Daniel Constantin spune că suprafața solicitată la plată este de 9,53 de milioane de hectare, mai mică decât anul trecut, când la APIA s-a cerut subvenție pentru o suprafață de 9,8 milioane de hectare.
942.000 de fermieri au reușit să completeze cererea unică pentru o suprafață solicitată la plată de 9,53 de milioane de hectare, mai mică prin comparație cu anul trecut când APIA a înregistrat la plată 9,8 milioane de hectare. Deci, un procent de 96% din suprafața de teren pentru care s-au cerut subvenții în 2014, spune ministrul Agriculturii.
Diferența de suprafață este pusă de Daniel Constantin pe seama schimbărilor legislative. Noțiunea de fermier activ este una dintre modificările care i-a exclus pe unii de pe lista subvențiilor. Apoi, în zona de piscicultură, din câte mi-a comunicat APIA, s-ar fi renunțat la anumite suprafețe de teren.
Termenul limită, fără penalități, al campaniei de depunere a cererii unice a fost 15 iunie. Mihai Puțintei, șeful APIA, a declarat, imediat după încheierea sesiunii fără penalități, că au fost depuse la nivel național 929.255 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,35 milioane hectare și 55.225 cereri, prin care se solicită sprijin financiar exclusiv pentru sectorul zootehnic. Vineri, 10 iulie, s-a încheiat și perioada de grație de 25 de zile, acordată de Comisia Europeană, cu condiția penalizării fermierilor întârziați cu 1% din subvențiile care li se cuvin.
Cuantumul plății pe suprafață, pentru anul 2015 este estimat de Mihai Puțintei, șeful APIA, după cum urmează: 79 de euro SAPS + 30 euro plata pentru înverzire+ 45 de euro (plătită pentru primele 30 ha) plata redistributivă+plata pentru tinerii fermieri (pe care o vor încasa doar fermierii cu vârsta sub 40 de ani).
Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.