În luna octombrie 2016, regimul termic mediu diurn al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile multianuale în majoritatea zonelor agricole, exceptând, local, regiunile nordice, centrale şi vestice, unde acestea se vor apropia de normal.
Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul şi local în sudul ţării, iar în restul teritoriului agricol vor avea o tendinţă spre excedent.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile desfăşurării fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Starea solului
În stratul de sol 0-20 cm / ogor, rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul, estul şi sudul ţării, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).
Caracteristici fenologice
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă vor evolua normal în aproape toată ţara, exceptând zonele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol, unde local, ritmurile de vegetaţie vor fi stânjenite temporar. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună şi medie pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, respectiv medie şi slabă, îndeosebi pe terenurile unde răsărirea plantelor este neuniformă, comparativ cu normalul perioadei.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze, la nivelul întregii ţări.
În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla la germinare şi răsărire, cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile din jumătatea de sud a ţării aflate la înfrunzire.
La cultura de sfeclă de zahăr se vor extinde lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, local fiind posibilă finalizarea acestora.
În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de maturare a lemnului şi îngălbenire/cădere a frunzelor, continuându-se de asemenea lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de toamnă se vor desfăşura în general în bune condiţii, în cea mai mare parte a ţării.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea eliberării terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului culturilor de grâu de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Sursa: ANM