TERMENE STRICTE APIA PENTRU SUBVENȚII! Plata subvențiilor ar trebui să meargă șnur pentru campania 2017 dacă sunt respectate termenele strice fixate pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Situația ideală ar duce la includerea pe listele pentru plata în avans a subvențiilor 2017 a fermierilor care au ghinionul să fie în eșantionul de control. În timp ce APIA s-ar strădui să respecte termenele, fermierii sunt în continuare nemulțumiți de modul în care decurge plata subvențiilor pentru 2016!
Ministrul agriculturii, Petre Daea, insistă să fie respectată data de 15 mai 2017 pentru primirea tuturor cererilor unice de plată, depuse de fermieri pentru campania 2017. Ideea este că întârzierea la depunerea cererilor poate antrena întârzieri la plata subvențiilor. Experiența anilor trecuți confirmă acest lucru. Prelungirea termenului de depunere a cererilor a dus la întârzieri în selectarea eșantionului de control, la întârzieri în efectuarea controalelor și la excluderea fermierilor din eșantion de la plata avansului.
Chiar mai mult, pentru acești fermieri există probleme și la plata integrală, finală a subvențiilor. Abia de o săptămână, timid, mai este strecurat câte un agricultor pe lista de plată. Nu e de mirare că fermierii ne întreabă zilnic ce se întâmplă și de ce cifrele apar pe hârtie, dar banii întârzie să apară în conturi. Mulți dintre agricultori sunt nemulțumiți. Și, la acest moment, pe listele de plată pentru 2016 pot fi trecuți doar fermierii care au fost la controlul clasic, în teren. Pentru controlul prin teledetecție, în multe județe, APIA nu a primit interpretarea imaginilor pentru toți fermierii din eșantion. Deci, mai este de muncă.
Dacă va reuși APIA să respecte aceste termene și fermierii să fie, măcar o dată, mulțumiți de cum decurge plata subvențiilor, rămâne de văzut.
Dacă noi reușim să primim până la 15 mai fermierii cu suprafața care rămâne constantă an de an, următoarea etapă este eșantionul de control, care va pleca undeva în luna iulie. Și atunci, domnii inspectori de la controalele în teren vor avea eșantioanele și vor avea timpul suficient pentru a face măsurătorile și să fie prelucrate în baza noastră de date. Nu cum a fost acum când am primit eșantioanele în octombrie, când au început ploile și toată toamna ne-am chinuit.
Spun cu mâna pe inimă, am lucrat de 1 decembrie, toate sărbătorile posibile și imposibile cu 7-8-10 echipe. Și, uitați-vă, așa un pic de curiozitate, decesele care se întâmplă în APIA, la nivel național, 70% sunt la inspectorii de la controlul în teren. Este incredibil! Deci, mă uitam la ei, uzi la picioare, etc.
Asta face domnul minstru acum, ca aceste eșantioane să fie date în luna iulie, august, să avem timp și noi să le introducem în calculator, iar cei eșantionați să primească avansul în luna octombrie. Asta este toată politica și mi se pare foarte bine.
Putem respecta programul Ministerului Agriculturii, dar și ceilalți să-și facă treaba. Mă adresez fermierilor: să respecte invitația primită de la APIA! Eșantioanele de control să fie stabilite, inspectorii vor pleca pe teren din iulie și datele pot fi introduse în calculator și în octombrie se poate face plata în avans pentru toți fermierii, inclusiv pentru fermierii care au fost la control. Este un program foarte dur pe care vreau să-l respect. Vestea bună este că vor plânge băncile. Noi avem fermieri care au luat credite în 2016 din octombrie. Până-n martie 2017 sunt deja 5 luni în care s-au acumulat dobânzi de miliarde, declară Liviu Zaharia, director executiv APIA Botoșani, pentru AGROINFO.
Potrivit informațiilor furnizate de APIA pentru AGROINFO, până la această dată, au depus cererea unică 160.352 de fermieri, pentru o suprafaţă de 597.860,78 hectare.