Adama
Agreena
AGRICOVER

STRĂINUL NU DUCE PĂMÂNTUL la el în ȚARĂ! STRĂINUL NU o să ne MAI VÂNDĂ HRANA pe care ne-o DĂ PĂMÂNTUL NOSTRU!

Publicat: 02 octombrie 2016 - 11:19
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DE CE SĂ NU NE ÎNSTRĂINĂM PĂMÂNTUL? Două evenimente din București au adus în discuție acest subiect dureros pentru noi, românii: înstrăinarea pământului strămoșesc. Simplist, lucurile se tranșează de multe ori așa: de ce să nu vindem pământ?! Doar străinii nu-l iau în bagaj să-l ducă la ei în țară. Nu e chiar așa. Pământul acesta ne dă nouă hrana cea de toate zilele. Nu vrem să ajungem să ne CERȘIM HRANA!

E o chestiune de securitate alimentară și națională! Italienii țin cu dinții de avuția lor, francezii nu mai vorbim, ungurii au pus piciorul în prag, polonezii au protestat 6 luni ca să nu se mai vândă terenurile agricole. Doar noi, românii, nu ne gândim că vom ajunge să ne cerșim hrana la noi, în țară.

Terenurile agricole sunt deja în bună măsură înstrăinate. Spunea ministrul agriculturii că sunt un milion de hectare înstrăinate. Eu vă spun că sunt mult mai multe hectare date către străini. Dacă ne uităm la subvențiile primite, poate ați observat că primele zece firme din România care au luat subvenții agricole nu au capital românesc. Avem o problemă! Și legat de acest lucru am atras atenția și o să mai am discuții și în perioada următoare despre vânzarea terenurilor. Sigur, eu vin de la Cluj și sunt un pic așa, mai naționalist, avem o altă abordare legată de ceea ce înseamnă terenuri.

Dar care este marele pericol pentru România? Sigur, spun unii: nu mergem cu terenul acasă. Așa este, dar el (străinul n.r.) devine proprietar pe teren. Și astăzi noi cumpărăm kilogramul de brânză la 15 lei – 20 lei. Mâine acel proprietar care are terenul s-ar putea să nu ne mai vândă brânza la acest preț. Să spună: domnule, îți dau kilogramul de brânză la 50 de lei.

Nu-i nimic, mă duc în altă parte să produc brânza. Unde mai produci brânza dacă tu nu mai ai teren?! Este o chestiune care ține, până la urmă, de siguranța națională pe termen lung. Nu ne putem juca, a spus europarlamentarul Daniel Buda, la conferința despre fonduri europene, organizată de Business Mark, vineri, 30 septembrie.

Politicianul a spus că el ar fi blocat pentru un an orice tranzacții cu terenuri agricole până la schimbarea legii.

Alte state nu blochează vânzarea terenurilor către străini. Ele pot să fie vândute, dar cu respectarea anumitor condiționalități: să fi stat acolo 10 ani, să ai o activitate agricolă, să demonstrezi anumite lucruri legate de acel teren. Noi îl dăm hectarul mai departe. În Belgia, am fost acolo la mai multe ferme, hectarul se vinde cu 50.000 de euro – 70.000 de euro, noi îl vindem cu 500 de euro sau 1.000 de euro. O masă la Paris! Este singura avuție pe care o avem.

Dacă nu mai avem teren, nu mai avem nimic. Poate ar trebui să fim puțin mai agresivi, sigur, riscînd niște proceduri de infringement la nivel european. Dar, până la urmă, asta e viața! În doi ani cât se dezbate procedura la Curtea Europeană de Justiție poți să-ți rezolvi legislația. Eu aș fi dat o ordonanță care să blocheze vânzarea terenului un an. Și am fi rezolvat și cadastrarea terenului, a adăugat europarlamentarul.

pria-si-business-mark_b

Secvențe de la cele două conferințe organizate în capitală. PRIA Agriculture (stânga) și Fondurile Europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020 (dreapta)

Cu o zi înainte, subiectul vânzării pământului românesc a fost  aprig dezbătut la conferinţa PRIA Agriculture.

Avem o serie de fonduri de investiţii care cumpără în mod speculativ suprafeţe mari din terenul agricol al României, fără să urmărească a desfăşura activităţi agricole. Asta înseamnă că e un deficit de competitivitate între fermierul român şi acest fond de investiţii care vine cu garanţii guvernamentale şi bani publici. Trebuie să discutăm ce vrem să facem ca strategie. Vrem să avem o agricultură în care fermierii să fie de naţionalitate română şi peste câţiva ani vom discuta de securitatea alimentară a României?, a spus Emil Dumitru, preşedintele Federației Pro Agro.

În Bulgaria nu se poate cumpăra teren decât de societăţile rezidente în Bulgaria care au depus cerere pentru plata unică pe suprafaţă cel puţin 3 ani, acţionariatul acestor societăţi trebuie să fie format din cetăţeni de nationaţitate bulgară. În Ungaria trebuie să ai cetățenie maghiară.

Cei care au negociat au făcut-o prost. Este vorba de interesul agricultorului român. Statul român ar trebui să dea o şansă românilor să cumpere în condiţii de reciprocitate suprafeţele de teren pe care le-a cultivat şi pentru care a plătit taxe şi impozite. Astăzi este o competiţie neloială între un fermier român şi cei străini. Nu avem probleme cu fermierii străini care devin fermieri activi în România, a spus Dumitru.

Gheorghe Albu, fermier din Viişoara, județul Constanţa şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii a sugerat o soluție.

În lista cu preemptori  (cei care au prioritate la cumpărarea terenului n.r.) s-a pierdut controlul privind vânzarea terenurilor agricole. Ordinea corectă a preemptorilor ar fi proprietarii, fraţii, vecini pentru a mări exploataţia agricolă, arendaşul şi pe locul 4 statul. La noi este orice altă persoană şi apoi statul. Prin acest aspect introdus poate veni orice persoană din comunitatea europeană să cumpere teren.

Putem pune criterii în interes naţional. În Franţa, Olanda, o tranzacţie se desfăşoară în cel puţin 5 ani. Nu ca la noi, în 30 de zile. Problema vânzării terenurilor ar trebui să se facă aşa cum se vrea şi în România, prin acea agenţie Agenția Domeniile Statului (ADS). Dacă legea introducea statul ca preemptor , iar statul să-şi facă datoria, să cumpere şi să fie un bun gospodar, reîntregeşte proprietatea de stat şi o poate oferi în arendă generaţiilor care vin. Statul să facă pachete pe care să le ofere în unele condiţii: să fie specialist, să locuiască în mediul rural. Aşa se rezolvă şi problema rezervei de stat. Nu mai impune statul de la producători ci şi-ar lua renta din producţia realizată pe terenurile lui.

Ministrul agriculturii a declarat că proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole va fi publicat pe pagina oficială MADR săptămâna care tocmai s-a încheiat. Probabil, nu s-a încheiat consultarea fermierilor români în legătură cu acest proiect. Așteptăm să fie pus în dezbatere publică.

Vizualizat: 9830 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cerere dublă pentru două culturi agricole! Înființarea unui hectar costă 45.000 euro!

Cerere dublă pentru două culturi agricole! Înființarea unui hectar costă 45.000 euro!

12 iunie 2024 - 22:32

Cererea sectorului berii din România pentru orz şi hamei este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de fermierii români, susține Asociaţia Berarii României.

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

12 iunie 2024 - 20:47

Ministerul Agriculturii informează că ministrul Florin Barbu a avut o primă întâlnire cu procesatorii din industria alimentară pentru a discuta cadrul pentru instituirea de măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare.

Investițiile în agricultură au crescut cu 3,2% în acest an!

Investițiile în agricultură au crescut cu 3,2% în acest an!

12 iunie 2024 - 12:39

Investiţiile nete în economie au crescut în primul trimestru din 2024 cu 6,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la un total de 34,6 miliarde lei, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INS) publicate pe 12 iunie.

Campanie irigații 2024: Ce suprafață cu culturi agricole a fost irigată până acum!

Campanie irigații 2024: Ce suprafață cu culturi agricole a fost irigată până acum!

11 iunie 2024 - 21:36

Peste 1,6 milioane de hectare cu culturi agricole sunt pregătite pentru irigații în acest an și peste 1 milion de hectare este suprafața contractată pentru irigat până pe 10 iunie 2024, potrivit datelor Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

11 iunie 2024 - 19:56

Care sunt primii fermieri care primesc de la APIA sprijinul cuplat vegetal (SCV) pentru anul de plată 2023.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

10 iunie 2024 - 23:57

Fermierii, crescătorii de animale pot lua credite în contul subvențiilor APIA pe care le au de primit pentru acest an.

Date oficiale: Suprafața APIA cu cadastru finalizat!

Date oficiale: Suprafața APIA cu cadastru finalizat!

10 iunie 2024 - 22:05

Mai puțin de 7% din comunele din România au cadastrul finalizat până la această dată, potrivit datelor comunicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) la finalul lunii mai 2024.

Cerințele minime care vă pot lăsa fără ajutorul de 70.000 de euro!

Cerințele minime care vă pot lăsa fără ajutorul de 70.000 de euro!

10 iunie 2024 - 20:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) informează care sunt cerințele minime de eligibilitate care trebuie respectate pentru a primi ajutorul de maximum 70.000 de euro pe proiect pentru instalarea tinerilor fermieri.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
cho
|
10. 03, 2016. Monday 13:43

Vai de noii ce dracu de legii o dat maine te trezesti cu vecinu maine trezesti cu germanu

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii