Adama
Agreena
AGRICOVER

TEHNOLOGIA RAPIȚEI DE TOAMNĂ. 10 PAȘI pentru o cultură de nota 10

Publicat: 16 iunie 2023 - 09:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rapița este una dintre cele mai importante trei culturi de semințe oleaginoase din lume – și, în unele țări unde din cauza condițiilor pedo-climatice unde nu se pot cultiva alte astfel de culturi, este cea mai cea mai importantă cultură pentru semințe oleaginoase. Datorită recoltei de semințe bogate în ulei, această cultură a căpătat o relevanță tot mai mare din punct de vedere al producției pentru anumite surse de energie: biocombustibili și bioetanol.

dr. Ing. Tomel Petrache_bFoto: Dr. ing. TOMEL PETRACHE, Product Management Manager KWS Seminte Romania

1. Rotația culturilor

 

Recomandarea noastră este ca revenirea rapiței pe aceași suprafață să se producă după minim 4 ani, datorită patogenității unor agenți de dăunare, scăderea populațiilor de buruieni specifice, evitării apariției samulastrei, refacerii agrofondului specific. Rapița este o mare consumatoare de elemente minerale, ea nefiind o planta chimiofilă prin definiție. 

 

2. Managementul solului

 

Cultura rapiței este foarte pretențioasă la pregătirea terenului și a patului germinativ. Astfel, după recoltarea plantei premergătoare, distrugerea resturilor vegetale este benefică. Fiind o cultură care se seamănă în stratul superficial (2-3 cm), evitați trecerile multiple care conduc la pierderea umidității din sol.

 

3. Alegerea hibridului de rapiță

 

Se face în funcție de specificitățile arealului de cultură, al parcelei, a tehnologiei de cultivare și a momentului semanatului. 

KWS Macheta Trofeu_model 1_b4. Perioada de semănat

 

Ultimii ani ne-au dovedit ca perioada optimă pentru semănatul rapiței de toamnă este destul de largă, în funcție de condițiile climatice înregistrate peste vară. Semănatul în ”uscat” a devenit o practică uzuală în rândul fermierilor (luna august), urmând ca după primele precipitații înregistrate, cultura sa răsară. Deseori uniformatitea la răsărire și chiar densitatea calculată nu reprezintă cee ace ne-am dori. Tratamentul seminței este obligatoriu a avea o componentă fungicidă, efectuat în regim industrial, pentru o acoperire și un grad de încărcare antifungică uniform repartizată pe masa de semințe.

Adăugarea componentei insecticide, aduce siguranța protecței culturii în prima perioada de vegetație, perioadă cu expunere masivă la dăunători specifici și nespecifici care pot compromite densitatea, arhitectura plantei sau chiar viabilitatea acesteia. 

 

5. Densitatea la semănat

 

Densitatea la semănat se stabilește conform recomandărilor producătorului. Tratamentul seminței cu insecticide, pregătirea corespunzătoare a terenului și epoca de semănat ne păstrează în limitele acestor recomandări.

erbicidare rapita_b

6. Erbicidarea

 

Alegerea erbicidelor se face în funcție de specificul solei privind speciile de buruieni existente, a prezenței samulastrei culturii anterioare, a gradului de mărunțire a terenului (cu aplicare în preemergențe sau postemergență) și a toleranței hibrizilor la anumite grupe de erbicide. 

 

7. Aplicarea insecticidelor și controlul dăunătorilor

 

În funcție de momentele de atac ale dăunătorilor, trebuie planificată aplicarea insecticidelor corespunzătoare acestora, începând de la tratamentul seminței până în fenofazele întârziate. 

 

8. Aplicarea îngrășămintelor specific și a fertilizanților foliari

 

Este foarte important ca, toamna, planta de rapiță să aibă la dispoziție o cantitate suficientă de nutrienți în sol, mai ales că 40% din biomasă se formează înainte de intrarea în iarnă, fiind responsabilă de stabilirea viitorului potențial de producție. Fosforul (P) și potasiul (K) se aplică la pregătirea terenului, înainte de semănat (nevoile plantei sunt de 30-40 kg s.a. de P și 40-50 kg s.a.de K per tona de producție estimată). Aplicarea unei cantități ridicate de azot (N) în toamnă poate avea efecte secundare (o creștere vegetativă mai mare, perioadă de vegetație mai extinsă, toleranță scăzută la îngheț). Doza maximă de azot aplicată în toamnă trebuie adaptată la nevoile solului, pentru o evoluție corespunzătoare a plantei de rapiță, fiind de regulă cuprinsă între 30-50 kg s.a./ha.

Restul cantității, care poate ajunge la 150 – 200 kg s.a./ha se aplică etapizat în primăvară, înainte de repornirea în vegetație și, respectiv, înainte de înflorit. Aplicarea produselor pe baza de sulf (S) și bor (B), microelemente foarte importante în atingerea unor randamente ridicate de producție.

Rapita in zapada_b9. Asigurarea unor condiții optime la iernare

 

Pentru o dezvoltare optimă a rapiței de toamnă, înainte de intrarea în iarnă, trebuie avuți în vedere următorii factori:

• Densitatea de semănat între 35-50 plante/mp, în funcție de recomandările producătorului

• Plăntuța suficient de viguroasă (3x8= 8 frunze, 8mm diametrul coletului, 8cm – lungimea rădăcinii)

• Tija florală să nu depășească 2 cm.

• Utilizarea regulatorilor de creștere și/sau fungicidelor dacă se impune. 

 

10. Tratamentele fitosanitare din a doua parte a vegetației și protecția elementelor de producție

 

• Multitudinea dăunătorilor prezenți în cultura de rapiță încă din ferestrele iernii, reclama intervenții repetate cu insecticide de contact.

• Tratamentele cu fungicide sunt recomandate a se aplica la iesirea din iarnă, dacă pierderile foliajului sunt importante și obligatorii în perioada de înflorit pentru protecția la boli precum putregaiul alb sau alternarioza.

• Recoltarea la momentul potrivit, evitând supramaturarea culturii. 

 

Un articol de Dr. ing. TOMEL PETRACHE, Product Management Manager KWS Seminte Romania

Vizualizat: 2811 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii