PUNCT FINAL PENTRU PLATĂ. Îmi doresc mult să putem plăti cât mai mulți fermieri în luna decembrie 2016 și ianuarie 2017. Ar fi ideal să finalizăm în ianuarie plățile, ca să nu se mai suprapună campania de plăți cu sesiunea de primire a cererilor unice, declară Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), exclusiv pentru AGROINFO.
Îmi doresc mult să putem plăti cât mai mulți fermieri în luna decembrie și ianuarie. De ce? Tocmai pentru a nu îngreuna viitoarea campanie de primire a cererilor unice. Să nu ne trezim în situația în care să și primim cereri, să facem și plăți. Dacă pe atunci suntem cu plata aproape gata, ar fi ideal, declară șeful APIA.
Campania de primire a cererilor unice pentru subvențiile cuvenite fermierilor, aferente anului 2017, ar trebui să înceapă în martie. Anul acesta, cele două campanii, plata subvențiilor pentru 2015 și primirea cererilor unice de la fermieri pentru campania 2016, s-au suprapus.
În altă ordine de idei, tot mai mulți fermieri din eșantionul de control sunt disperați. Mulți dintre ei nu au primit, până la această dată, niciun leu din subvențiile la care au dreptul. Șeful APIA explică, exclusiv pentru AGROINFO, ce se întâmplă cu acești agricultori și când vor fi plătiți.
Exact așa cum s-a întâmplat la plata avansului, vom proceda și la plățile finale. Și anume, în momentul în care s-a încheiat controlul pe teren s-au făcut acele adrese (notificări n.r.) pentru cei care aveau un risc de sub 5%, fermieri care nu aveau erori grave, și acești fermieri au fost plătiți, și-au primit avansul.
Pentru plata finală, după regulamentul european, trebuie să ai controlul finalizat. Intră la plată toți cei care au controlul finalizat, ca să respectăm regulamentele europene. Când primim din teritoriu că s-a finalizat controlul, automat toți intră la plată. Am început cu fermierii mici, avem 515.000 plătiți și până la diferența de 902.000 cât avem totalul. Dar, încă o dată, termenul limită este 30 iunie la anul, adaugă Adrian Pintea.
Eșantionul de control este unul generos anul acesta, sunt 76.909 de fermieri din toată țara cuprinși în acest eșantion, atât pentru controlul clasic în teren, cât și pentru cel prin teledetecție.
Șeful APIA are noutăți și despre plățile compensatorii pe dezvoltare rurală, așteptate cu nerăbdare de fermierii români care au angajamente pe diferite pachete, măsura 10 agromediu și climă, măsura 11 agricultură ecologică, măsura 13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale, zona montană.
Termenul limită pentru aceste plăți este 31 decembrie. Au și venit funcționalitățile (părțile componente din Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS, necesare la procesarea și autorizarea plăților fermierilor n.r.) și zic că, în câteva zile, dăm drumul și acestor plăți, spune Adrian Pintea.