Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚII APIA 2017! SUMA AUTORIZATĂ la PLATĂ într-o SĂPTĂMÂNĂ! CÂȚI FERMIERI AU ÎNCASAT BANII?

Publicat: 22 octombrie 2017 - 10:58
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AVANS APIA 2017! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, pe 20 octombrie 2017, suma totală autorizată la plata avansului din subvențiile cuvenite fermierilor pentru anul 2017. În același timp, APIA a precizat și numărul fermierilor care au fost autorizați la plată. Câți fermieri români și-au primit efectiv banii din avans?

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că suma totală autorizată la plată, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 590,24 milioane euro pentru un număr de 594.393 fermieri care au depus Cerere unică de plată.

Precizăm că 416,92 milioane euro s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 173,32 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național, anunță APIA în comunicatul transmis către AGROINFO.

Atenție, din campaniile trecute de plată știm că autorizarea la plată, așa cum se exprimă nu întâmplător APIA, nu înseamnă că banii au și ajuns la fermierii de pe listele de plată. Transferul banilor în conturile fermierilor durează și APIA ar trebui să lămurească public această chestiune, cu subiect și predicat, ca să priceapă tot fermierul de ce durează zile în șir viramentul, când un transfer bancar, în zilele noastre, necesită doar câteva minute. Cum stă realitatea dincolo de comunicatele seci, oficiale pe care APIA le face cu conștiinciozitate și dincolo de declarațiile șefului APIA, Adrian Pintea, care spune că e un record la plata avansului? Ce spun fermierii? Pentru că, la urma urmei, ei sunt cei vizați, ei sunt cei care au un cuvânt de spus dincolo de raportările de pe hârtie care, trebuie să recunoaștem, arată cifre rotunde.

Pe rețeaua de socializare Facebook curg cu generozitate nemulțumirile fermierilor. Agricultori din aproape toate județele ne-au transmis sute de mesaje în care ne spun că nu au primit niciun leu din avansul la subvenții.

După prima săptămână de tam-tam, au plătit vreo 30.000 de fermieri în toată țara, doi: s-au plătit deocamdată doar SAPS, zone cu constrângeri și plata redistributivă și numai fermieri cu suprafețe mărunte; trei: până plătesc toți vreo 800.000 de fermieri în acest ritm ne apucă 30 octombrie 2018; patru: nu prea au bani , de unde iî vor scoate? ei stiu , că-i cam scump creditul pe piață la ora asta, în sfârșit, tehnocrații din guvernul trecut i-au învățat să mintă elegant '' adică, bateți toba prin presă că plătim, iar noi ne vedem de treabă ''. Concluzia: nu am nici una! A scris Anca Demian, fermier din Bihor.

mesaj-avans_bmesaj-doi-avans_bmesaj-trei-avans_b

Sunt doar o parte mică din avalanșa de mesaje venite de la fermierii supărați, dezamăgiți că nu și-au primit banii. APIA trebuie să comunice public care este suma efectiv transferată și câți fermieri au fost efectiv plătiți!

Cu autorizarea la plată ne-am lămurit deja ce înseamnă și fermierii știu că această autorizare este, practic, o operațiune făcută în sistemul informatic de bifare a dosarelor de subvenții eligibile pentru avans, liste de plată în alb, whitelist cum spune APIA, sume pe hârtie, număr fermieri pe hârtie, etc.

Reamintim fermierilor care așteaptă banii cu nerăbdare că plata avansului este făcută în lei de către APIA la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.09.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329/05 din 30.09.2017, pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);
⦁ 4,5390 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 491/01 din 31.12.2016, pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Vizualizat: 29221 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
daniluc
|
10. 28, 2017. Saturday 10:20
vineri 27 octombrie era o lei in cont cec bank periam. asteptatiiiii
2.
Cocot
|
10. 23, 2017. Monday 10:00
Ai opt firme de ce ? Sa iei 8 Proiecte europene sa va fie rusine
1.
Chismorie Cristian
|
10. 22, 2017. Sunday 14:54
Am 8 firme ,fara nici o problema la care sunt închise dosarele la APIA Arad , dar nu am primit avans la nici una din cele 8. Mai mult imi spun cei de la APIA ,ca nici nu se regăsesc pe listele cu fermierii autorizați la plata .Trageți voi concluzia ...!
Părerea mea personală , e ca s-a dat avans cu prioritate la fermierii mici , că-s mai multi si implicit mai multe potențiale voturi . Daca dădea avans la un fermier cu suprafata mai mare ,castigau doar doar un singur potențial vot , dar asa guvernul poate ținti cu același suma ,poate 100 sau chiar 1000 de voturi !
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii