Adama
Vinasa Rompak

Succesiunea amenință cadastrarea: Fermierii cer să fie rezolvată problema terenurilor fără proprietar

Publicat: 03 mai 2015 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 29 aprilie, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023. Fermierii vin cu propunerea să fie rezolvată prima oară problema spinoasă a succesiunilor.

Situația terenurilor nu se va rezolva niciodată, este convins Ion Mihuț, fermier din Călărași (în foto, stânga). Și asta din pricina succesiunilor. Sunt multe situații în care proprietarul a murit, urmașii nu au avut bani să dezbată succesiunea, ori sunt plecați din țară, ori au alte motive. Deputatul nostru Vasile Iliuță este în Comisia de agricultură și ne-a promis că  se luptă să facă ceva pentru oameni, să-i ajute să deschidă succesiunea.  La cele 100 de hectare câte am în proprietate am făcut tot posibilul să le cadastrez și să le intabulez. Chiar dacă nu a fost ușor și nici ieftin.

fermieri-calarasi_b

Cum o să se rezolve problema succesiunilor?! Cum se vor face cărți funciare dacă nu  e dezbătută succesiunea pentru multe terenuri?!  E o problemă gravă și sunt pesimist că noi vom avea vreodată cadastrul. Asta e realitatea României. Probabil, ar trebui să ne alegem politicieni mai buni care să negocieze altfel cu Comisia Europeană. Acum, gata, nu se mai poate face nimic, din 2020 vom primi subvențiile pe fermă. Va fi jale, spune Gabriel Oroianu, fermier în Călărași (în foto, dreapta).

Dacă guvernanții vor să facă ceva, trebuie să-i ajute pe oameni să facă succesiunea, cadastru. Să fie plătite cheltuielile din bugetul de stat. Iar cine nu vrea să se prezinte să fie amendat sau să piardă terenul. Poftim, nu mai da subvențiile și rezolvă lucrurile de la cap la coadă, propune fermierul  Gheorghe Condruț.

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu,  a atras atenția încă de la anunțarea demarării Programului Național de Cadastru că succesiunea este o mare problemă. Există terenuri  al căror proprietar a murit și pentru care nu s-a deschis succesiunea. Urmașii sunt săraci, dezinteresați sau sunt familii dezorganizate. Și atunci cui faci cadastru?! 

Programul Național de Cadastru va înghiți 4,05 miliarde de lei și este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Din 2020, fermierii vor încasa subvențiile pe fermă, așa că este obligatoriu să fie cadastrate și intabulate toate terenurile agricole.

Vizualizat: 3177 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Săptămâna aceasta demarează cadastrarea, promite Liviu Dragnea. Iată cât costă un program amenințat de eșec!

Săptămâna aceasta demarează cadastrarea, promite Liviu Dragnea. Iată cât costă un program amenințat de eșec!

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, a promis că, din această săptămână, va demara Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Proiectul hotărârii de Guvern este în dezbatere publică din 30 martie. Fermierii spun că e destinat eșecului.

Liviu Dragnea promite că demarează cadastrarea terenurilor agricole. Fermierii spun că există o mare problemă

Liviu Dragnea promite că demarează cadastrarea terenurilor agricole. Fermierii spun că există o mare problemă

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunțat că Programul Național de Cadastru va fi lansat săptămâna viitoare și va dura 8 ani. Liderii fermierilor spun că există o problemă delicată: o suprafață mare din țara noastră nu are proprietari.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii