Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

TRANSFERUL CARE VĂ SALVEAZĂ DE LA DATORII CĂTRE APIA!

Publicat: 05 martie 2019 - 16:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TRANSFER DE ANGAJAMENT! Nu o dată fermierii se plâng că au închiriat pășuni de la primărie, au făcut angajamente agro-mediu, și primăriile, înainte de expirarea perioadei de 5 ani cât e angajamentul, le-au închiriat o suprafață mai mică de pășune sau le-au atribuit pășune în altă parte. Fermierii se văd astfel în fața pericolului de a returna plățile APIA deja încasate. Soluția care-i salvează de la datorii uriașe către APIA este transferul de angajament. 

Transferul de angajament

Transferul de angajament reprezintă preluarea voluntară de către cesionar a obligaţiilor și drepturilor care decurg din angajamentele asumate de către cedent în legătură cu respectarea condițiilor de acordare a sprijinului pentru fiecare măsură /pachet/sub-pachet/variantă vizată.

Transferul de exploatație reprezintă vânzarea, arendarea, moştenirea sau orice alt transfer definitiv care are drept obiect unităţile de producție în cauză.

Beneficiarul care cedează exploataţia prin transfer unui alt fermier se numește cedent. Fermierul care preia exploatație prin transfer se numește cesionar.

Transferul angajamentelor încheiate în cadrul M.10 agro-mediu și climă se poate realiza astfel:

1. prin transfer de exploataţie pentru toate schemele/măsurile din cererea unică de plată (inclusiv pachetele 9, 10, 11), prin documentul „Cererea de transfer de exploataţie”. În cazul transferului de exploataţie, opţiunea privind preluarea sau nepreluarea de către cesionar se aplică tuturor angajamentelor existente în cererea fermierului cedent, indiferent de pachet sau de măsură,
prin transfer de angajament, prin documentele „Declaraţie privind transmiterea/ preluarea angajamentului de agro-mediu și/sau agricultură ecologică” - Anexa nr. 7 şi „Declaraţie privind transmiterea/preluarea angajamentului de agro-mediu aferent pachetului 8 - creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon al Măsurii 10” - Anexa nr. 5:
a. cu transfer de angajament, la nivel de total suprafață angajată, în cazul pachetelor P4, P5, P11.1,
b. cu transfer de angajament, la nivel de parcelă, în cazul P1, P2, P3, P6, P7, P9, P10, P11.2,
c. cu transfer total de angajament, la nivel de rasă angajată, în cazul P8, cu preluarea de către cesionar a întregului număr de animale din rasa respectivă.

„Cererea de transfer de exploatație” trebuie să fie semnată atât de cedent, cât și de cesionar. Se poate realiza oricând pe parcursul anului de cerere, până la emiterea primei decizii de plată. Pe parcursul unui an de cerere se poate efectua un singur transfer pentru aceeași exploatație.

Anexa nr. 5 şi Anexa nr. 7 trebuie să fie semnate atât de cedent, cât și de cesionar şi trebuie prezentate la APIA până la data limită de depunere a cererii unice de plată (cu penalizări dacă ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale de aprobare a formularului cererii unice de plată aprobat în anul 2019 prevede această posibilitate); depunerea ulterior datei limită este considerată inadmisibilă.

anexa-5-bun_banexa-7-bun_b

Dacă fermierul a notificat APIA cu privire la retragerea unui număr de animale (prin Anexa nr. 3), până la refacerea efectivului nu este acceptat transferul.

anexa-3-bun_b

Dacã întregul teren care face obiectul angajamentului sau o parte a acestuia sau întreaga exploataţie este transferat(ã) altei persoane în cursul perioadei angajamentului M.10, angajamentul sau partea din acesta aferentã terenului transferat poate fi preluat(ã) de cealaltã persoanã pentru perioada rãmasã sau poate înceta şi rambursarea nu este solicitatã în ceea ce priveşte perioada în care angajamentul a produs efecte.

Noul utilizator al suprafetei în cauzã, care a preluat angajamentul existent, este responsabil pentru eventualele neconformitãti depistate ulterior transferului şi ca urmare acestuia i se vor reţine sumele acordate necuvenit în campaniile anterioare transferului pentru suprafața respectivã.

În cazul transferului de exploatație/de angajament, cesionarul este informat de APIA prin documentul „Inştiinţare privind situaţia angajamentelor care fac obiectul transferului” asupra: stadiului implementării angajamentului de către cedent, pe suprafeţele vizate de transfer până la acel moment, conform HG nr. 226/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Acest document se semnează de ambele părți implicate în transfer – Anexa nr. 9.

anexa-9-bun_b

Transferul de angajament se notifică de către beneficiari la APIA în termen de maximum 15 zile de la data efectuării. Formularele/anexele pentru efectuarea transferului vă sunt puse la dispoziție de către APIA.

Vizualizat: 3432 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii