-a doua tranșe a ajutorului nerambusabil, a unor venituri egale cu cel puțin 30% din valoarea primei tranșe acordate;
• tânărul fermier își va stabili domiciliul în raza comunei unde are loc implementarea proiectului și unde exploatația este înregistrată;
• în cazul în care tânărul fermier este încadrat într-o activitate salariată, în termen de nouă luni de la semnarea contractului de finanțare locul de muncă trebuie să fi în aceeași comună în care este înregistrată propria exploatație sau în zona limitrofă;
• respectarea tuturor indicatorilor menționați în planul de afaceri, atât pentru perioada de implementare, cât și pentru etapa de monitorizare a proiectului.
În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, finanțatorul va recupera integral întregul ajutor financiar nerambusabil plătit, inclusiv avansul acordat.
Dacă obiectivele asumate sunt respectate, tânărul fermier va încasa tranșa finală de 25% din valoarea ajutorului nerambusabil.

FLORILE ȘI BRAZII DE CRĂCIUN POT SĂ-ȚI ADUCĂ 50.000 EURO

Dacă nu vă orientați spre cultură mare, unde aveți nevoie de minim 20 ha, trebuie să știți că puteți obține banii cultivând legume, flori și chiar brazi.  Cea mai mică suprafață de teren este necesară unei culturi de flori și plante ornamentale în spații protejate. O suprafață de doar 1.200 de metri pătrați asigură obținerea unui ajutor financiar nerambursabil de 40.000 de euro.

ATENȚIE! O exploatație agricolă nu poate fi constituită integral din cultivarea plantelor ornamentale. Trebuie să fie o exploatație mixtă ca să obțineți banii.

În cazul cultivării ciupercilor, au fot luate în calcul trei recolte pe an și un spațiu de cultură dispus pe trei stelaje. Astfel, suprafața de teren necesară acestei culturi este de doar 3.400 de metri pătrați.

În cazul pepinierelor, suprafața de teren minimă pentru obținerea ajutorului nerambursabil este de 1,80 de hectare sau 3,40 ha pentru brazii de Crăciun.

IMPORTANT! Potrivit ghidului solicitantului, și studenţii pot beneficia de acești bani. Dacă urmează cursuri la zi şi nu sunt înscrişi la o facultate din acelaşi UAT sau zona limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia, trebuie să se transfere în 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului la o facultate din apropiere. Dacă nu poate să facă acest lucru, studentul va fi eligibil numai dacă urmează modul de învăţământ cu frecvenţă redusă (fără frecvenţă/ prin corespondenţă), inclusiv prin trecerea la acest mod de învăţământ în cele 9 luni mai sus precizate.

Potrivit calendarului publicat de AFIR, submăsura va fi deschisă din aprilie!

Surse: AFIR, avocatnet.ro

Vizualizat: 22381 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Coconet
|
01. 18, 2018. Thursday 21:32
Pe anul 2018 când se da drumul la proiecte
Pentru o pomicultura de fructe cum ar fi mere pere cireșe cat teren minim ar fi nevoie
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii