Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

TINERII FERMIERI SE VOR BATE ANUL ĂSTA PE SPRIJINUL DE 50.000 DE EURO!

Publicat: 28 iunie 2018 - 10:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJIN DE MAXIM 50.000 DE EURO! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, ieri, 27 iunie 2018, calendarul estimativ al lansării sesiunilor de proiecte care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. În ciuda faptului că a fost mereu campioană la accesarea banilor europeni, anul acesta submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri beneficiază de o alocare extrem de mică prin comparație cu suma pusă de AFIR la dispoziția tinerilor anul trecut.

CALENDARUL ESTIMATIV AL LANSĂRII SESIUNILOR PENTRU DEPUNEREA PROIECTELOR A FOST PUBLICAT IERI DE AGROINFO!

Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalare tineri fermieri, inclusiv ITI are o alocare propusă pentru 2018 de 11 milioane de euro. Suma rezervată acestei submăsuri, pentru care mereu a fost bătaie, este mică dacă facem comparație cu suma plătită de AFIR anul trecut pentru instalarea tinerilor fermieri.

Potrivit cifrelor comunicate de AFIR, anul trecut, cele mai multe solicitări de finanțare primite on-line de către agenție, în anul 2017, au fost pentru această submăsură. Astfel, AFIR a primit de la tineri fermieri peste 6.170 cereri de finanțare, în valoare totală de 252 milioane de euro și a semnat contracte de finanțare însumând 292 milioane de euro (aici incluzând și contractele de finanțare preluate prin procedura de tranziție dintre Programe). Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri, în 2017, a fost de aproximativ 223 milioane de euro.

Anul acesta, dacă suma va rămâne la 11 milioane de euro, AFIR va putea accepta doar câteva sute de proiecte din toată țara. Se prefigurează o bătaie în toată regula pentru a smulge sprijinul de maxim 50.000 de euro pentru instalarea ca șef de exploatație.  

Ca să fiți informați din timp și să fiți printre primii care depuneți proiectele, AGROINFO vă ajută reamintindu-vă pașii pe care trebuie să-i urmați obligatoriu dacă vreți să obțineți banii pentru instalarea ca tânăr fermier.

BENEFICIARII SPRIJINULUI

Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.

Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output sau altfel spus unități ale potențialului economic).

Dimensiunea economică (SO) se determină pe baza producției standard totale a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.

Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.

VALOARE SPRIJIN FINANCIAR

În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:

• 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
• 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.

Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare;

Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.

PAȘII PENTRU OBȚINEREA BANILOR

Trebuie să menționăm că lucrurile nu sunt foarte simple, iar finanțarea nerambursabilă de maxim  50.000 de euro nu se obține fără un efort financiar depus de tânărul fermier, înainte de a solicita banii. 

Pasul 1: Înregistrarea de către tânărul fermier, la Registrul Comerțului, a unei întreprinderi.

Întreprinderea trebuie să aibă un obiect de activitate agricol înscris în actul constitutiv și să nu aibă mai mult de 24 de luni vechime la momentul în care tânărul depune cererea de finanțare.

După înregistrarea la Registrul Comerului, tânărul fermier are la dispoziție 24 de luni pentru depunerea cererii de finanțare și solicitarea sprijinului nerambursabil. În acest interval de timp, va fi organizată activitatea întreprinderii:
• se vor înființa și exploata culturile agricole;
• se va înregistra exploatația agricolă în Registrul Agricol al primăriei, în Registrul Unic de Identificare la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), sau în Registrul Exploatațiilor la Direcția Sanitar Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA);
• se vor cumpăra utilaje agricole;
• se va pregăti planul de afaceri.

Pasul 2: Depunerea cererii de finanțare și a planului de afaceri

Depunerea proiectului trebuie să aibă loc într-un interval de cel mult doi ani de la înregistrarea întreprinderii la Registrul Comerțului. Proiectul trebuie să fie însoțit de documentele justificative privind dimensiunea și structura exploatației agricole. Planul de afaceri va conține previziuni pentru creșterea performanțelor economice ale exploataței, ca urmare a implementării proiectului.

Pasul 3: Implementarea planului de afaceri

După semnarea deciziei de finanțare, tânărul fermier va primi o primă tranșă de 75% din valoarea totală a ajutorului nerambursabil. Implementarea proiectului trebuie să demareze în cel mult nouă luni de la semnarea contractului de finanțare.
Implementarea corectă a planului de afaceri presupune:
• obținerea, înainte de data solicitării celei de-a doua tranșe a ajutorului nerambusabil, a unor venituri egale cu cel puțin 30% din valoarea primei tranșe acordate;
• tânărul fermier își va stabili domiciliul în raza comunei unde are loc implementarea proiectului și unde exploatația este înregistrată;
• în cazul în care tânărul fermier este încadrat într-o activitate salariată, în termen de nouă luni de la semnarea contractului de finanțare locul de muncă trebuie să fi în aceeași comună în care este înregistrată propria exploatație sau în zona limitrofă;
• respectarea tuturor indicatorilor menționați în planul de afaceri, atât pentru perioada de implementare, cât și pentru etapa de monitorizare a proiectului.
În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, finanțatorul va recupera integral întregul ajutor financiar nerambusabil plătit, inclusiv avansul acordat.
Dacă obiectivele asumate sunt respectate, tânărul fermier va încasa tranșa finală de 25% din valoarea ajutorului nerambusabil.

CITEȘTE ȘI: TREI PAȘI OBLIGATORII pentru UN AJUTOR în AGRICULTURĂ de 50.000 EURO!


Vizualizat: 6167 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

AJUTOR DE 90.000 DE LEI PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE, OVINE ȘI CAPRINE!

AJUTOR DE 90.000 DE LEI PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE, OVINE ȘI CAPRINE!

20 octombrie 2020 - 06:43

SPRIJIN FERMIERI. Crescătorii de bovine, ovine și caprine din județul Harghita pot să acceseze ajutorul financiar acordat în cadrul ”Programului anual de sprijinire a asociaţiilor din judeţul Harghita”. Programul este derulat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean, iar bugetul total al programului pentru anul 2020 este de 150.000 de lei.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii