AVANS APIA 2017! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, pe 20 octombrie 2017, suma totală autorizată la plata avansului din subvențiile cuvenite fermierilor pentru anul 2017. În același timp, APIA a precizat și numărul fermierilor care au fost autorizați la plată. Câți fermieri români și-au primit efectiv banii din avans?
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 590,24 milioane euro pentru un număr de 594.393 fermieri care au depus Cerere unică de plată.
Precizăm că 416,92 milioane euro s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 173,32 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național, anunță APIA în comunicatul transmis către AGROINFO.
Atenție, din campaniile trecute de plată știm că autorizarea la plată, așa cum se exprimă nu întâmplător APIA, nu înseamnă că banii au și ajuns la fermierii de pe listele de plată. Transferul banilor în conturile fermierilor durează și APIA ar trebui să lămurească public această chestiune, cu subiect și predicat, ca să priceapă tot fermierul de ce durează zile în șir viramentul, când un transfer bancar, în zilele noastre, necesită doar câteva minute. Cum stă realitatea dincolo de comunicatele seci, oficiale pe care APIA le face cu conștiinciozitate și dincolo de declarațiile șefului APIA, Adrian Pintea, care spune că e un record la plata avansului? Ce spun fermierii? Pentru că, la urma urmei, ei sunt cei vizați, ei sunt cei care au un cuvânt de spus dincolo de raportările de pe hârtie care, trebuie să recunoaștem, arată cifre rotunde.
Pe rețeaua de socializare Facebook curg cu generozitate nemulțumirile fermierilor. Agricultori din aproape toate județele ne-au transmis sute de mesaje în care ne spun că nu au primit niciun leu din avansul la subvenții.
După prima săptămână de tam-tam, au plătit vreo 30.000 de fermieri în toată țara, doi: s-au plătit deocamdată doar SAPS, zone cu constrângeri și plata redistributivă și numai fermieri cu suprafețe mărunte; trei: până plătesc toți vreo 800.000 de fermieri în acest ritm ne apucă 30 octombrie 2018; patru: nu prea au bani , de unde iî vor scoate? ei stiu , că-i cam scump creditul pe piață la ora asta, în sfârșit, tehnocrații din guvernul trecut i-au învățat să mintă elegant '' adică, bateți toba prin presă că plătim, iar noi ne vedem de treabă ''. Concluzia: nu am nici una! A scris Anca Demian, fermier din Bihor.
Sunt doar o parte mică din avalanșa de mesaje venite de la fermierii supărați, dezamăgiți că nu și-au primit banii. APIA trebuie să comunice public care este suma efectiv transferată și câți fermieri au fost efectiv plătiți!
Cu autorizarea la plată ne-am lămurit deja ce înseamnă și fermierii știu că această autorizare este, practic, o operațiune făcută în sistemul informatic de bifare a dosarelor de subvenții eligibile pentru avans, liste de plată în alb, whitelist cum spune APIA, sume pe hârtie, număr fermieri pe hârtie, etc.
Reamintim fermierilor care așteaptă banii cu nerăbdare că plata avansului este făcută în lei de către APIA la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:
⦁ 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.09.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329/05 din 30.09.2017, pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);
⦁ 4,5390 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 491/01 din 31.12.2016, pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).