CIFRELE LUI DAEA! Petre Daea deține portofoliul de ministru al agriculturii de doi ani și jumătate. Marți, 16 iulie 2019, Daea a prezentat jurnaliștilor cifrele realizărilor pe care susține că le-a avut de când conduce agricultura. Sumele virate în conturile fermierilor din subvențiile agricole sau destinate investițiilor în ferme, programele de minimis, recordul la producții pe hectar, etc.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă i-ar fi spus lui Petre Daea să-și prezinte bilanțul activității de doi ani și jumătate la Ministerul Agriculturii, în aceeași conferință în care a expus rezultatele acțiunilor întreprinse de România în cele 6 luni cât a deținut Președinția Consiliului UE.
Domnule Daea, vă mai ține premierul în funcție? A fost întrebat ministrul Daea în timpul conferinței de presă. Răspunsul ministrului a fost o tăcere lungă și o privire fixată pe fața jurnalistului care l-a întrebat. V-am blocat? A insistat jurnalistul. Ministrul Daea nu a lăsat nimic să-i scape din discuțiile pe care le-a avut, în ultimele zile, cu premierul și care ar fi vizat și schimbarea sa din funcția de ministru.
Imediat după terminarea conferinței, echipa de comunicare a Ministerului Agriculturii ne-a transmis un material cu cifrele realizărilor ministrului Daea.
Potrivit acestui material, de la 1 ianuarie 2017, de când a preluat Ministerul Agriculturii și până la data de 30 iunie 2019, ultima zi de plată a subvențiilor agricole aferente anului 2018, suma transferată în conturile fermierilor pentru subvențiile APIA cuvenite se ridică la 6,66 miliarde de euro, din care 5,39 miliarde de euro provin din fonduri europene, iar 1,27 miliarde de euro de la bugetul de stat. Suma plătită agricultorilor din fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole, în aceeași perioadă, ajunge la 3,16 miliarde de euro.
Materialul transmis de Ministerul Agriculturii
În total, fonduri europene atrase sunt 8,55 miliarde de euro. Investițiile în reabilitarea sistemelor de irigații și antigrindină ajung la 335 milioane de lei, iar garanțiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural la creditele acordate agriculturii pentru credite de 1,7 miliarde de lei reprezintă 1,35 miliarde de lei.
Plățile pentru programele deficitare - tomate, colectarea lânii, Bazna și Mangalița - însumează 86 de milioane de euro. Programul pentru școli pe ani costă 208 milioane de euro. Au fost acordate 96 de credite în valoare publică de circa 11 milioane de euro în baza unui acord cu Fondul European de Investiții (FEI).
Recordul de producții a fost înregistrat la porumb și floarea soarelui pe anii 2017-2018, locul 1 în UE, la cereale, locul 3 în UE, la grâu, locul 4 în UE și la soia, locul 2 în UE.