DEZVĂLUIRILE AGROINFO AU AJUNS PÂNĂ LA BRUXELLES! AGROINFO este singura publicație care a dezvăluit, în exclusivitate, că fermierilor români nu li s-au împărțit banii din rezerva de criză constituită la nivel european și nefolosită în anul 2017. Banii cuveniți agricultorilor noștri nu au venit nici acum în țară pentru că autoritățile din România au fost incapabile să completeze o declarație pentru Comisia Europeană.
Pe 27 noiembrie 2017, prin Regulamentul European 2017/2197, Comisia Europeană a decis ca suma de 433 de milioane de euro, din rezerva de criză pentru anul 2017, care a rămas necheltuită, să fie împărțită între statele membre UE ca să fie acordată fermierilor ca un supliment la subvenții.
Singura țară exclusă de pe lista cu bani a fost România! Mai mult decât atât, în textul Regulamentului se spune clar de ce României nu i-a revenit nicio sumă din cele 433 de milioane de euro.
În cazul României, declarația de cheltuieli detaliată nu ține seama întru totul de pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă.
Ceea ce a dezvăluit AGROINFO a ajuns până la Bruxelles, iar acum europarlamentarul român Daniel Buda îi cere socoteală ministrului agriculturii, Petre Daea, despre acest supliment la subvenții, despre acești bani care, la ora aceasta, ar fi trebuit să ajungă la fermieri. De asemenea, eurodeputatul român, membru și în Comisia de Agricultură din Parlamentul European atrage atenția asupra sistemului informatic APIA (IACS) pentru care APIA trebuie să încheie un contract de urgență cu compania Siveco, dezvoltatoare softului, pentru a asigura mentenanța. Altfel, subvențiile agricole vor fi blocate și va fi un dezastru pentru că banii nu vor ajunge la fermierii români.
Softul, domnule Daea, unde-i softul pentru a putea primi banii din rezerva de criză? La finalul anului școlar, se pare ca nu v-ati facut temele la informatică, așa că nota 4, domnule ministru!
Domnule ministru, nu doar că iarna nu-i ca vara, dar nici măcar această vară nu mai este ca verile de altădată! Dupa cum nici spusele pe acasă nu-s aceleași cu spusele pe la Bruxelles!
Când aveți de gând să rezolvați problema cu softul?! Chiar nu se înțelege că fermierii au dreptul la niște bani si din cauza unei birocrații inexplicabile încă așteptați rezolvarea acestui aspect tehnic?! Chiar nu înțelegeți că fermierii nu mai au timp să aștepte? Dacă vă uitați pe geamul mașinii cu care vă plimbați prin țară, ori dacă mai aveți și curiozitatea de a coborî într-un lan de grâu, o să vă dați seama că nu doar că iarna nu-i ca vara, dar nici măcar această vară nu mai este ca verile de altădată. Lanurile de grâu, într-o bună măsură sunt ”mocirlite” de ploile binecuvântate, dar parcă de data aceasta, prea multe, astfel încât o parte a grâului este încolțită.
Poate nu ar fi lipsit de relevanță să accesați astăzi FONDUL DE CRIZĂ de la nivel european pentru a permite compensarea pierderilor la fermieri. Astfel, poate banii din fondul de criză ar putea deveni realitate si pentru fermierii din România. Din păcate, banii care ni se cuveneau până acum din rezerva de criză, deși i-ați cerut, ați uitat să vă faceți temele în România și să finalizați cumpărarea amărâtului de soft care să permită diferențierea fermierilor cu plata sub 2000 de euro și peste 2000 de euro. Iar faptul că nu v-ați făcut treaba în România, nu o spun eu, ci o spune reprezentantul Comisiei Europene. După cum spuneam, Comisia Europeană vă mai așteaptă, iar fermierii sunt greu încercați de vicisitudinile vremii și a vremurilor ca să nu spun de incompetența celor care se ocupă de soft.
În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc o dezbatere pe tema fișei financiare legislative pentru propunerile cu privire la politica agricolă comună pentru perioada de după 2020, la care a participat un reprezentant al Comisiei DG AGRI
În intervenția pe care am avut-o, mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la incapacitatea autorităților române de a utiliza fondurile din rezerva de criză. Știm foarte bine că România a fost printre puținele state care nu a beneficiat de rezerva de criză tocmai din cauza problemelor tehnice. Am adresat o întrebare directorului DG Agri cu privire la posibilitatea ca în acest moment să beneficiem de acești bani din rezerva de criză.
Directorul DG Agri, mi-a transmis în intervenția sa următoarele aspecte: “Iarăși, o chestiunea tehnică pentru România legată de rezerva de criză. Deci, România a participat pentru prima dată la rezerva de criză, la producția, deci asta înseamnă că deduce plățile directe pentru fermieri, peste 2000 de euro și acești bani sunt plătiți în rezerva de criză. Da, România face asta, dar aveți o problemă să stabiliți care sunt fermierii pentru care este mai puțin de 2000 de euro, deci a existat o problemă în sistemul național al dumneavoastră care nu a putut să identifice fermierii și nu au putut să le plătească banii înapoi acestor fermieri. Sperăm că până peste vară se rezolvă problema, suntem în colaborare strânsă cu administrația din România ca să rezolvăm această problemă, dar asta nu înseamnă că nu ați beneficiat de rezerva de criză, ci doar că a existat o problemă administrativă în România pe care România trebuie să o rezolve.“
Cu alte cuvinte, nota 4 domnule ministru la informatică! Peste vară, poate vă dați corigența si finalizați cumpărare softului! A postat europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa Facebook.