PROPUNERE ÎN NOUL REGULAMENT EUROPEAN! AGROINFO a publicat marți, 22 ianuarie, mai multe propuneri pentru subvențiile fermierilor, care vor fi dezbătute la Bruxelles, în ședința din 29 ianuarie 2019 a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. În funcție de adoptarea lor, noile propuneri vor face parte din noul regulament european în baza căruia vor fi acordate viitoarele subvenții agricole.
Noua Politică Agricolă Comună va pune accentul pe fermele mici și pe sprijinirea acestora.
Fermele mici rămân un element esențial al agriculturii Uniunii, deoarece au un rol vital în sprijinirea ocupării forței de muncă în mediul rural și contribuie la dezvoltarea teritorială. Pentru a se promova o distribuire mai echilibrată a sprijinului și pentru a se reduce sarcina administrativă pentru cei care beneficiază de sume mici, statele membre ar trebui să aibă opțiunea de a le oferi micilor fermieri posibilitatea înlocuirii tuturor plăților directe cu acordarea unei plăți cu sumă fixă.
Cu toate acestea, pentru a reduce într-o mai mare măsură sarcina administrativă, statele membre ar trebui să aibă competența de a include pentru început în mod automat anumiți fermieri în sistemul simplificat, oferindu-le posibilitatea de a se retrage din acesta într-o perioadă de timp determinată. Pentru a respecta principiul proporționalității, ar trebui să se acorde statelor membre posibilitatea de a exclude micii fermieri incluși în sistemul simplificat de la controalele privind condiționalitatea, se arată într-unul din documentele, transmise nouă de Parlamentul European.
În această idee, europarlamentarii au venit cu propuneri, sub forma amendamentelor, la articolul din noul regulament european, după care vor fi acordate subvențiile fermierilor, care vizează schema simplificată pentru micii fermieri. În acest moment, micii fermieri beneficiază de schema simplificată, a cărei valoare maximă este de 1.250 de euro/beneficiar. Unii dintre membrii Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European au propus menținerea acestei sume, alții au marșat pe scăderea ei la 1.000 de euro, iar alții propun dublarea sumei acordată micilor fermieri, 2.500 de euro/beneficiar.
Statele membre vor crea un regim simplificat pentru micii fermieri care să înlocuiască plățile directe prevăzute în prezenta secțiune și în secțiunea 3 din prezentul capitol și care nu pot avea un cuantum mai mic de 2 500 EUR pentru fiecare beneficiar. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri, scrie în documentul Comisiei pentru Agricultură.
Document primit de AGROINFO de la Parlamentul European, Comisia pentru Agricultură
Alte propuneri pentru micii fermieri sunt:
Statele membre pot acorda micilor fermieri definiți de statele membre plăți sub forma unei sume fixe care să înlocuiască plățile directe. Cuantumul acestei sume forfetare nu depășește valoarea medie anuală națională a garanției multiplicată cu hectarele deținute. Statele membre stabilesc criterii pentru identificarea micilor fermieri care produc pentru piață, pentru a le garanta un nivel suficient care să asigure durabilitatea pe termen lung a respectivelor ferme. Statele membre stabilesc criterii pentru identificarea micilor fermieri din zonele dezavantajate, pentru a le garanta un nivel suficient care să asigure durabilitatea pe termen lung a respectivelor ferme. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri.
Statele membre pot introduce un sistem simplificat pentru micii fermieri care solicită sprijin în valoare de cel mult 1 250 EUR pentru o suprafață limitată la 10 hectare. Acest sistem poate consta într-o sumă fixă, care să înlocuiască plățile directe sau într-o plată per hectar care poate fi diferențiată pe teritorii.
statele membre indică în planul strategic PAC că intervenția corespunzătoare este voluntară pentru fermieri. Suprafața totală aferentă plăților sumelor fixe pentru micii fermieri nu depășește 15 % din suprafața totală a unui stat membru.
Statele membre acordă micilor fermieri definiți de statele membre plăți sub forma unei sume fixe care să înlocuiască plățile directe, stabilită la un nivel suficient și fix pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a acestor ferme. În niciun caz, suma nu trebuie să fie mai mică decât pragul de sărăcie sau decât valoarea venitului de bază universal al statului membru. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri.
Exploatațiile declarate de fermierii incluși în acest sistem pot fi excluse de la controalele privind condiționalitatea, dacă statul membru decide astfel. Beneficiarii schemei pentru micii fermieri ar trebui să fie scutiți de normele privind condiționalitatea, întrucât sunt scutiți în prezent de normele privind ecocondiționalitatea și înverzirea.
Plata destinată micilor fermieri depinde de existența unui contract de exploatare la nivel teritorial, în care să se indice obiectivele, indicatorii și acțiunile pentru care se solicită sprijinul.
Fermierii care doresc să participe la sistemul simplificat depun o cerere cel târziu la o dată pe care o va stabili statul membru, fără a aduce atingere faptului că acesta poate include din oficiu, în mod automat, anumiți fermieri, oferindu-le posibilitatea de a se retrage într-un anumit termen.
Statele membre se asigură că fermierilor nu li se acordă niciun avantaj dacă se stabilește că au creat în mod artificial, după 1 iunie 2018, condițiile care le permit să beneficieze de plățile destinate micilor fermieri.
Statele membre pot stabili norme și servicii pentru reducerea costurilor administrative, sprijinind micii fermieri să coopereze.
Sunt amendamentele depuse de europarlamentari la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului. În funcție de varianta care se va adopta pentru schema simplificată pentru micii fermieri, se vor stabili criterii de eligibilitate, cuantum, etc. în planurile naționale strategice ale țărilor UE.
AGROINFO se străduiește să vă pună la dispoziție tot ceea ce se discută în Parlamentul European, în Comisia pentru Agricultură, despre plățile directe și sprijinul pentru dezvoltare rurală de care beneficiați sau alte propuneri și decizii pentru agricultură.