Ce subvenții așteaptă agricultorii noștri? Subvenția pe suprafață, unde sunt cele mai mari sume care trebuie virate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), subvenția pe cap de animal și sprijinul cuplat, atât în sectorul vegetal și sectorul zootehnic. Câți bani însumează toate aceste plăți și ce au primit până acum agricultorii români?
Subvenția pe suprafață însumează 5 scheme de plată!
1. Plata unică pe suprafață (SAPS) – 77,42 euro/ha, cuantum anunțat printr-o hotărâre de Guvern publicată pe 3 noiembrie 2015 în Monitorul Oficial
2. Plata pe înverzire – 53,90 euro/ha, cuantum declarat de reprezentanții Ministerului Agriculturii, fie că vorbim de ministrul agriculturii sau de secretarii de stat
3. Plata redistributivă – 5 euro/ha între 1 ha și 5 ha, 46,75 euro/ha între 5 ha și 25 ha. ATENȚIE! Sunt fermieri care, din păcate, nu știu nici acum ce înseamnă plata redistributivă și ne întreabă dacă această plată este încasată și de cei care exploatează mai mult de 30 ha. Plata redistributivă se încasează până la limita de 30 ha de toți fermierii români, indiferent de mărimea exploatației agricole. Presupunem că lucrați 500 ha, pentru primele 30 ha veți încasa plata redistributivă exact așa cum explicăm mai sus. Pentru celelalte hectare încasați subvenția pe suprafață minus această schemă de plată!
4.Ajutorul național tranzitoriu (ANT) – cca. 14 euro/ha. Este singura componentă a subvenției pe suprafață plătită de la bugetul de stat. Această plată se acordă în sistem regresiv, scade cu aproximativ 5% în fiecare an.
5. Plata pentru tineri fermieri – cca. 19,35 euro/ha. Este încasată doar de fermierii care au vârsta până-n 40 de ani și care s-au instalat ca șefi de exploatație.
La aceste scheme se adaugă sprijinul cuplat. Cuantumul acestei plăți diferă în funcție de cultură. Astfel, începe de la 55 euro/ha pentru lucernă și ajunge la 325 euro/ha pentru soia sau 600 euro/ha pentru sfecla de zahăr.
Subvenția pentru animale înseamnă ajutorul național tranzitoriu, componentă acoperită de la bugetul național, cca.24 de lei/cap de oaie sau capră, 460 de lei/vită de carne și aproximativ 110 lei/tona de lapte livrată sau comercializată.
Și crescătorii de animale beneficiază de sprijnul cuplat. Pentru oi și capre, această subvenție se ridică la aproximativ 7 euro/cap de animal, iar pentru bovine este 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.
Cât au primit până acum fermierii români din subvențiile promise?
943.454 de fermieri din toată ţara au depus cererea unică de plată în 2015. 715.000 fermieri români erau eligibili pentru plata avansului pe suprafață. Cu toate acestea, din diferite motive, unele legate de modul de autorizare plăți în avans, doar 602.159 de agricultori români au primit cei 53 euro/ha, avansul pe suprafață. 112.841 de fermieri au rămas pe dinafară, au căzut sub listă.
Pentru cei norocoși, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat, la sfârșitul anului trecut, suma de 255.448.678,85 euro. O parte extrem de mică din cele 1,6 miliarde de euro alocate pentru 2015 pentru plata subvențiilor. Informațiile și cifrele sunt cele comunicate de APIA.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune cu aproape fiecare prilej că mai sunt 1,3 miliarde de euro care trebuie împărțite fermierilor din România. Când vor fi împărțite? Ultimele date anunțate de șeful de la Agricultură sunt: 8 aprilie 2016 pentru plata subvenției pe suprafață și 25 mai 2016 pentru plata subvenției pe cap de animal.
Nu mai punem la socoteală plata ajutorului de stat la motorină. APIA abia a făcut rost de 100 de milioane de lei să le achite fermierilor subvenția la motorină pe trimestrul IV din 2015. Să nu uităm că agricultorii au încasat pe trimestrul III din 2015 doar 52% (am rotunjit procentul) din suma care li se cuvenea din acest ajutor de stat.