AJUTOR DE LA STAT! Fermele din România pot să beneficieze de o subvenție lunară de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare șomer sau tânăr absolvent pe care-l angajează, anunță un comunicat al Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov.
Este vorba despre angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste 45 ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri absolvenți.
Aceştia vor primi, lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective.
Vor primi aceşti bani şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
În situaţia încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenţilor, AJOFM acordă angajatorilor subvenţii de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat. În cazul în care sunt încadraţi absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, subvenţiile se acordă pe o perioadă de 18 luni.
În primele zece luni ale acestui an, prin intermediul ANOFM, 19.669 de persoane au fost încadrate prin acordarea de subvenţii angajatorilor (conform Legii nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare).
Toate aceste subvenţii sunt asigurate de ANOFM prin implementarea de proiecte finanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, urmărindu-se astfel creşterea oportunităţilor de încadrare în muncă a persoanelor aflate în dificultate din punct de vedere al ocupării.
Facilităţile se acordă la solicitarea angajatorilor pentru persoanele din categoriile menţionate şi înregistrate în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Surse: AJOFM Ilfov, Agerpres