În acest an, când vine vremea recoltatului, fermierii numără mai mult pagubele produse în culturile agricole de secetă, decât producţiile obţinute.
Mehedinţi: Pierderile la culturile de primăvară sunt de 70% din producţie
Pierderile înregistrate de agricultorii din judeţ din cauza deficitului de apă în sol se situează la aproximativ 70% în cazul culturilor de primăvară, afirmă preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Mehedinţi, Cornel Stroescu. Potrivit acestuia, culturile cele mai afectate din cauza secetei sunt porumbul şi floarea soarelui, care au fost înfiinţate pe aproximativ 50.000 ha, şi respectiv 10.000 ha. „Sunt zone în care aceste culturi sunt calamitate 100%. Am solicitat fermierilor să se prezinte la primării şi să solicite comisiilor formate acolo să se deplaseze la terenurile agricole şi să evalueze pagubele pentru a putea beneficia de eventualele despăgubiri pe care le va acorda Guvernul”, a precizat Stroescu, citat de Agerpres.
Stroescu a arătat că, de la începutul săptămânii trecute, producătorii agricoli din comunele Branişte, Brezniţa de Motru, Broşteni, Corcova, Greci, Obârşia de Câmp, Oprişor, Salcia, Şişeşti, Tâmna şi Vrata au demarat deja acţiunea de constatare a pagubelor la culturile de primăvară. „Când situaţia pagubelor produse de caniculă la nivel de judeţ va fi centralizată, va fi trimisă la ministerul de resort. Agricultorii care au culturile calamitate în proporţie de peste 30%, conform reglementărilor, ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venit", a afirmat Stroescu.
Acesta este şi preşedinte al Camerei Agricole Naţionale, care îndeamnă fermierii care au culturi afectate de secetă să solicite comisiilor de evaluare a pagubelor să le constate pierderile, ca să beneficieze de scutirea de impozit şi de alte eventuale compensaţii de la stat.
Dacă în următoarea perioadă nu va ploua, sunt în pericol şi lucrările toamnă şi există riscul să se întârzie şi semănatul păioaselor, se teme Stroescu.
Sălaj: Pagube estimate la 235 milioane lei
În judeţul Sălaj, peste 187.000 hectare au fost afectate de secetă. Pagubele totale estimate de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură se ridică la circa 235 mil. lei. Potrivit unei situaţii estimative întocmite de Direcţia Agricolă au fost afectate 25.600 ha cu porumb şi sorg, 2.400 ha cu floarea soarelui, 6.600 ha cartofi, 110.000 ha păşuni şi fâneţe, 27.900 ha de plante de nutreţ.
„Cele mai afectate sunt culturile de porumb, dar şi cele de floarea soarelui şi cartofi. Situaţia finală depinde de evoluţia vremii, dar prognozele spun că va fi secetă în următoarea lună şi jumătate”, a declarat Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, citat de Agerpres.