Adama
Vinasa Rompak

STATELE MEMBRE UE DECID! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLĂȚILE DIRECTE pentru FERMIERI!

Publicat: 30 noiembrie 2017 - 06:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SIMPLIFICARE ȘI FLEXIBILITATE! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a prezentat, pe 29 noiembrie 2017, o comunicare despre cum va arăta noua Politică Agricolă Comună (PAC), cât de mult va depinde de statele membre UE împărțirea banilor alocați pentru agricultură, ce se va întâmpla cu plățile directe ale fermierilor.

Norme mai simple și o abordare mai flexibilă vor garanta că politica agricolă comună (PAC) oferă rezultate reale în ceea ce privește sprijinirea fermierilor și conduce dezvoltarea sustenabilă a agriculturii UE.

Acestea sunt ideile de bază ale comunicării adoptate pe 29 noiembrie 2017 de Comisia Europeană privind „Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii”, care prezintă modalitățile de asigurare a faptului că cea mai veche politică comună a UE rămâne pregătită pentru viitor.

Inițiativa emblematică prevede asumarea de către statele membre a unor responsabilități sporite în ceea ce privește alegerea modului în care să-și investească finanțarea din cadrul PAC și a destinației acestei finanțări, pentru a îndeplini obiectivele comune ambițioase referitoare la mediu, la schimbările climatice și la sustenabilitate.

Jyrki Katainen, vicepreședintele pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Politica agricolă comună este în meniul nostru din 1962. Deși trebuie să ne asigurăm că PAC continuă să ofere alimente sănătoase și gustoase pentru consumatori și locuri de muncă și creștere pentru zonele rurale, PAC trebuie să evolueze, în același timp, împreună cu alte politici.
Propunerea noastră este un pas important spre modernizarea și simplificarea PAC și dă curs rezultatelor amplei consultări cu părțile interesate.

Noul model de implementare introdus de Comisie va acorda o subsidiaritate sporită statelor membre și le solicită acestora să elaboreze planuri strategice pentru PAC care să cuprindă acțiunile lor din cadrul pilonului I și al pilonului II, permițând simplificarea, precum și o coerență sporită și o mai bună monitorizare a rezultatelor.”

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Comunicarea de astăzi garantează că politica agricolă comună va îndeplini obiective noi și emergente precum promovarea unui sector agricol inteligent și rezilient, intensificarea grijii față de mediu și a acțiunilor climatice și consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale. De asemenea, comunicarea marchează o semnificativă schimbare de etapă în implementarea PAC. În locul sistemului actual, va fi introdus un nou sistem de implementare, care va acorda statelor membre/regiunilor un grad de subsidiaritate mult mai ridicat.”

În vreme ce structura actuală cu doi piloni va fi menținută, abordarea mai simplă și mai flexibilă va schița acțiunile detaliate necesare pentru îndeplinirea acestor obiective stabilite la nivelul UE. Fiecare țară din UE ar urma să-și elaboreze propriul plan strategic – aprobat de Comisie – prezentând modul în care intenționează să-și îndeplinească obiectivele. Accentul nu va mai fi asupra conformității, ci se va acorda mai multă atenție monitorizării progreselor și garantării faptului că finanțarea este canalizată spre rezultate concrete.

Trecerea de la o abordare de tip soluție universală la o abordare adaptată înseamnă că politica și implicațiile sale concrete vor fi mai apropiate de cei care le implementează pe teren.

Sprijinul pentru fermieri va continua să fie acordat printr-un sistem de plăți directe.

Comunicarea nu anticipează nici rezultatul dezbaterii privind viitorul finanțelor UE, nici conținutul propunerii pentru următorul cadru financiar multianual (CFM). Fără a fi exhaustivă, comunicarea explorează câteva posibilități de asigurare a unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierilor.

Schimbările climatice și presiunile asupra resurselor naturale vor continua să afecteze agricultura și producția de alimente. Viitoarea PAC ar trebui să reflecte o abordare mai ambițioasă în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor, grija față de mediu și acțiunile climatice.

ALTE PROPUNERI:

- încurajarea utilizării tehnologiilor moderne pentru sprijinirea fermierilor pe teren și sporirea transparenței și a certitudinii pe piață
- stimulente mai eficiente pentru a încuraja tinerii să înceapă o activitate agricolă, în coordonare cu competențele care le revin statelor membre în domenii precum impozitarea terenurilor, amenajarea teritorială și dezvoltarea de competențe
- abordarea preocupărilor cetățenilor cu privire la producția agricolă sustenabilă, inclusiv la sănătate, alimentație, risipa de alimente și bunăstarea animalelor
- acțiuni coerente în cadrul propriilor politici în conformitate cu dimensiunea globală a Uniunii, în special în ceea ce privește comerțul, migrația și dezvoltarea durabilă
- crearea la nivelul UE a unei platforme privind gestionarea riscurilor și identificarea modalităților optime de a ajuta fermierii să facă față nesiguranței legate de climă, de volatilitatea pieței și de alte riscuri.

Propunerile legislative relevante, cu ajutorul cărora vor fi îndeplinite obiectivele enunțate în comunicare, vor fi prezentate de Comisie înainte de vara anului 2018, după publicarea propunerii privind CFM.

La 2 februarie 2017, Comisia Europeană a lansat o consultare privind viitorul politicii agricole comune (PAC), pentru a înțelege mai bine cum ar putea fi simplificată și modernizată politica actuală. Pe parcursul perioadei de consultare de trei luni, Comisia Europeană a primit peste 320 000 de răspunsuri, mai ales din partea cetățenilor. Concluzia consultării a fost că majoritatea respondenților doresc menținerea unei politici agricole comune puternice la nivelul Uniunii Europene, dar că această politică trebuie să fie mai simplă și mai flexibilă și să se concentreze mai mult asupra abordării provocărilor esențiale: asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Sursa: Ministerul Agriculturii

Vizualizat: 7264 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii