KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SUBVENȚIE DE DOUĂ ORI MAI MARE pentru MICII FERMIERI: 2.500 DE EURO!

Publicat: 23 ianuarie 2019 - 13:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROPUNERE ÎN NOUL REGULAMENT EUROPEAN! AGROINFO a publicat marți, 22 ianuarie, mai multe propuneri pentru subvențiile fermierilor, care vor fi dezbătute la Bruxelles, în ședința din 29 ianuarie 2019 a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. În funcție de adoptarea lor, noile propuneri vor face parte din noul regulament european în baza căruia vor fi acordate viitoarele subvenții agricole.

Noua Politică Agricolă Comună va pune accentul pe fermele mici și pe sprijinirea acestora.

Fermele mici rămân un element esențial al agriculturii Uniunii, deoarece au un rol vital în sprijinirea ocupării forței de muncă în mediul rural și contribuie la dezvoltarea teritorială. Pentru a se promova o distribuire mai echilibrată a sprijinului și pentru a se reduce sarcina administrativă pentru cei care beneficiază de sume mici, statele membre ar trebui să aibă opțiunea de a le oferi micilor fermieri posibilitatea înlocuirii tuturor plăților directe cu acordarea unei plăți cu sumă fixă.

Cu toate acestea, pentru a reduce într-o mai mare măsură sarcina administrativă, statele membre ar trebui să aibă competența de a include pentru început în mod automat anumiți fermieri în sistemul simplificat, oferindu-le posibilitatea de a se retrage din acesta într-o perioadă de timp determinată. Pentru a respecta principiul proporționalității, ar trebui să se acorde statelor membre posibilitatea de a exclude micii fermieri incluși în sistemul simplificat de la controalele privind condiționalitatea, se arată într-unul din documentele, transmise nouă de Parlamentul European.

În această idee, europarlamentarii au venit cu propuneri, sub forma amendamentelor, la articolul din noul regulament european, după care vor fi acordate subvențiile fermierilor, care vizează schema simplificată pentru micii fermieri. În acest moment, micii fermieri beneficiază de schema simplificată, a cărei valoare maximă este de 1.250 de euro/beneficiar. Unii dintre membrii Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European au propus menținerea acestei sume, alții au marșat pe scăderea ei la 1.000 de euro, iar alții propun dublarea sumei acordată micilor fermieri, 2.500 de euro/beneficiar.

Statele membre vor crea un regim simplificat pentru micii fermieri care să înlocuiască plățile directe prevăzute în prezenta secțiune și în secțiunea 3 din prezentul capitol și care nu pot avea un cuantum mai mic de 2 500 EUR pentru fiecare beneficiar. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri, scrie în documentul Comisiei pentru Agricultură.

mici-fermieri-2019_b

Document primit de AGROINFO de la Parlamentul European, Comisia pentru Agricultură

Alte propuneri pentru micii fermieri sunt:

Statele membre pot acorda micilor fermieri definiți de statele membre plăți sub forma unei sume fixe care să înlocuiască plățile directe. Cuantumul acestei sume forfetare nu depășește valoarea medie anuală națională a garanției multiplicată cu hectarele deținute. Statele membre stabilesc criterii pentru identificarea micilor fermieri care produc pentru piață, pentru a le garanta un nivel suficient care să asigure durabilitatea pe termen lung a respectivelor ferme. Statele membre stabilesc criterii pentru identificarea micilor fermieri din zonele dezavantajate, pentru a le garanta un nivel suficient care să asigure durabilitatea pe termen lung a respectivelor ferme. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri.

Statele membre pot introduce un sistem simplificat pentru micii fermieri care solicită sprijin în valoare de cel mult 1 250 EUR pentru o suprafață limitată la 10 hectare. Acest sistem poate consta într-o sumă fixă, care să înlocuiască plățile directe  sau într-o plată per hectar care poate fi diferențiată pe teritorii.

statele membre indică în planul strategic PAC că intervenția corespunzătoare este voluntară pentru fermieri. Suprafața totală aferentă plăților sumelor fixe pentru micii fermieri nu depășește 15 % din suprafața totală a unui stat membru.

Statele membre acordă micilor fermieri definiți de statele membre plăți sub forma unei sume fixe care să înlocuiască plățile directe, stabilită la un nivel suficient și fix pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a acestor ferme. În niciun caz, suma nu trebuie să fie mai mică decât pragul de sărăcie sau decât valoarea venitului de bază universal al statului membru. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri.

Exploatațiile declarate de fermierii incluși în acest sistem pot fi excluse de la controalele privind condiționalitatea, dacă statul membru decide astfel. Beneficiarii schemei pentru micii fermieri ar trebui să fie scutiți de normele privind condiționalitatea, întrucât sunt scutiți în prezent de normele privind ecocondiționalitatea și înverzirea.

Plata destinată micilor fermieri depinde de existența unui contract de exploatare la nivel teritorial, în care să se indice obiectivele, indicatorii și acțiunile pentru care se solicită sprijinul. 

Fermierii care doresc să participe la sistemul simplificat depun o cerere cel târziu la o dată pe care o va stabili statul membru, fără a aduce atingere faptului că acesta poate include din oficiu, în mod automat, anumiți fermieri, oferindu-le posibilitatea de a se retrage într-un anumit termen.

Statele membre se asigură că fermierilor nu li se acordă niciun avantaj dacă se stabilește că au creat în mod artificial, după 1 iunie 2018, condițiile care le permit să beneficieze de plățile destinate micilor fermieri.

Statele membre pot stabili norme și servicii pentru reducerea costurilor administrative, sprijinind micii fermieri să coopereze.

Sunt amendamentele depuse de europarlamentari la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului. În funcție de varianta care se va adopta pentru schema simplificată pentru micii fermieri, se vor stabili criterii de eligibilitate, cuantum, etc. în planurile naționale strategice ale țărilor UE.

AGROINFO se străduiește să vă pună la dispoziție tot ceea ce se discută în Parlamentul European, în Comisia pentru Agricultură, despre plățile directe și sprijinul pentru dezvoltare rurală de care beneficiați sau alte propuneri și decizii pentru agricultură.

Vizualizat: 12586 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii