Având un potenţial ridicat de producţie, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienţi, atât de micro cât şi de macroelemente.
Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice.
Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.
În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea seminţelor cu îngrăşământ lichid înainte de semănat. Sămânţa sănătoasă şi de bună calitate asigură o răsărire viguroasă şi uniformă, cu ritm intens de creştere în fazele iniţiale, dar şi o depăşire mai rapidă a atacurilor dăunătorilor de sol. O sămânţă tratată suplimentar (împreună cu fungicidul) cu micro şi macroelemente va dispune de nutrienţi disponiblili pentru a susţine perioadele iniţiale de dezvoltare ale tinerei plante, depăşind astfel cu uşurinţă potenţialele surse de stres.
Datorită sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifică bine îngrăşămintele minerale. Dozele de azot se calculează în funcţie de producţia planificată şi de indicele de azot al solului. Doza de azot se fracţionează astfel: jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul (sub formă de azotat de amoniu sau îngrăşăminte complexe) şi jumătate concomitent cu praşila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.
Fosforul se poate administra integral înainte de efectuarea arăturii, înainte de pregătirea patului germinativ, sub formă de îngrăşăminte granulate complexe, 2/3 din doza înainte de efectuarea lucrării de arat şi 1/3 concomitent cu semănatul.
Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluţii de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele iniţiale de creştere.
Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele iniţiale, microelementele şi aminoacizii joacă un rol foarte important în activarea enzimelor.
Productivitatea culturii de florii-soarelui este în strânsă dependenţă cu formarea corespunzătoare a tuturor elementelor de producţie după cum urmează: numărul de plante pe unitatea de suprafaţă, numărul de seminţe pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), conţinutul de ulei din seminţe etc.
Floarea-soarelui reacţionează bine la îngrăşămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze şi al doilea la începutul apariţiei calatidiilor. Îngrăşămintele foliare recomandate sunt cele cu un conţinut mai mare de fosfor şi cele care conţin microelemente, în special bor şi molibden.
Ce am observat din practică?
Nutriţia foliară în etapele de creştere a florii-soarelui prelungeşte efectul de stay green al aparatului foliar, ajută la formarea corespunzătoare a butonului floral şi la dezvoltarea florilor.
Îngrăşămintele foliare Ecofol activează sistemul radicular pentru îmbunătăţirea absorbţiei nutrienţilor greu accesibili din sol şi sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitând aderenţa lor pe suprafaţa frunzelor şi pătrunderea mai rapidă în spaţiile intracelulare.
Articol realizat de echipa Ecofol România