Fermierii români care fac agricultură în zona montană sau în zone cu constrângeri naturale primesc un plus la plata unică pe suprafață. Sumele sunt destul de consistente, de la 54 de euro/ha/an până la 86 euro/ha/an. Ce trebuie să știe agricultorii despre aceste subvenții?
Sunt plăți compensatorii incluse în măsura 13 din PNDR 2014-2020, Pilonul 2, și gestionate tot de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Iată care sunt agricultorii care beneficiază de acești bani!
Măsura 13 – plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri
Submăsura 13.1 - Plăți compensatorii în zona montană – 86 euro/ha. Este un instrument prin care se sprijină financiar utilizarea terenurilor agricole situate în zone unde producția agricolă este afectată de condițiile climatice și de relief din cauza caracteristicilor de altitudine și pantă din zonele montane.
Subvenția este acordată fermierilor care aparțin de următoarele unități administrativ-teritoriale (UAT):
- unitățile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600 m, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control), care aparțin de aceste UAT;
- unitățile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii între 400-600 m și care au o pantă medie egală sau mai mare de 15%, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice (identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control), care aparțin de aceste UAT.
Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha. Este un instrument prin care se sprijină financiar utilizarea terenurilor agricole situate în zone unde producția agricolă este mai redusă cantitativ și/sau calitativ din cauza unor condiții naturale nefavorabile.
Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha. Este un instrument prin care se sprijină financiar utilizarea terenurilor agricole situate în unităţile administrativ-teritoriale care se suprapun total sau parţial cu Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potenţialul natural agricol din această zonă este mai scăzut decât în restul țării, condițiile naturale de producție fiind similare pe întreaga suprafață agricolă din această zonă, în condiţiile în care pe terenurile agricole din zonă se întâlnesc o serie de constrângeri definite prin indicatori biofizici de climă și sol.
Plățile pe măsura 13 se acordă anual, ca sumă fixă pe ha şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de fermierii care încheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităţilor agricole în zonele eligibile fiecărei submăsuri.
Conform PNDR 2014-2020, la nivelul fiecărei submăsuri, pentru fermele cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha, 100 ha şi 300 ha se va aplica degresivitatea sprijinului financiar, valoarea plăţii scăzând pentru acele suprafeţe agricole care depăşesc valorile menţionate.
Astfel, între 1 și 50 ha se acordă 100% din valoarea plății pentru fiecare hectar; între 50 ha și 100 ha se acordă 75% din valoarea plății; între 100 ha și 300 ha 50% din valoarea plății, iar peste 300 ha doar 35%.
În cazul în care în urma aplicării degresivității, valoarea plății compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 euro/ha, plata compensatorie acordată pe unitatea de suprafaţă va fi în cuantum de 25 euro/ha.
(APIA, MADR, Regulamentul UE 1305/2013)