Adama
Vinasa Rompak

Seceta şi canicula ard economiile din Balcani

Publicat: 12 august 2012 - 21:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vremea neobişnuit de caldă şi uscată a afectat mare parte din principalele terenuri agricole ale Europei, extinzându-se din estul Italiei până în Balcani şi la Marea Neagră, în Rusia până în Siberia de vest şi în Kazahstan.

Canicula a determinat pene de curent, a stârnit peste 300 de incendii de vegetaţie în Bulgaria şi a provocat o epidemie de alge în Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, înroşind apele, relatează publicaţia Financial Times, citată de Agerpres.

Temperaturi record în ultimii 50 ani

În oraşele din Europa temperaturile s-au apropiat de valori-record, începând din iunie şi prima parte a lui iulie. La Budapesta, săptămâna trecută au fost înregistrate 37,7 grade Celsius, doborând recordul anterior de 35,8 stabilit în 1939. La Kiev, s-au înregistrat 37,4 grade Celsius, a doua cea mai ridicată temperatură din ultimii 112 ani, cu o fracţiune mai scăzută faţă de recordul din 2010.

Tot săptămâna trecută, la Podgorica, capitala Muntenegrului, au fost 43,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor, acum 50 de ani.

În Balcani şi în Ucraina, valul de arşiţă urmează uneia din cele mai aspre ierni de când se ştie, cu temperaturi sub -30 de grade Celsius, căderi masive de zăpadă şi îngheţ până şi pe Marea Neagră, iar cel mai neliniştitor lucru îl constituie avertismentele că astfel de extreme vor tot apărea.

Directorul Centrului naţional de meteorologie al Ucrainei, Mykola Kulbida, a precizat că în această vară temperaturile au fost cu 10-12 grade peste cele normale. Kulbida dă vina pe încălzirea globală şi apreciază că, cel puţin în următorii 10 ani, se vor înregistra temperaturi similare.

Probleme în alimentarea cu energie electrică

Arşiţa schimbă obiceiurile de consum şi le creează probleme producătorilor de energie electrică. Compania românească Hidroelectrica a anunţat săptămâna trecută reducerea cu peste un sfert a producţiei din cauza scăderii dramatice a nivelului apelor Dunării şi altor râuri.

seceta_b

Compania ungară de distribuţie a electricităţii Mavir a anunţat că - în parte şi din cauza crizei economice - cererea nu a depăşit-o pe cea din vara fierbinte a lui 2007. Dar, în ultimul deceniu, folosirea tot mai intensă a aparatelor de aer condiţionat a făcut ca diferenţa dintre vârfurile de consum înregistrate iarna şi cele înregistrate vara să scadă de la circa 20% la doar 1,5%.

Agricultură
România: Creşterea economică va fi mai mică, din cauza producţiei agricole reduse

Cel mai mare impact este însă cel asupra agriculturii. Ministerul român al Agriculturii a precizat că 47% din recolta de porumb este afectată în diferite grade de secetă, fiind recolta care a avut cel mai mult de suferit, iar Guvernul şi-a redus prognoza de creştere economică pentru 2012 de la 1,5 la 1,2% din PIB, pe baza unei producţii agricole mai slabe cauzate de secetă.

Ungaria: Pierderi de 890 milioane dolari

Agricultorii unguri spun, la rândul lor, că seceta a redus cu aproape 40% recolta de porumb - una din cele mai importante culturi ale ţării - provocând pierderi de până la 200 miliarde de forinţi (890 milioane dolari). Valul de arşiţă, după îngheţurile din primăvară, au „dăunat grav culturilor agricole din Ungaria”, potrivit lui Peter Toth, directorul companiei de consultanţă agricolă Agra Europa, cu sediul la Budapesta.

porumb-afectat-de-seceta_b

„Preţurile mai mari ale cerealelor creează o problemă serioasă şi pentru zootehnie, şi mai ales producţiile de carne de porc şi pasăre îşi pierd competitivitatea”, a afirmat acesta, citat de Agerpres.

Ucraina: Producţie de grâu mai mică cu aproape o treime

În Ucraina, producţia de grâu se prevede că va scădea cu aproape o treime, dar recolta de cereale nu ar urma să scadă decât cu foarte puţin, date fiind suprafaţele mai mari cultivate. Responsabilii din domeniu estimează că exporturile de cereale vor fi de 12,7 milioane tone în anul comercial următor, comparativ cu 14 milioane tone în perioada anterioară.

Această cifră ar fi totuşi suficientă ca Ucraina să devină al treilea exportator global de cereale după SUA şi Argentina, afirmă lui Konstantin Fastoveţ, analist în probleme agricole la banca de investiţii Troika Dialog din Kiev, citat de Agerpres.

„Adaptarea sectorului agricol se află încă la nivel de idee, nu de fapte”, mai spune Mykola Kulbida, de la Centrul de meteorologie al Ucrainei, citat de Agerpres. Acesta consideră că agricultorii din regiune vor trebui să îşi adapteze tehnologiile de producţie la noul climat.

Vizualizat: 2505 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Daniel Botănoiu: „Circa 47% din suprafaţa cultivată cu porumb este afectată de secetă”

Daniel Botănoiu: „Circa 47% din suprafaţa cultivată cu porumb este afectată de secetă”

Temperaturile ridicate au ridicat probleme culturilor de porumb, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu susţinând că începerea recoltatului în acelaşi timp cu cel la floarea-soarelui nu este normală.

Măsuri anti-secetă: Guvernul nu va mai acorda despăgubiri, dar va creşte plata naţională pe suprafaţă

Măsuri anti-secetă: Guvernul nu va mai acorda despăgubiri, dar va creşte plata naţională pe suprafaţă

Guvernul nu va mai acorda compensaţii pentru pierderile cauzate de secetă, dar va creşte plata naţională pe suprafaţă pe care fermierii o vor primi pentru anul 2012.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii