CONDIȚIE OBLIGATORIE PENTRU ÎNCASAREA SUBVENȚIE APIA PE PĂȘUNE! Subvențiile pentru pășuni nu se vor mai plăti pentru suprafețele unde nu este îndeplinită această condiție obligatorie, anunță cele mai recente modificări în legislație. Din 2020, pe lângă celelalte reguli impuse fermierilor, devine obligatoriu și amenajamentul pastoral.
Conform Legii nr. 75/2019, au fost modificate prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Modificările prevăd că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei.
Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. Alte modificări se referă la asociaţiile crescătorilor locali, cooperativele agricole locale, grupurile de producători locali, persoanele juridice cu sediul social pe teritoriul localitaţii respective cu care se încheie contracte de închiriere a pășunilor prin atribuire directă și care trebuie să fie legal constituite înainte de data depunerii cererii pentru atribuirea directă a contractului.
Entităţile înfiinţate cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii au drept de preemţiune, cu condiţia de a face dovada desfăşurării de activitate economică specifică domeniului respectiv.
Amenajamentele pastorale reprezintă documentația tehnică completa, al cărei conținut este aprobat și detaliat prin hotărâre de Guvern la propunerea MADR, cu referire a îngrijirea pajiștilor permanente, pentru care fermierii obțin subvenții, se arată în Buletinul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Gorj.