Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

TINERII FERMIERI SE VOR BATE ANUL ĂSTA PE SPRIJINUL DE 50.000 DE EURO!

Publicat: 28 iunie 2018 - 10:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJIN DE MAXIM 50.000 DE EURO! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, ieri, 27 iunie 2018, calendarul estimativ al lansării sesiunilor de proiecte care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. În ciuda faptului că a fost mereu campioană la accesarea banilor europeni, anul acesta submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri beneficiază de o alocare extrem de mică prin comparație cu suma pusă de AFIR la dispoziția tinerilor anul trecut.

CALENDARUL ESTIMATIV AL LANSĂRII SESIUNILOR PENTRU DEPUNEREA PROIECTELOR A FOST PUBLICAT IERI DE AGROINFO!

Submăsura 6.1 Sprijin pentru instalare tineri fermieri, inclusiv ITI are o alocare propusă pentru 2018 de 11 milioane de euro. Suma rezervată acestei submăsuri, pentru care mereu a fost bătaie, este mică dacă facem comparație cu suma plătită de AFIR anul trecut pentru instalarea tinerilor fermieri.

Potrivit cifrelor comunicate de AFIR, anul trecut, cele mai multe solicitări de finanțare primite on-line de către agenție, în anul 2017, au fost pentru această submăsură. Astfel, AFIR a primit de la tineri fermieri peste 6.170 cereri de finanțare, în valoare totală de 252 milioane de euro și a semnat contracte de finanțare însumând 292 milioane de euro (aici incluzând și contractele de finanțare preluate prin procedura de tranziție dintre Programe). Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri, în 2017, a fost de aproximativ 223 milioane de euro.

Anul acesta, dacă suma va rămâne la 11 milioane de euro, AFIR va putea accepta doar câteva sute de proiecte din toată țara. Se prefigurează o bătaie în toată regula pentru a smulge sprijinul de maxim 50.000 de euro pentru instalarea ca șef de exploatație.  

Ca să fiți informați din timp și să fiți printre primii care depuneți proiectele, AGROINFO vă ajută reamintindu-vă pașii pe care trebuie să-i urmați obligatoriu dacă vreți să obțineți banii pentru instalarea ca tânăr fermier.

BENEFICIARII SPRIJINULUI

Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.

Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output sau altfel spus unități ale potențialului economic).

Dimensiunea economică (SO) se determină pe baza producției standard totale a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.

Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.

VALOARE SPRIJIN FINANCIAR

În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:

• 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
• 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.

Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare;

Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.

PAȘII PENTRU OBȚINEREA BANILOR

Trebuie să menționăm că lucrurile nu sunt foarte simple, iar finanțarea nerambursabilă de maxim  50.000 de euro nu se obține fără un efort financiar depus de tânărul fermier, înainte de a solicita banii. 

Pasul 1: Înregistrarea de către tânărul fermier, la Registrul Comerțului, a unei întreprinderi.

Întreprinderea trebuie să aibă un obiect de activitate agricol înscris în actul constitutiv și să nu aibă mai mult de 24 de luni vechime la momentul în care tânărul depune cererea de finanțare.

După înregistrarea la Registrul Comerului, tânărul fermier are la dispoziție 24 de luni pentru depunerea cererii de finanțare și solicitarea sprijinului nerambursabil. În acest interval de timp, va fi organizată activitatea întreprinderii:
• se vor înființa și exploata culturile agricole;
• se va înregistra exploatația agricolă în Registrul Agricol al primăriei, în Registrul Unic de Identificare la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), sau în Registrul Exploatațiilor la Direcția Sanitar Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA);
• se vor cumpăra utilaje agricole;
• se va pregăti planul de afaceri.

Pasul 2: Depunerea cererii de finanțare și a planului de afaceri

Depunerea proiectului trebuie să aibă loc într-un interval de cel mult doi ani de la înregistrarea întreprinderii la Registrul Comerțului. Proiectul trebuie să fie însoțit de documentele justificative privind dimensiunea și structura exploatației agricole. Planul de afaceri va conține previziuni pentru creșterea performanțelor economice ale exploataței, ca urmare a implementării proiectului.

Pasul 3: Implementarea planului de afaceri

După semnarea deciziei de finanțare, tânărul fermier va primi o primă tranșă de 75% din valoarea totală a ajutorului nerambursabil. Implementarea proiectului trebuie să demareze în cel mult nouă luni de la semnarea contractului de finanțare.
Implementarea corectă a planului de afaceri presupune:
• obținerea, înainte de data solicitării celei de-a doua tranșe a ajutorului nerambusabil, a unor venituri egale cu cel puțin 30% din valoarea primei tranșe acordate;
• tânărul fermier își va stabili domiciliul în raza comunei unde are loc implementarea proiectului și unde exploatația este înregistrată;
• în cazul în care tânărul fermier este încadrat într-o activitate salariată, în termen de nouă luni de la semnarea contractului de finanțare locul de muncă trebuie să fi în aceeași comună în care este înregistrată propria exploatație sau în zona limitrofă;
• respectarea tuturor indicatorilor menționați în planul de afaceri, atât pentru perioada de implementare, cât și pentru etapa de monitorizare a proiectului.
În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, finanțatorul va recupera integral întregul ajutor financiar nerambusabil plătit, inclusiv avansul acordat.
Dacă obiectivele asumate sunt respectate, tânărul fermier va încasa tranșa finală de 25% din valoarea ajutorului nerambusabil.

CITEȘTE ȘI: TREI PAȘI OBLIGATORII pentru UN AJUTOR în AGRICULTURĂ de 50.000 EURO!


Vizualizat: 5983 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

LEGE PENTRU FERMIERI PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTE!

26 mai 2020 - 15:57

OFICIAL! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru completarea art. 9 din legea apelor nr. 107/1996, care prevede ca utilizarea apelor subterane pentru irigaţii să fie scutită de la plata taxei specifice pentru perioada stării de urgenţă şi pentru încă şase luni.

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

DIRECTOR APIA: ELIBERAȚI URGENT ADEVERINȚELE pentru FERMIERI!

26 mai 2020 - 14:15

URGENT SUBVENȚII APIA 2020! Primăriile trebuie să elibereze urgent adeverințele de la registrele agricole pentru fermierii care solicită subvenții agricole și să le transmită către Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința trebuie anexată obligatoriu la cererea unică depusă de fermieri pentru subvențiile din agricultură aferente acestui an.

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 08:18

MICI ȘI MULȚI CU VENITURI MICI! Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a scris pe contul său de twitter că România este țara cu cele mai multe ferme mici, de subzistență, cu venituri care nu pot asigura traiul zilnic. Procentul depășește cu mult media Uniunii Europene.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

26 mai 2020 - 06:17

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

25 mai 2020 - 12:20

DATE ERONATE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, face un apel la fermierii români să declare corect suprafețele calamitate de secetă. Datele strânse până acum la Ministerul Agriculturii relevă că suprafața declarată calamitată de secetă, în unele județe, o depășește pe cea însămânțată în toamnă. Ori în toamnă a fost declarată o suprafață însămânțată mai mare decât în realitate, ori acum este umflată suprafața cu scopul de a se obține despăgubiri.

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

25 mai 2020 - 11:54

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Apel la Pompieri

Apel la Pompieri
0 blondă dă telefon la Pompieri şi începe să urle: Detalii