Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ de MINIM 100 EURO/HA și MAXIM 269 EURO/HA! NOROCOȘII SUNT FERMIERII din DOUĂ JUDEȚE!

Publicat: 18 martie 2018 - 14:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PASĂREA RARĂ CARE LE ADUCE BANI MULȚI FERMIERILOR! Fermierii români beneficiază, începând cu anul 2018, de noi plăți compensatorii pe hectar care se adaugă la subvenția APIA pe hectar cu care deja erau obișnuiți. Noile pachete de agro-mediu care aduc aceste plăți ar fi fost create la insistențele unor organizații de mediu și ale Societății Ornitologice din România. De unul dintre cele trei noi pachete de agro-mediu beneficiază doar fermierii din două județe din România. Plata suplimentară pe hectar începe de la 100 de euro și ajunge la un maxim de 269 euro, timp de 5 ani.

După ce AGROINFO a publicat, săptămâna trecută, că fermierii din patru județe sunt singurii care pot să acceseze integral Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila mică țipătoare, și anume agricultorii din Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița, surse din direcțiile agricole ne-au transmis la redacție o serie de completări și de informații importante legate de aceste noi  pachete de agro-mediu care aduc, cu începere din acest an, plăți suplimentare substanțiale pentru fermierii români. Precizăm că informația referitoare la faptul că doar fermierii din patru județe ar beneficia de plățile din Pachetul 9 a fost furnizată de Claudia Stelea, director executiv APIA Buzău, într-o declarație pentru un post local de televiziune.

Funcționarii direcților agricole ne-au transmis că unul dintre cele trei noi pachete de agro-mediu din Măsura 10, înființat pentru protejarea dropiei (otis tarda), Pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), poate fi accesat doar de fermierii din două județe din România. Doar acești fermieri ar beneficia de aceste plăți compensatorii care încep de la 100 euro/ha și ajung la 269 euro/ha.

Unde mai trăiește dropia în România? Potrivit Anexei 8.2 lista zonelor eligibile pentru Măsurile 10, 11 și 13 din PNDR 2020, susțin funcționarii DAJ care ne-au scris, dropia ar trăi doar în două județe din România.

Societatea Ornitologică Română (SOR)  a marcat pe harta României că dropia trăiește doar în vestul țării. În România, populaţia estimată este de 1-5 perechi, în vestul ţării. Cele mai mari efective sunt prezente în Spania, Rusia şi Ungaria, susține SOR. 

harta-dropie_b

                                                                     Marcajul portocaliu indică locurile unde trăiește dropia

Sursele noastre din direcțiile agricole susțin că singurele județe din România unde fermierii beneficiază de plăți compensatorii pentru dropie sunt: Bihor și Timiș.

NOU! Pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda)

sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda)
varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajiști – 255 euro/ha/an
varianta 11.1.2 – zonă de protecție pentru dropie (Otis tarda) pe teren arabil - 100 euro/ha/an
sub-pachetul 11.2 – pajiști importante pentru dropie (Otis tarda)
varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 269 euro/ha/an
varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 190 euro/ha/an
varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 169 euro/ha/an

Sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda) varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajiști – 255 euro/ha/a
varianta 11.1.2 – zonă de protecție pentru dropie (Otis tarda)pe teren arabil – 100 euro/ha/an UAT –uri are zone eligibile in judetele Bihor și Timisș

Sub-pachetul 11.2 – pajiști importante pentru dropie (Otis tarda)

varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 269 euro/ha/an
varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 190 euro/ha/an
varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajişti importante pentru dropie (Otis tarda) – 169 euro/ha/an - zone eligibile: județul Timiș, susțin sursele noastre din direcțiile agricole.

Pentru a beneficia de aceste plăți compensatorii, fermierii trebuie să încheie la APIA angajamente pentru 5 ani. Vă reamintim cerințele pentru acest pachet.

Cerinţe specifice sub-pachetului 11.1:

- fie se va înființa pajiște (varianta 11.1.1) - se vor cultiva culturi perene pe toată suprafața aflată sub angajament (leguminoase furajere – lucernă, trifoi, mixturi de leguminoase furajere cu specii de graminee perene),
- fie se va respecta în fiecare an următorul asolament: cel puțin 20% de cereale păioase, cel puțin 40% culturi perene (leguminoase furajere – lucernă, trifoi, mixturi de leguminoase furajere cu specii de graminee perene), cel puțin 10% rapiță de toamnă (varianta 11.1.2),
- cositul se face folosindu-se un dispozitiv1 pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol;
- cositul suprafeţelor pe care s-au înfiinţat culturi perene va începe după 1 iulie,
- se menține necosită până la data de 1 octombrie o suprafață de minimum 20% şi maximum 25% din parcelele cu culturi perene,
- cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia.

Cerinţe specifice sub-pachetului 11.2:

- utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă,
- utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maximum 40 kg N s.a./ha (1 UVM/ha),
- cositul va începe după 1 iulie,
- cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia,
- lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 11.2.1)
- lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 11.2.2)
- lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate convenționale / grele, dar cositul se face folosindu-se un dispozitiv pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol1 (pentru varianta 11.2.3),
- pășunatul se va efectua cu maximum 1 UVM/ha și numai începând cu 1 iunie;
- va fi lăsată până la data de 1 septembrie o zonă necosită, de minimum 10% şi maximum 15% din suprafața fiecărei parcele,
- se interzice desfășurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte.

Cerinţe specifice comune pachetului 11:
- masa vegetală cosită trebuie adunată de pe suprafaţa pajiştilor angajate, nu mai târziu de două săptămâni de la efectuarea cositului,
- pajiştile inundate nu vor fi păşunate și nu sunt permise lucrări cu utilaje grele pe pajiștile inundate mai devreme de două săptămâni de la retragerea apelor,
- sunt interzise aerisirea, irigarea și accelerarea drenajului natural al pajiştilor angajate,
- este interzis aratul sau discuitul pajiştilor existente în cadrul fermelor.

dropie_b

Dropia este o specie caracteristică zonelor de stepă, păşune şi terenurilor cu agricultură extensivă. Populaţia europeană a speciei este relativ mică, cuprinsă între 31000-36000 de perechi. A scăzut semnificativ în perioada 1970-1990, iar această tendinţă a continuat şi în perioada 1990-2000, deşi efectivele au devenit stabile în Spania şi au crescut în Rusia. Degradarea şi distrugerea habitatelor prin transformarea păşunilor în terenuri agricole, agricultura intensivă, deranjul provocat de activităţile agricole, poluarea cu pesticide, arderea miriştilor, coliziunea cu firele electrice, braconajul sunt principalele pericole ce afectează specia. Practicarea unei agriculturi extensive, folosirea cablurilor electrice îngropate, reducerea vânătorii ilegale şi implementarea Planului Internaţional de Acţiune sunt elemente esenţiale pentru conservarea speciei, susține SOR.


 

Vizualizat: 6559 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii