COMUNICAT! Subvențiile de care vor beneficia fermierii europeni, implicit cei din România, au fost negociate la Consiliul Agricultură și Pescuit din 15 aprilie 2019, ținut la Luxemburg și prezidat de ministrul român al agriculturii, Petre Daea, anunță un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii pentru AGROINFO.
Pachetul de reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2020
“Ambiția de mediu a politicii agricole comune este un element-cheie al reformei care va aduce beneficii nu numai pentru fermieri, ci și pentru toți cetățenii europeni care doresc alimente durabile și un viitor mai ecologic. Clima, biodiversitatea, calitatea apei, sănătatea animalelor și a plantelor sunt doar câteva dintre problemele pe care le-am discutat în vederea asigurării unei securități alimentare durabile”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului.
Consiliul a desfășurat un schimb de opinii, în sesiune publică, cu privire la noua arhitectură verde a pachetului de reformă a PAC post-2020, pe baza unui document al președinției. Miniștrii și-au concentrat intervențiile pe condiționalitatea consolidată și standardele conexe, pe schemele ecologice și pe ambiția crescută în materie de mediu a PAC.
Grupul operativ pentru Africa rurală
Comisia și președintele Grupului operativ pentru Africa rurală, dl Tom Arnold, au informat Consiliul despre raportul final al grupului operativ publicat la 7 martie. Raportul identifică modalități de a stimula dezvoltarea economică durabilă și favorabilă incluziunii în zonele rurale africane.
Ulterior, Consiliul a desfășurat un schimb de opinii cu privire la cele șase recomandări-cheie prezentate în raport, ca parte a pregătirilor pentru viitoarea conferință ministerială pentru agricultură, care va fi organizată în comun de Comisia Europeană și Uniunea Africană la 21 iunie 2019, la Roma.
Situația pieței
Comisia a informat Consiliul cu privire la situația actuală de pe principalele piețe agricole, punând accentul în special pe sectorul zahărului, al fructelor, al produselor lactate, al cărnii și al uleiului de măsline. Ulterior, miniștrii au avut un schimb de opinii cu privire la perspectivă și au schimbat informații cu privire la situațiile naționale respective.
Alte subiecte de pe ordinea de zi
La prânz, miniștrii au discutat cu privire la impactul carnivorelor mari, precum lupii, urșii și mistreții și alte specii asupra agriculturii.
Miniștrii au fost informați, de asemenea, cu privire la:
•acțiunile UE împotriva defrișărilor și a degradării pădurilor
•o declarație comună a Republicii Cehe, Poloniei și Slovaciei cu privire la Directiva privind energia din surse regenerabile după 2020
•rezultatele conferinței la nivel înalt privind cercetarea și inovarea în domeniul agricol