COMISIA EUROPEANĂ, OFICIAL. Fermierii europeni vor beneficia de un avans din plățile directe și din plățile pe agro-mediu și în acest an, declară comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan. Pentru fermierii români, care nu și-au primit nici acum plățile integrale pe 2015, vestea pare o frecție la un picior din lemn.
Decizia care implică plata în avans a subvențiilor agricole aferente campaniei 2016 a fost luată pe 18 iulie 2016, la Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură și Pescuit, ținut la Bruxelles.
Avansul este de 70% din plățile directe și 85% din plățile pe suprafață acordate pentru dezvoltare rurală și se va putea plăti începând cu data de 16 octombrie 2016, după finalizarea controalelor administrative, a declarat comisarul european Phil Hogan.
Procentul de 70% este plătit, de obicei, din subvenția pe suprafață. Nu se știe deocamdată dacă vor intra în acest procent toate cele 5 componente ale acestei subvenții: schema unică de plată pe suprafață, plata redistributivă, plata pe înverzire, plata pentru tineri fermieri, ajutorul național tranzitoriu (ANT vegetal), iar cei 85% se referă la plățile compensatorii pe agro-mediu, acoperite din fondurile PNDR 2014-2020.
Termenul limită de acordare a avansului pentru statele membre UE este 30 noiembrie 2016 pentru că de pe 1 decembrie încep plățile regulare integrale și regulamentele europene nu mai permit acordarea avansului.
E puțin probabil ca fermierii români să fie încântați de această decizie în condițiile în care nu și-au primit nici până la această oră subvențiile integrale aferente campaniei 2015. La acest moment, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susține că a autorizat la plată suma de 1,555 miliarde de euro în contul subvențiilor pentru 2015.
Banii au fost împărțiți astfel:
Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) - 1,198 miliarde euro, din care:
‐ 255,44 milioane euro plăți în avans (în anul 2015);
‐ 955,88 milioane euro plăți regulare.
Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) + cofinanțare de la bugetul național – 215,87 milioane euro, din care:
‐ 200,37 milioane euro pentru Măsura 13 – “Plăți pentru zone care se confruntă cu
constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” - din PNDR 2014-2020;
‐ 15,5 milioane euro pentru Măsura 214 – “ Plăți privind agromediu”.
BUGET NAȚIONAL - 128,2 milioane euro, din care:
‐ 111,32 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector vegetal (ANT1);
‐ 16,88 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic (ANTZ).
Autorizarea la plată a acestor sume nu înseamnă neapărat că banii au și ajuns în buzunarele agricultorilor români. Cu tot efortul pe care spune APIA că-l face s-ar putea ca în toamnă să mai fie destui fermieri care să-și aștepte subvențiile restante. Tot ce e posibil să le primească în același timp cu avansul din subvențiile pe 2016.
Potrivit APIA, la sfârșitul anului trecut le-a fost plătită, în avans, fermierilor români suma de 255, 44 milioane de euro. Este deja un fapt cunoscut și AGROINFO a publicat mai multe știri cu acest subiect că agricultorii au trăit atunci o stare de tensiune maximă.
CITEȘTE DESPRE AVANSUL DIN SUBVENȚII!
Aproximativ 100.000 de fermieri au fost tăiați de la plata avansului în 2015 deși ar fi fost eligibili pentru această plată. Mulți agricultori au căzut pe lista neagră din pricina sistemului informatic cu care APIA lucrează pentru plata subvențiilor. Pe de altă parte, dintre fermierii norocoși, aflați pe listele de plată, prea puțini au încasat și avansul de 85% din plățile pe agromediu. În aceeași ordine de idei, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, nu o dată, că fermierii români și-ar fi primit mai repede plățile integrale dacă nu s-ar fi pierdut timpul cu construirea modului informatic pentru plățile în avans. Probabil, în toamna aceasta modulul pentru avans, creat în interiorul acestui sistem informatic, va funcționa ca uns pentru că a fost deja rodat.