Adama
Vinasa Rompak

STRĂINUL NU DUCE PĂMÂNTUL la el în ȚARĂ! STRĂINUL NU o să ne MAI VÂNDĂ HRANA pe care ne-o DĂ PĂMÂNTUL NOSTRU!

Publicat: 02 octombrie 2016 - 11:19
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE CE SĂ NU NE ÎNSTRĂINĂM PĂMÂNTUL? Două evenimente din București au adus în discuție acest subiect dureros pentru noi, românii: înstrăinarea pământului strămoșesc. Simplist, lucurile se tranșează de multe ori așa: de ce să nu vindem pământ?! Doar străinii nu-l iau în bagaj să-l ducă la ei în țară. Nu e chiar așa. Pământul acesta ne dă nouă hrana cea de toate zilele. Nu vrem să ajungem să ne CERȘIM HRANA!

E o chestiune de securitate alimentară și națională! Italienii țin cu dinții de avuția lor, francezii nu mai vorbim, ungurii au pus piciorul în prag, polonezii au protestat 6 luni ca să nu se mai vândă terenurile agricole. Doar noi, românii, nu ne gândim că vom ajunge să ne cerșim hrana la noi, în țară.

Terenurile agricole sunt deja în bună măsură înstrăinate. Spunea ministrul agriculturii că sunt un milion de hectare înstrăinate. Eu vă spun că sunt mult mai multe hectare date către străini. Dacă ne uităm la subvențiile primite, poate ați observat că primele zece firme din România care au luat subvenții agricole nu au capital românesc. Avem o problemă! Și legat de acest lucru am atras atenția și o să mai am discuții și în perioada următoare despre vânzarea terenurilor. Sigur, eu vin de la Cluj și sunt un pic așa, mai naționalist, avem o altă abordare legată de ceea ce înseamnă terenuri.

Dar care este marele pericol pentru România? Sigur, spun unii: nu mergem cu terenul acasă. Așa este, dar el (străinul n.r.) devine proprietar pe teren. Și astăzi noi cumpărăm kilogramul de brânză la 15 lei – 20 lei. Mâine acel proprietar care are terenul s-ar putea să nu ne mai vândă brânza la acest preț. Să spună: domnule, îți dau kilogramul de brânză la 50 de lei.

Nu-i nimic, mă duc în altă parte să produc brânza. Unde mai produci brânza dacă tu nu mai ai teren?! Este o chestiune care ține, până la urmă, de siguranța națională pe termen lung. Nu ne putem juca, a spus europarlamentarul Daniel Buda, la conferința despre fonduri europene, organizată de Business Mark, vineri, 30 septembrie.

Politicianul a spus că el ar fi blocat pentru un an orice tranzacții cu terenuri agricole până la schimbarea legii.

Alte state nu blochează vânzarea terenurilor către străini. Ele pot să fie vândute, dar cu respectarea anumitor condiționalități: să fi stat acolo 10 ani, să ai o activitate agricolă, să demonstrezi anumite lucruri legate de acel teren. Noi îl dăm hectarul mai departe. În Belgia, am fost acolo la mai multe ferme, hectarul se vinde cu 50.000 de euro – 70.000 de euro, noi îl vindem cu 500 de euro sau 1.000 de euro. O masă la Paris! Este singura avuție pe care o avem.

Dacă nu mai avem teren, nu mai avem nimic. Poate ar trebui să fim puțin mai agresivi, sigur, riscînd niște proceduri de infringement la nivel european. Dar, până la urmă, asta e viața! În doi ani cât se dezbate procedura la Curtea Europeană de Justiție poți să-ți rezolvi legislația. Eu aș fi dat o ordonanță care să blocheze vânzarea terenului un an. Și am fi rezolvat și cadastrarea terenului, a adăugat europarlamentarul.

pria-si-business-mark_b

Secvențe de la cele două conferințe organizate în capitală. PRIA Agriculture (stânga) și Fondurile Europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020 (dreapta)

Cu o zi înainte, subiectul vânzării pământului românesc a fost  aprig dezbătut la conferinţa PRIA Agriculture.

Avem o serie de fonduri de investiţii care cumpără în mod speculativ suprafeţe mari din terenul agricol al României, fără să urmărească a desfăşura activităţi agricole. Asta înseamnă că e un deficit de competitivitate între fermierul român şi acest fond de investiţii care vine cu garanţii guvernamentale şi bani publici. Trebuie să discutăm ce vrem să facem ca strategie. Vrem să avem o agricultură în care fermierii să fie de naţionalitate română şi peste câţiva ani vom discuta de securitatea alimentară a României?, a spus Emil Dumitru, preşedintele Federației Pro Agro.

În Bulgaria nu se poate cumpăra teren decât de societăţile rezidente în Bulgaria care au depus cerere pentru plata unică pe suprafaţă cel puţin 3 ani, acţionariatul acestor societăţi trebuie să fie format din cetăţeni de nationaţitate bulgară. În Ungaria trebuie să ai cetățenie maghiară.

Cei care au negociat au făcut-o prost. Este vorba de interesul agricultorului român. Statul român ar trebui să dea o şansă românilor să cumpere în condiţii de reciprocitate suprafeţele de teren pe care le-a cultivat şi pentru care a plătit taxe şi impozite. Astăzi este o competiţie neloială între un fermier român şi cei străini. Nu avem probleme cu fermierii străini care devin fermieri activi în România, a spus Dumitru.

Gheorghe Albu, fermier din Viişoara, județul Constanţa şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a sugerat o soluție.

În lista cu preemptori  (cei care au prioritate la cumpărarea terenului n.r.) s-a pierdut controlul privind vânzarea terenurilor agricole. Ordinea corectă a preemptorilor ar fi proprietarii, fraţii, vecini pentru a mări exploataţia agricolă, arendaşul şi pe locul 4 statul. La noi este orice altă persoană şi apoi statul. Prin acest aspect introdus poate veni orice persoană din comunitatea europeană să cumpere teren.

Putem pune criterii în interes naţional. În Franţa, Olanda, o tranzacţie se desfăşoară în cel puţin 5 ani. Nu ca la noi, în 30 de zile. Problema vânzării terenurilor ar trebui să se facă aşa cum se vrea şi în România, prin acea agenţie Agenția Domeniile Statului (ADS). Dacă legea introducea statul ca preemptor , iar statul să-şi facă datoria, să cumpere şi să fie un bun gospodar, reîntregeşte proprietatea de stat şi o poate oferi în arendă generaţiilor care vin. Statul să facă pachete pe care să le ofere în unele condiţii: să fie specialist, să locuiască în mediul rural. Aşa se rezolvă şi problema rezervei de stat. Nu mai impune statul de la producători ci şi-ar lua renta din producţia realizată pe terenurile lui.

Ministrul agriculturii a declarat că proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole va fi publicat pe pagina oficială MADR săptămâna care tocmai s-a încheiat. Probabil, nu s-a încheiat consultarea fermierilor români în legătură cu acest proiect. Așteptăm să fie pus în dezbatere publică.

Vizualizat: 9901 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cho
|
10. 03, 2016. Monday 13:43

Vai de noii ce dracu de legii o dat maine te trezesti cu vecinu maine trezesti cu germanu

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii