LEGE PENTRU FERMIERI! Crescătorii de ovine din România să primească subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru oile mâncate, ucise, de lupi sau alte sălbăticiuni, iar fermierii din vegetal să încaseze subvenția pe suprafață și pentru parcelele distruse de mistreți, sunt modificările în lege inițiate de deputatul Ionuț Simionica, Partidul Mișcarea Populară (PMP).
Deputatul Ionuț Simionca a anunțat că depune un amendament la lege care să-i ajute pe fermierii români să încaseze subvenția întreagă de la APIA și să nu existe riscul de a returna suma încasată în cazul atacurilor animalelor sălbatice.
Prin această modificare, care e una mică… a fost un vid legislativ, dar trebuia făcut, pentru că altfel… sute de fermieri trebuiau sa vină cu bani din buzunare. Iar eu întotdeauna mă gândesc la munca fermierilor, cum pot să vin în sprijinul lor și chiar cu o modificare de această natură, când se adaugă un articol la lege dar aduce un gram de siguranță și de predictibilitate în viața fermierilor și îi protejează. Eu sunt inițiator… este o lege făcută și gândită de mine în colaborare cu doamna Severica, senator PMP… Co-semnatori sunt mai mulți…până acum sunt vreo 20 de semnatari dar inițiatori sunt eu și cu doamna Covaciu Severica, a spus Ionuț Simionca, într-o conferință de presă, citat de Ziarul de Bistrița.
Propunerea legislativă făcută de deputații PMP ar urma să completeze Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020. Concret, la articolul 30, alineatul 1, unde este definită forța majoră, ar urma să fie inserat un alineat nou care adaugă o nouă situație pe lista celor considerate de APIA forță majoră, care-i scutește pe fermieri de returnarea subvențiilor la APIA. În același timp, îi ajută să încaseze de la agenția de plăți sumele cuvenite, chiar dacă oile declarate în cererea unică de la APIA au fost mâncate, între timp, de lupi și chiar dacă culturile agricole declarate la APIA au fost, între timp, distruse de mistreți.
“g) distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare.”
CUM ESTE DEFINITĂ ÎN PREZENT FORȚA MAJORĂ ÎN ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA!
Art. 30 (1). În sensul finanțării, al gestionării și al monitorizării politicii agricole comune, "forța majoră" și "circumstanțele excepționale" sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri:
a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
După litera f, dacă propunerea PMP va fi votată în Parlament, la articolul 30 din OUG 3/2015 vine litera g cu situația în care fermierul român a avut de suferit de pe urma sălbăticiunilor.
PROPUNERE PMP MODIFICARE ORDONANȚA SUBVENȚIILOR:
“g) distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare.”
Așadar, cazul de forță majoră, propus în Parlament de deputații PMP, se adaugă la situațiile de mai sus.
Constatăm că din această enumerare lipsește un caz deosebit de important pentru agricultorul român, și anume distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic.
În consecință, prezenta inițiativă completează OUG nr. 30/2015 cu acest nou caz de forţă majoră/circumstanţă excepţională,” se arată în Expunerea de motive, la inițiativa legislativă PMP.