VOR „PRIMA CASĂ” ÎN AGRICULTURĂ. În adresa transmisă ministrului agriculturii Petre Daea, Federaţia Naţională PRO AGRO a centralizat principalele puncte de vedere de la cele 15 organizaţii membre reprezentative la nivel naţional.
Printre acestea se numără şi Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători Agricoli din România – A.N.T.P.A.R., care a venit cu o serie de solicitări privind viitorul agriculturii româneşti.
Iată ce-şi doresc tinerii fermieri!
• Acordarea de credite subvenţionate tip PRIMA CASĂ pentru achiziţia de terenuri cu dobândă mică pe 20 - 25 de ani.
• Simplificarea totală a procedurilor de accesare a fondurilor europene.
• 80% din beneficiarii despăgubirilor pentru seceta din 2015 vor fi nevoiţi să dea banii înapoi, întrucât OM 2425/2015 – pentru aprobarea Procedurii de verificare şi control elaborat în aplicarea OUG 45/2015 este neclar, incomplet, conţine tabele de calcul necorelate, permite anumite interpretari, de regulă în defavoarea fermierilor, asa cum am prezentat şi in adresa PRO AGRO nr 6 din 10.01.2017, împreuna cu cele două adrese de la Cooperativa Argeş Biosud anexate, motiv pentru care considerăm că această procedură trebuie corectată şi prelungită perioada cu 45 de zile pentru finalizarea proceselor verbale de control pe teren pentru a avea timp să analizam situaţia, consultăm toţi factorii implicaţi şi să modificăm procedura să corespundă situaţiei din teren şi specificităţii agriculturii româneşti şi schimbărilor climatice.
• Efectuarea demersurilor necesare pentru introducerea în codul fiscal a facilităţilor fiscale acordate cooperativelor agricole prin legea 164/2016.
Aşadar, tinerii, care au mai rămas la sate şi îndrăznesc să investească în agricultură, vor, au iniţiativă, însă au şi multe piedici, de regulă birocratice si legislative. Rămâne de văzut cât de mult se va implica Petre Daea în soluţionarea revendicărilor acestora.
Între timp, MADR vrea să schimbe definiţia fermierului activ. Citiţi AICI modificările din proiectul de act normativ!