În vestul ţării, starea de vegetaţie a culturilor agricole de toamnă, dar şi campania de primăvară au fost devansate considerabil.
Dacă anul trecut, la această dată, rapiţa era în stadiul de formare a tijei florale, iată că în acest an, deja primele păstăi au luat locul florilor. Codruţ Balogh, administrator al societăţii agricole Comloşana, din localitatea Comloşu Mare, judeţul Timiş, are grâu pe 370 ha. “Cultura se prezintă bine, dar starea de vegetaţie este devansată cu 3-4 săptămâni faţă de normalul acestei perioade”, ne-a spus acesta.
Cultura sa de rapiţă se întinde pe o suprafaţă de 170 ha. “La rapiţă diferenţa faţă de un an normal este de o lună; dacă anul trecut pe vremea asta îi dădea tija, acum primele flori au trecut şi s-a format păstaia”, ne-a spus Codruţ Balogh.
Agricultorul susţine că “pe de o parte acest stadiu avansat al vegetaţiei este bun, pentru că în această perioadă cultura prinde temperaturi mai mici şi ar putea scăpa de secetă la umplerea bobului”, a spus fermierul timişean.
Unii au încheiat semănăturile de primăvară
Agricultorul din Comloşu Mare va înfiinţa în această primăvară 110 ha de floarea soarelui şi 200 de porumb. “Am fertilizat deja şi pregătirea terenului o fac în general într-o singură lucrare. Eu m-am apucat pe 1 aprilie de semănat, dar sunt fermieri în zonă care au terminat deja semănatul de mai bine de o săptămână. În condiţii normale pe 5-7 aprilie ar fi trebuit să începem campania de primăvară în vestul ţării, dar dacă temperaturile au fost bune şi în sol, am început mai devreme. Temperatura solului nu cred că va mai scădea de acum încolo pentru că deja media este de peste 9 grade C. Sunt însă fluctuaţii mari de temperatură atmosferică între zi şi noapte, ziua sunt 14 grade C – 18 grade C şi noaptea 8 grade C”, ne-a spus Codruţ Balogh.