DIN ACEST AN AVEȚI MAI MULȚI BANI! Ministerul Agriculturii anunță fermierii care solicită subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că pot obține mai mulți bani pe hectarul de teren agricol. Bugetul pentru aceste plăți compensatorii se ridică la 2,629 de miliarde de euro.
Începând cu data de 1 martie 2018, prin cererea unică de plată, fermierii pot accesa fonduri europene pe baza deschiderii unor angajamente în cadrul măsurilor de agro-mediu și climă (Măsura 10), agricultură ecologică (Măsura 11) și pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale (Măsura 13), acestea fiind implementate în România începând cu anul 2015.
Măsurile de mediu și climă aplicabile pe terenurile agricole și pe UVM beneficiază de alocări financiare consistente în perioada de programare 2014 - 2020, suma disponibilă pentru aceste măsuri fiind de cca. 2,629 mld. euro (Măsura 10 – 1,072 mld. euro, Măsura 11 – 236 mil. euro, Măsura 13 – 1,321 mld. euro), informează MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Prin implementarea măsurilor de mediu și climă, MADR urmărește menținerea resurselor agricole naturale și tradiționale pe care România le deține, inclusiv conservarea biodiversității asociate terenurilor agricole atât prin susținerea sistemelor extensive de agricultură (bazate pe reducerea inputurilor și utilizarea durabilă a resurselor naturale), cât și prin încurajarea continuării activităților agricole în zonele cu o valoare de mediu ridicată, dar în special în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale și în zonele montane, pentru evitarea abandonului acestor zone.
Începând cu anul 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a adus o serie de modificări măsurilor de mediu și climă pentru a crește atractivitatea acestora, pentru a răspunde mai bine nevoilor fermierilor, precum și pentru a crește beneficiile de mediu ca urmare a aplicării angajamentelor.
Astfel, au fost introduse 3 noi pachete în cadrul Măsurii 10 - Agro-mediu și climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) și dropia (Otis tarda), precum și pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune.
Fermierii pot încasa plăți compensatorii pentru aceste pachete, cu un cuantum care pornește de la 90 de euro/ha/an și ajunge până la peste 250 de euro/ha/an. DACĂ VREI SĂ ȘTII CARE SUNT CRITERIILE DE ELIGIBILITATE DESCHIDE AICI: APIA ANUNȚĂ: DE ANUL ACESTA, FERMIERII ÎNCASEAZĂ NOI PLĂȚI COMPENSATORII! DE LA 90 de EURO/HA până la 269 EURO/HA!
De asemenea, a fost majorat nivelul plăților compensatorii acordate la nivel național pe pajiști permanente, fără angajament de agro-mediu și climă, cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie și cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică, față de anul 2017.
Totodată, a fost inclusă posibilitatea de a cumula pe aceeași suprafață plățile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajiști permanente, atât prin Măsura 11 - agricultura ecologică, cât și prin Măsura 10 – agro-mediu și climă. Astfel, în funcție de combinația de pachete accesate, nivelul plăților cumulate poate fi cuprins între 119 - 449 euro/ha/an pentru perioada de conversie și între 153 - 483 euro/ha/an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică.
Detalierea modului de accesare a acestor măsuri se regăsește în documentele informative și de ghidare elaborate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu sprijinul Autorității de Management pentru PNDR, respectiv:
⦁ Broșura măsuri compensatorii de dezvoltare rurală;
⦁ Ghid Informativ pentru beneficiarii măsurilor de mediu și climă ale Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 aferent Campaniei 2018;
⦁ Pliant scheme/ măsuri de plată pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unică de plată în campania 2018;
⦁ Pliant completare electronică cerere unică de plată;
⦁ Pliant norme ecocondiționalitate;
⦁ Afiș informativ Măsura 10;
⦁ Afiș informativ Măsura 11 și Măsura 13;
⦁ Fișă de prezentare (flyer) Pachetul 9 – Măsura 10;
⦁ Fișă de prezentare (flyer) Pachetul 10 – Măsura 10;
⦁ Fișă de prezentare (flyer) Pachetul 11 – Măsura 10;
⦁ Caiete de agro-mediu însoțite de instrucțiuni de completare pentru pachetele Măsurii 10;
⦁ Caiete de agricultură ecologică însoțite de instrucțiuni de completare pentru pachetele Măsurii 11;
⦁ Calendarul lucrărilor agricole specifice pachetelor Măsurii 10;
⦁ Lista zonelor eligibile pentru măsurile de mediu și climă;
⦁ Hărți la nivel județean cu încadrarea unităților administrativ-teritoriale în zonele eligibile în cadrul măsurilor de mediu şi climă ale PNDR 2014-2020, indicând arondarea acestora pe Centre Locale APIA.
Informațiile relevante privind condițiile aplicabile măsurilor de mediu şi climă în anul 2018 se pot consulta la toate Centrele Locale şi Centrele Județene APIA, Oficiile Județene şi Centrele Regionale ale AFIR, la Compartimentele de Dezvoltare Rurală județene și la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceste informații sunt disponibile şi în mediul online:
⦁ pe paginile web ale MADR (⦁ www.madr.ro, ⦁ www.pndr.ro, ⦁ www.rndr.ro),
⦁ pe site-ul AFIR (⦁ www.afir.info),
⦁ pe site-ul APIA (⦁ www.apia.org.ro),
⦁ Discuții interactive cu experții APIA (⦁ http://forum.apia.org.ro).
Sursa: Comunicat MADR