Deşi nu face promisiuni clare, Syngenta a anunţat prin vocea lui Jon Parr, preşedintele diviziei de protecţia culturilor, că ia în calcul dezvoltarea unor produse care să înlocuiască glifosatul, dacă popularul erbicid cu spectru larg va fi scos de pe piaţă.
Parr, spune că noua formulare chimică neselectivă pe care compania sa o are în vedere ar putea fi disponibilă fermierilor în următorii cinci până la şapte ani. El a făcut aceste declaraţii după ce a fost întrebat de către fermieri australieni dacă industria poate găsi o soluţie în cazul în care autorităţile de reglementare vor interzice glifosatul. "Este posibil să existe presiuni asupra acestor produse - de fapt, se întâmplă deja în întreaga lume", a spus el.
Austria este prima ţară Europeană care a interzis utilizarea glifosatului în agricultură. Germania şi Franţa au anunţat, la rândul lor, intenţia de a interzice erbicidele pe bază de glifosat până în 2023, preocupate fiind de pericolul acestora pentru mediul înconjurător, în timp instanţele americane au dictat acordarea unor plăţi compensatorii uriaşe pentru presupuse cazuri de cancer asociate utilizării acestor produse.
Jon Parr consideră că erbicidele neselective existente în acest moment pe piaţă sunt bune şi cu adevărat potrivite pentru ceea ce se doreşte, motiv pentru care ar trebui menţinute. "Dar dacă acestea vor fi restricţionate sau eliminate, atunci vom căuta alternative", a spus reprezentantul Syngenta. "Avem deja câteva erbicide interesante, care vor contribui la combaterea buruienilor cu spectru larg în culturile agricole", a precizat el.
În opinia sa, nivelul actual al discuţiilor, profund negative, şi acţiunile litigioase îndreptate împotriva glifosatului sunt o mare îngrijorare pentru sectorul protecţiei culturilor. Rondup, cel mai cunoscut erbicid pe bază de glifosat, dezvoltat de compania Monsanto, a fost lansat pe piaţă la mijlocul anilor ’70 după ce a fost supus unor procese complexe şi recenzii exhaustive din partea autorităţilor de reglementare din întreaga lume. "Situaţia în care se află astăzi glifosatul ne priveşte foarte mult, în special pentru că acţiunile litigioase din SUA au atacat chiar baza modului în care industria noastră îşi desfăşoară activitatea", a declarat Parr.