Structura culturilor în România nu se poate schimba în viitor decât prin politici agricole, consideră preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură - Agrostar, Niculae Ştefan.
„Structura pe culturi este o discuţie de foarte mulţi ani, dar care nu cred că se va schimba în viitor pentru că nu ai cum, tradiţional, să îl faci pe agricultorul din Bărăgan să cultive altceva. Acest lucru se poate schimba numai prin politici agricole, dacă subvenţionăm mai puternic grâul sau avem o anumită politică pe o anumită cultură, însă de 20 de ani avem aproximativ aceeaşi structură, respectiv cereale pentru zonele tradiţionale de câmpie, păşuni şi alte culturi în zonele de deal şi de munte”, a spus preşedintele Agrostar.
Planul culturilor
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafaţa totală însămânţată cu culturi de primăvară era de 5,24 milioane hectare la data de 6 iunie 2012, ceea ce reprezintă aproape 90% din suprafaţa programată pentru 2012, de 5,88 milioane hectare.
Porumbul ocupă cea mai mare suprafaţă din culturile însămânţate în primăvară, respectiv 2,67 milioane hectare, floarea soarelui - 1,09 milioane ha, iar grâul de primăvară a fost însămânţat pe 72,6% din suprafaţa estimată de 13.982 ha. De asemenea, din suprafaţa totală însămânţată în toamna anului trecut cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă au mai rămas în cultură circa 2,22 milioane hectare, din care cu grâu circa 1,9 milioane hectare.
Gerul din iarna acestui an şi zăpezile abundente au distrus circa 350.000 de hectare de culturi agricole, dintr-un total de 2,57 milioane hectare însămânţate în toamna anului trecut, cultura de rapiţă fiind distrusă în proporţie de 80%. Ploile abundente căzute în ultimele săptămâni au afectat alte 16.451 de hectare cu culturi agricole din 12 judeţe.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 24,4%, de la 16,713 milioane tone în 2010, la 20,785 milioane tone în 2011, România cultivând cu preponderenţă porumb boabe şi grâu, în proporţie de circa 49,8%, respectiv 36,8% din suprafaţa totală cultivată cu cereale pentru boabe.
sursa: Agerpres