Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Tabără: Taxa pe pârloagă rămâne de actualitate

Publicat: 15 august 2011 - 18:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ministrul Agriculturii susţine vânzarea terenurilor agricole către străinii care vor să dezvolte agricultura românească

Problema sancţionării a celor care nu-şi lucrează terenurile şi le lasă neîngrijite e de actualitate, urmând ca proiectul care legiferează această chestiune să intre în dezbatere în această toamnă, a declarat Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la sfârşitul săptămânii trecute la Zlatna, în judeţul Alba, după ce reprezentanţi ai ministerului Agriculturii anunţaseră în urmă cu câteva luni că se va renunţa, deocamdată, la taxa pe pârloagă, dat fiind că suprafaţa necultivată în acest an a scăzut sub 1 milion de hectare şi că românii au, oricum, prea multe taxe de plătit.

Potrivit lui Valeriu Tabără, proiectul care prevede amendarea celor care nu-şi îngijesc terenurile este deja făcut şi „trebuie să îi dăm drumul, să vedem dacă prin iniţiativă parlamentară sau prin Guvern. (...). Vă asigur că în perioada următoare acest proiect va intra în dezbatere. Sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie, o să discut cu domnul prim-ministru să vedem care este procedura cea mai bună”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

În prezent, sub un milion de hectare din suprafaţa agricolă au rămas necultivate, a spus ministrul Tabără, care apreciază că este „încă mult, dar faţă de anul trecut este extrem de puţin”, în condiţiile în care după 1997 au fost suprafeţe necultivate care au depăşit chiar 3 milioane de hectare.

„Reducerea se datorează şi rezultatelor economice ale lui 2010. Nu e meritul lui Tabără chestiunea asta. Sunt lucruri care au început, eu le-am finalizat în 2010 şi le-am dus mai departe, poate la un alt grad, care să atragă în continuare presiunea asupra cultivării pământului. Vreau să vă spun că, dacă am fi mai deschizători către investitorii străini, presiunea ar fi şi mai mare”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii susţine vânzarea terenurilor agricole către investitorii străini interesaţi să sprijine producţia agricolă

Acesta a mai spus că nu trebuie să ne ferim de a vinde, de a avea piaţă pentru terenurile agricole. „Una este investitorul care vine să sprijine producţia agricolă, să o valorifice şi altul este cel care vine să cumpere terenul pe care, la un moment dat, când l-a trecut în proprietate poate să-l cultive sau nu, să-l blocheze şi nimeni nu poate interveni să-l sancţioneze, să-l naţionalizeze”, a declarat Tabără.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că a solicitat Direcţiilor Agricole judeţene o centralizare a datelor pentru „a se vedea exact care este situaţia terenurilor care s-au vândut la străini şi statutul străinilor, pentru că problema de nelegalitate aici este legată de ceea ce înseamnă dacă domiciliul persoanei fizice este în România sau dacă persoana juridică are sediul în România”.

Tabără susţine că ar fi necesară şi o evaluare a suprafeţelor de teren. „Nu este exclus să găsim în România (...) poate un milion de hectare fără stăpân. Nu mai au moştenitori, au dispărut”, a mai spus ministrul Tabără.

Subvenţii numai pentru terenurile igienizate, care respectă bunele practici agricole

Ministrul Agriculturii a subliniat şi importanţa igienizării terenurilor. „Trebuie să punem problema pentru ceea ce înseamnă igienizare. Adică, ai terenul, vrei să-l ţii în proprietate, atunci ţi-l cureţi (...) şi numai pe teren curăţat, cu bune practici agricole, primeşti subvenţie, chiar dacă nu-l cultivi”, a spus Tabără.

Vizualizat: 3622 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA

VIITOR PENTRU SATE - VRANCEA

Echipa VIITOR PENTRU SATE se mută în Vrancea pentru o săptămână! Într-o zonă încărcată cu istorie, tradiţii, agricultură vom lua la pas satele a patru comune vrâncene pentru a descoperi şi promova locuri, fapte, oameni şi tot ceea ce se întâmplă frumos în satul românesc.
Urmăriţi-ne din 14 până în 18 iunie. Revista FERMA va transmite din #VRANCEA!
#Răcoasa #Soveja #Străoane #Năruja #ViitorPentruSate
PS. Imaginile sunt filmate la sfârşitul lunii noiembrie 2018, când ne-am deplasat în zonă pentru a discuta cu edilii celor patru comune cuprinse în proiect

Reporteri: Nicoleta Dragomir, Marian Musat, Leonard Stafie
Video: Claudiu Borobei

Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii