SUBVENȚIA PE MUCHIE DE CUȚIT! Fermierii români atacă Ministerul Agriculturii! Agricultorii dezvăluie ce s-a întâmplat în culisele întâlnirii pe care au avut-o miercuri cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Fermierii se tem că vor rămâne fără o subvenție uriașă, sprijinul cuplat, dacă autoritățile din România vor adopta, din nou, poziția ghiocelului în negocierile cu Comisia Europeană, planificate pentru data de 8 februarie 2017 la Bruxelles.
Fermierul Paul Cristescu din Caraș Severin este unul dintre cei care au făcut greva foamei, în vara anului trecut, în fața Ministerului Agriculturii și a Guvernului. Fermierul a stat mereu alături de Costel Caraș, inițiatorul protestului declanșat ca urmare a întârzierilor uriașe acumulate la plata subvențiilor cuvenite agricultorilor.
Paul Cristescu a participat la întâlnirea fermierilor cu ministrul agriculturii, Petre Daea, desfășurată ieri, 1 februarie 2017. Discuțiile au fost concentrate pe sprijinul cuplat, subvenție de care fermierii români s-ar putea să nu mai beneficieze. Este subvenția cu un cuantum uriaș, amenințată cu dispariția.
Imediat după întâlnire, fermierul a dezvăluit ce s-a întâmplat la Ministerul Agriculturii. Paul Cristescu a postat acest text pe pagina sa de Facebook.
Am fost astăzi la MADR pentru ,,consultarea,,vis-a-vis de răspunsul ce trebuie dat la Bruxelles. Concluzii de la întâlnirea de astăzi :
1.SCZ-ul este în mare pericol, există posibilitatea ca pe anul 2016 să nu-l primim.
2. Ministru este total depășit, am auzit niste replici ........... ,, eu îi știu pe amândoi, amândoi mă cunosc pe mine și noi ne cunoaștem în acelaăi timp ,, deci cam asta a vorbit ministru acolo.
3. Unii din liderii asociatiilor, din păcate, fac obicei în a pupa dosuri, prea puține voci ferme, dacă încurajăm prostia și stăm să-i ascultăm aberațiile fără logică, fără să-l întrerupem doar din faptul că este ministru.................
4. Departamentul juridic al MADR, total depășit, părerea mea că răspunsul către Bruxelles, trebuia dat de ei, sunt chestiuni juridice, argumente avem o grămadă că segmentul pentru care solicităm SCZ-ul este în declin.
5. Problema este destul de acută din moment ce au cerut să meargă și o parte din liderii fermierilor la Bruxelles.
Sprijinul cuplat este subvenția cu cea mai mare valoare încasată vreodată de fermierii români. Vă dăm două exemple: peste 900 euro/cap de vacă de lapte/an, peste 1.200 de euro/cap de vită de carne/an. Sunt cuantumurile subvențiilor încasate deja de fermierii români pentru campania 2015. Comisia Europeană ar avea de gând să-l vitregească pe agricultorul român de acești bani.
Reacțiile la mesajul lui Paul Cristescu au venit rapid! Un alt agricultor, Ștefan Muscă, participant și el la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii, a completat informațiile cu dezvăluiri din culisele discuțiilor. Ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a cerut fermierilor să meargă alături de reprezentanții MADR la Bruxelles și să-și susțină subvențiile. Așa ceva nu s-ar mai fi întâmplat până acum! A spus-o pentru AGROINFO și Emil Dumitru, liderul Federației Pro Agro.
Eu am pus întrebarea de două ori dacă SCZ 2016 este în pericol. Și nu am primit un răspuns pozitiv. Este în pericol. Un răspuns clar îl vom avea după 8 februarie. Eu nu mai merg în ferme la COP (controlul oficial al producțiilor/performanțelor n.r.) până nu vom avea un răspuns clar.
Fermele care s-au înscris la COP, s-au înscris pentru SCZ 2016 și SCZ 2017. Ei plătesc prestarea de serviciu. Dacă nu-și vor primi banii, nu ne mai primesc în fermă și reproducerea și ameliorarea se duc pe apa sâmbetei. În 2016 am avut 55.000 de vaci în control, iar în 2017, 77.000 de vaci. Când vor vedea că nu-și primesc banii, la revedere cu performanța în România.
De ce s-a ajuns până acum cu discuțiile la Comisie când notificarea a fost transmisă în luna august? Cum își face datoria funcționarul Ministerului față de fermierul din România? De 27 de ani, de la 7 milioane de bovine la un milion. Se vede cum s-au făcut politicile pentru fermierul român. Suntem dezamăgiți de tot ce ni se întâmplă. Dar cei mai vinovați suntem noi, fermierii, care nu dorim să ne unim și ușor vom deveni sclavi pe pământurile românești. Ne merităm soarta, a comentat Ștefan Muscă la postarea lui Paul Cristescu.
Fermierul Ștefan Muscă este din Giurgiu, lucrează aproximativ 600 ha de teren și are 100 de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească.
A postat fermierul și pe pagina sa de Facebook.
Dacă ar fi să discutăm franc, eu cred că ar trebui, totuși, să avem o poziție, nu poziția ghiocelului, care este de foarte mult timp adoptată de cei care merg să negocieze la Bruxelles. Și, mai degrabă, o poziție demnă în care să explicăm că România are 6% din efectivul de bovine care are ca producție de lapte 0,6%. Că România nu și-a atins niciodată cota de lapte și, cu toate astea, am eliminat cota de lapte.
Că România nu este de acord cu reducerea voluntară a producției, atâta timp cât vine lapte din comerțul intracomunitar care face concurență neloială din punct de vedere al parametrilor de calitate cu laptele românesc. Și nu există încă o etichetare care să explice consumatorului de unde vine materia primă, că așa mi se pare corect. ( ...)
O ultimă cifră care-mi vine acum este legată de evoluția efectivului de bovine pentru abatorizare. Dacă în 2013 discutam de un efectiv de bovine de 130.000 de capete, în 2016 discutăm de 450.000 de capete de bovine abatorizate. Ceea ce înseamnă că sectorul este într-un declin, a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro, pentru AGROINFO.