SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Primii 2.500 de fermieri au încasat deja cei 3.000 de euro, ajutorul de minimis pentru tomate cultivate în spații protejate. Alți 4.000 de fermieri urmează să încaseze această subvenție, în această săptămână. În Programul de ajutor de minimis s-au înscris 13.787 de producători de tomate.
Fermierii au început să primească cei 3.000 de euro, "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate", pentru anul 2018. Startul a fost dat de olteni.
Primii 1.000 de beneficiari din judeţul Olt care au avut încredere în Programul Tomata au primit banii de vineri, 8 iunie. E un lucru benefic! Mulţumim domnului ministru că ne-a ascultat doleanţele şi a prelungit perioada de vânzare a tomatelor până pe 15 iunie pentru că am avut destule probleme în primăvară. Cultivatorii care au reuşit să comercializeze primii pe piaţă roşiile sunt cei care au avut centrale pentru încălzirea spaţilor de cultură. Următoarea serie la plată va fi mult mai mare pentru că legumicultorii acuma recoltează în plin şi ies cu marfa pe piaţă, ne-a declarat Ion Păunel (în foto), preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, formaţiune care numără peste 1.000 de membri, din care 600 activi, cu plata cotizaţiei la zi.
Potrivit acestuia, în judeţul Olt s-au înscris la programul de tomate puţin peste 4.000 de beneficiari.
Conform aprecierii mele, aproximativ 600 vor realiza programul în perioada de toamnă Pentru ciclul al doilea sunt aşteptaţi să se înscrie încă vreo 500 legumicultori care vor planta în curând răsadurile de roşii în solarii, susține Păunel.
Jumătate din producătorii olteni s-au înscris în Program
Judeţul Olt este recunoscut în ţară pentru cultura de tomate. Faţă de anul trecut s-a dublat numărul legumicultorilor care s-au înscris în programul de tomate, dar şi al celor care realizează condiţiile de eligibilitate încă din primul ciclu. Majoritatea celor peste 4000 de solarişti au în medie mai mult de 2.000 mp cultivaţi cu tomate, unii având şi 5.000 şi chiar 7.000 mp.
Potrivit liderului Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, circa jumătate din cei peste 10 mii de legumicultori olteni au căpătat încredere în Programul Tomata şi chiar şi-au mărit suprafeţele de cultură.
Au apărut informaţii în piaţă potrivit cărora s-au terminat banii schemei de ajutor de minimis. În tot programul sunt înscrişi mai mult de 13 mii de beneficiari. S-a anunţat oficial că vor fi bani pentru 13.300, dar dacă acest număr va fi depăşit, se vor suplimenta fondurile prin rectificare bugetară. E bine să ştie lumea, a garantat ministrul Agriculturii, a ţinut să precizeze Ion Păunel.
FERMIERII CER AJUTOR DE MINIMIS ȘI LA ARDEI ȘI CASTRAVEȚI
Liderul de sindicat al agricultorilor olteni a apreciat faptul că după 27 de ani s-a mai gândit cineva şi la legumicultura românească. În opinia lui ar fi fost bine ca ajutorul de minimis să fie extins şi pentru susţinerea şi altor specii de legume, cum ar fi ardeiul sau castravetele pentru „a diversifica gama de produse şi a nu crea un blocaj pe piaţă”.
La această dată, sunt foarte multe tomate în piaţă şi a scăzut preţul drastic la producător. Diferenţele sunt mari, la fermă un kilogram costă 1,30 – 1,50 lei, iar la piaţă între 4-6 lei/kg şi s-ar putea să mai scadă până la 15 iunie pentru că foarte mulţi grădinari mai au cantităţi însemnate ori acuma încep să recolteze, susține Ion Păunel.
Din păcate, vremea rea de la sfârşitul săptămânii trecute a făcut ravagii prin solariile legumicultorilor din judeţul Olt. Sâmbătă 9 iunie, a plouat torenţial timp de două ore, vântul a bătut cu putere sfâşiind foliile şi distrugând cultura din solarii în zona de nord - Pleşoiu, Grădinari, Strejeşti. Pagubele vor fi estimate în zilele următoare, dar ele sunt însemnate.
Fermierii să fie în alertă că se anunţă în continuare zile de vară capricioasă cu călduri excesive, vijelii, ploi torenţiale, căderi de grindină.
Ministerul Agriculturii a început plățile pentru 13.787 de legumicultori
Ministerul Agriculturii a început să facă plăţile pentru Programul Tomata – 3.000 de euro/beneficiar – pe măsură ce se primesc documentaţiile din teritoriu. Aşa cum rezultă din situaţia operativă pusă la dispoziţia noastră de Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii, au fost plătiți până luni, 11 iunie, 2.486 de legumicultori şi vor urma la plată peste 4.000 cultivatori de tomate care au trimis deconturile.
De banii alocaţi pentru schema de ajutor de minimis pentru tomate au beneficiat legumicultori din Arad, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Teleorman, Ilfov, urmând ca în aceste zile să primească în cont alţi producători din Arad, Buzău, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Mehedinţi, Prahova, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.
Cei mai mulţi fermieri care au încasat plata sunt din Galaţi, bazinul legumicol Matca, 1.270, Giurgiu 500, Teleorman 282.
La nivel de ţară, în Programul Tomata au cerut să se înscrie 13.787 de producători de tomate. Dacă mai sunt şi alţi legumicultori care vor să se înscrie pentru ciclul doi, nu va fi niciun bai pentru că se vor găsi bani să fie plătiţi.