ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ! Actele obligatorii pentru obținerea de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a subvenției pe pășune sunt înlocuite cu adeverința APIA emisă de primării. Schimbarea în lege este în avantajul asociațiilor fermierilor care dețin suprafețe de pășune, pajiști permanente și a fost votată de membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
A fost votată de deputații din Comisia de agricultură modificarea articolului 7 alin.(2¹) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015-2020. Astfel, copia titlului de proprietate asupra pășunii, care trebuie depusă la APIA de către formele asociative pentru subvenție, este înlocuită cu adeverința de la registrul agricol pe care primăriile o eliberează fermierilor pentru APIA. Tot adeverința va înlocui și alte documente justificative.
Înlocuirea documentului justificativ, a copiei titlului de proprietate asupra terenurilor aparţinând formei asociative sau a altor acte cu forţă juridică egală doveditoare a dreptului de proprietate, cu adeverinţa emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole.
În conformitate cu prevederile art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările și completările
ulterioare, propunerea legislativă a fost retrimisă din plen pentru reexaminare și întocmirea unui nou raport.
În urma reexaminării propunerii legislative membrii Comisiei, au hotărât, cu majoritate de voturi (s-au înregistrat 3 voturi
împotrivă), întocmirea unui raport înlocuitor cu amendamente admise, se arată în procesul-verbal al ședinței Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Până la votarea în plenul Camerei Deputaților a acestei modificări și a altora din OUG 3/2015, în actuala formulare din Ordonanța subvențiilor, asociațiile, formele asociative ale fermierilor ca să obțină de la APIA subvenția pentru pășune sunt obligate să anexeze la cererea pentru subvenții dovada utilizării legale a suprafețelor de pajiști de către fiecare membru al formei asociative de proprietate, și anume: copia titlului de proprietate al formei asociative și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale deținute de fiecare membru, precum și suprafețele repartizate membrilor de către forma asociativă și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor.
Articolul 7 alin.(2¹): În cazul pajiștilor permanente deținute, în calitate de proprietari, de către formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, obști de moșneni în devălmășie, obști răzeșești nedivizate, composesorate, obști de cumpărare, păduri grănicerești, păduri urbariale, cooperative, alte comunități și forme asociative cu diferite denumiri, menționate în Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Legii nr. 169/1997, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii plăților pot fi:
a) forma asociativă de proprietate, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru deținător de animale privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale pe fiecare membru al formei asociative și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor;
b) membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața deținută în proprietate. Dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al formei asociative de proprietate o constituie copia titlului de proprietate al formei asociative și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale deținute de fiecare membru, precum și suprafețele repartizate membrilor de către forma asociativă și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor.