Adama
Vinasa Rompak

Ţinteşti randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui. Iată soluţiile Ecofol!

Publicat: 08 mai 2020 - 18:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Având un potenţial ridicat de producţie, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienţi, atât de micro cât şi de macroelemente. 

Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice.

 B&A-Grow-Factor-ECOFOL_b

Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.

 GF-Seed-ECOFOL_b

În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea seminţelor cu îngrăşământ lichid înainte de semănat. Sămânţa sănătoasă şi de bună calitate asigură o răsărire viguroasă şi uniformă, cu ritm intens de creştere în fazele iniţiale, dar şi o depăşire mai rapidă a atacurilor dăunătorilor de sol. O sămânţă tratată suplimentar (împreună cu fungicidul) cu micro şi macroelemente va dispune de nutrienţi disponiblili pentru a susţine perioadele iniţiale de dezvoltare ale tinerei plante, depăşind astfel cu uşurinţă potenţialele surse de stres.

  • Ecofol deţine în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului seminţelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul conţine 1l îngrăşământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conţine întreaga gamă de nutrienţi hidrosolubili. Îngrăşământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor şi insecticidelor utilizate pentru tratarea seminţelor. Datorită macro şi microelementelor aplicate pe suprafaţa seminţelor, sămânţa de floarea-soarelui va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor şi a primelor frunze. Doza recomandată este 2 l/tona de sămânţă.

Datorită sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifică bine îngrăşămintele minerale. Dozele de azot se calculează în funcţie de producţia planificată şi de indicele de azot al solului. Doza de azot se fracţionează astfel: jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul (sub formă de azotat de amoniu sau îngrăşăminte complexe) şi jumătate concomitent cu praşila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.

Fosforul se poate administra integral înainte de efectuarea arăturii, înainte de pregătirea patului germinativ, sub formă de îngrăşăminte granulate complexe, 2/3 din doza înainte de efectuarea lucrării de arat şi 1/3 concomitent cu semănatul.

Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluţii de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele iniţiale de creştere.

  • Azotul este un element foarte important în dezvoltarea florii-soarelui. În primele stadii de dezvoltare a florii-soarelui există riscul ca acesta să levige. Ecofol vă propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul oferă azot disponibil pentru cultură, eliberat treptat pe parcursul a 90 de zile urmărind curba de consum a plantelor. De asemenea, aduce un aport de magneziu pentru a asigura echilibru în nutriţie. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumată de cultură în perioada dintre închiderea rândurilor şi înflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigură şi aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbţia în sinergie a azotului.

 Durasol-Bags-ECOFOL_b

  • Gama noastră de îngrăşăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, uşor acide şi alcaline, şi anume:
    • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare şi/sau denitrificare.
    • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
    • Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare şi/sau denitrificare.

 

Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele iniţiale, microelementele şi aminoacizii joacă un rol foarte important în activarea enzimelor.

  • ! ! Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinaţie unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creştere ale florii-soarelui, previne apariţia carenţelor, asigură o absorbţie optimă a elementelor şi protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecţie a plantelor. Doza recomandată de specialiştii Ecofol este de 1-2 l/ha.

Productivitatea culturii de florii-soarelui este în strânsă dependenţă cu formarea corespunzătoare a tuturor elementelor de producţie după cum urmează: numărul de plante pe unitatea de suprafaţă, numărul de seminţe pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), conţinutul de ulei din seminţe etc.

 Helasol-Sunflower-Tuba-ECOF_b

Floarea-soarelui reacţionează bine la îngrăşămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze şi al doilea la începutul apariţiei calatidiilor. Îngrăşămintele foliare recomandate sunt cele cu un conţinut mai mare de fosfor şi cele care conţin microelemente, în special bor şi molibden.

  • Ecofol a creat un produs special destinat culturii de floarea-soarelui, Helasol Sunflower. Este un produs complex cu macroelemente (NPK) + microelemente, care aduce culturii următoarele beneficii:
    • Previne apariţia carenţelor.
    • Stimulează sinteza hormonilor de creştere şi a proteinelor.
    • Susţine procesul de producere a clorofilei şi metabolismul carbohidraţilor.

Ce am observat din practică?

Nutriţia foliară în etapele de creştere a florii-soarelui prelungeşte efectul de stay green al aparatului foliar, ajută la formarea corespunzătoare a butonului floral şi la dezvoltarea florilor.

Îngrăşămintele foliare Ecofol activează sistemul radicular pentru îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor greu accesibili din sol şi sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitând aderenţa lor pe suprafaţa frunzelor şi pătrunderea mai rapidă în spaţiile intracelulare.

 

Articol realizat de echipa Ecofol România

Vizualizat: 1354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii