OFICIAL! Subvențiile agricole nu vor mai depăși suma de 100.000 de euro pe fermă și beneficiar, în perioada 2021-2027. Asta înseamnă plafonarea subvențiilor, propunere făcută de Comisia Europeană pentru următorul exercițiu financiar cu scopul acordării unui sprijin mai mare fermelor mici. Suma pe care o pierd fermele mari și medii din România este uriașă, susține Achim Irimescu, ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles, într-un document.
Potrivit documentului elaborat de Achim Irimescu, plafonarea înseamnă risc și dificultate pentru fermele mari și medii din România. Efectul ei va fi problematic. Fermele mari și medii din România vor pierde anual suma de 445 de milioane de euro.
Contrar afirmațiilor Comisiei Europene, conform căreia impactul plafonării va fi redus, în cazul României, aceasta va avea un efect problematic. Introducerea plafonării de la 100.000 de euro va conduce la reducerea cu 445 de milioane de euro/an a subvențiilor fermelor medii și mari, ce va afecta grav competitivitatea acestor ferme, cele mai competitive din România. Chiar și dublarea sumei plăților directe pe hectar, care ar urma să fie redistribuită fermelor mici, nu va fi suficientă pentru creșterea competitivității fermelor mici, spune Irimescu.
Un alt risc al noii Politici Agricole Comune (PAC) îl reprezintă deviza: vom face mai mult cu mai puțin! Concret, agricultorilor li se vor pretinde să crească măsurile de protecție a mediului, de exemplu, în condițiile în care bugetul pentru dezvoltare rurală se reduce semnificativ. În prezent, plățile pentru angajamentele pe măsurile de agromediu și climă le sunt achitate fermierilor români din bugetul alocat dezvoltării rurale.
Complexitate și birocrație mai mare pentru statele membre, mai ales datorită sistemului de guvernanță - Rapoartele anuale de performanță, spune Achim Irimescu. Adică, în loc să scadă birocrația, să fie eliminată, va fi și mai stufoasă.
Mulți fermieri vor fi sancționați și vor pierde din subvenții, este un alt pericol asupra căruia atrage atenția Achim Irimescu. Riscul de naționalizare a PAC este punctat și el în documentul de la Bruxelles.
Fiecare dintre statele membre poate alege măsuri de intervenție diferită, ceea ce poate duce la 27 (sau 28) Planuri Strategice diferite și dispariția astfel a conceptului de politică agricolă comună, cea mai integrată politică europeană. Riscul de renaționalizare crește și mai mult odată cu propunerea de introducere a cofinanțării de către statele membre pentru noi măsuri. Propunerea de reformă schimbă radical actuala PAC, pe care fermierii de abia începuseră să o înțeleagă, deci vor fi dificultăți mari ce vor avea ca efect penalizări și reduceri ale subvenției pentru mulți fermieri, avertizează Irimescu.