Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

TERMENUL LIMITĂ pentru CEREREA UNICĂ: 31 mai sau 15 iunie?

Publicat: 15 mai 2016 - 10:48
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români sunt confuzi! Agricultorii nu mai știu care este termenul limită de depunere a cererilor unice pentru subvenții, fără penalități. Varianta agreată de Ministerul Agriculturii este 31 mai 2016. Varianta oficială, însă, publicată deja în Monitorul Oficial precizează doar termenul maxim până la care se poate prelungi depunerea cererii, 15 iunie 2016.

Între limbajul alambicat din actul normativ adoptat de Guvern și publicat deja în Monitorul Oficial și comunicatele pe care le face Ministerul Agriculturii, sunt fermierii care nu mai știu până la ce dată se pot prezenta la APIA să ceară subvențiile pentru 2016, fără penalități. Care este termenul limită cel oficial? 31 mai 2016 sau 15 iunie 2016? Cum stau lucrurile în acest moment?

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică Ordonanța 3/2015 privind toate schemele de plată din agricultură.  Printre modificări se află și prelungirea termenului limită de depunere a cererilor unice de plată, termen care era 15 mai 2016. Actul normativ a fost adoptat în ședința din 11 mai 2016 și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 13 mai 2016. Ce spune acest act normativ?

În cazul în care legislația Uniunii Europene prevede modificarea datei limită de 15 mai pentru depunerea cererilor unice de plată se procedează astfel:

Cererile unice de plată se depun până la perioada maximă prevăzută de regulamentele Uniunii Europene, fără a se aplica penalități de întârziere, dacă nu s-a emis ordinul de stabilire a datei limită.

Modificările la cererile unice se depun fără penalități de întârziere până la aceeași dată-limită  maximă.

Care este această dată limită maximă? Este precizată în comunicatul Guvernului României, publicat pe site-ul oficial. Cităm:

Prin adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență va fi permis României să prelungească termenul limită de depunere a cererilor de plată în limita termenului de 15 iunie 2016.

Deci, 15 iunie 2016 este data limită maximă. Asta înseamnă prelungirea cu o lună a campaniei de primire cereri 2016. O lună este foarte mult, au considerat atât reprezentații fermierilor, cât și ministrul agriculturii și conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Există temerea că prelungirea cu o lună ar putea atrage și întârzieri la plata subvențiilor. În aceste condiții, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că va fixa acest termen limită de depunere a cererilor unice la data de 31 mai 2016. Ca să fie bătut în cuie acest termen, ministrul agriculturii va trebui să dea un Ordin de ministru.

Mulți fermieri ne-au întrebat dacă vor fi penalizați pentru că depun cererile după data de 15 mai 2016. Potrivit Ordonanței de Urgență, acești fermieri nu vor suporta penalități de întârziere. Până la apariția unui Ordin al ministrului agriculturii, termenul care este luat în considerare pentru depunerea cererilor și modificarea acestora este cel maxim admis, adică 15 iunie 2016. După această dată, timp de 25 de zile, fermierii români au posbilitatea să-și completeze cererile unice de plată, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Vizualizat: 4979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

MINISTRUL OROS: BANII PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR, APROBAȚI!

26 februarie 2021 - 10:39

BUGETUL MADR MAI MARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi că banii pentru plățile fermierilor au fost aprobați în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului României. Ministerul Agriculturii are un buget mai mare, în acest an, prin comparație cu anul trecut.

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL!

26 februarie 2021 - 08:44

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Ordonanța de Urgență nr.11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăţi şi a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 şi 2022 este în vigoare, a fost publicată joi, 25 februarie 2021, în Monitorul Oficial.

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

25 februarie 2021 - 18:35

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

25 februarie 2021 - 12:50

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

25 februarie 2021 - 10:19

AJUTOARE FERMIERI. Nu știu ce credibilitate mai are domnul Oros în fața cuiva. I-au mințit pe fermieri într-un mod incalificabil. Oamenii nu au mai căutat surse alternative pentru diminuarea pierderilor, la bănci, de exemplu, pentru că au crezut în cele spuse de Oros. Și el a mințit, acuză președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, referindu-se la plata ajutoarelor la secetă promise fermierilor pentru culturile din primăvară, dar care nu au fost incluse în bugetul MADR pentru acest an.

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

25 februarie 2021 - 09:19

CREȘTEREA PORCULUI ÎN ROMÂNIA! Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești a fost pus în debzatere de Minsterul Agriculturii pentru a stârni o discuție care trebuie concretizată în legi pentru stabilirea regulilor creșterii porcului în România, în așa fel încât să fie stopată răspândirea pestei porcine africane și să fie relansat acest sector, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi ceda în fața samsarilor, avertizează șeful MADR. Ordinul MADR nu a fost deocamdată retras din consultare publică.

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

25 februarie 2021 - 07:45

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Un miliard de euro este alocat pentru plata subvențiilor APIA acordate fermierilor anul acesta și anul viitor pe măsurile de dezvoltare rurală, Măsura 10 Agro-mediu și climă, Măsura 11 Agricultură ecologică și Măsura 13 Zone care se confruntă cu constrângeri naturale și alte constrângeri specifice. Sunt plățile compensatorii ale fermierilor. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

24 februarie 2021 - 23:25

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
AdminLS
|
05. 15, 2016. Sunday 17:37
Comentariu editorial

bună observație! mulțumim :)

1.
Mica
|
05. 15, 2016. Sunday 11:14

Prin OUG 17 din Monitorul Oficial 371/ 13.05.2016 ,,utilizatorii legali ai terenurilor'' sunt inlocuiti numai de ,,utilizatori ai terenurilor'', deci si cei care ocupa ilegal terenurile vor lua subventii.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii