DIFERENȚE URIAȘE ÎNTRE OIERITUL DIN BELGIA ȘI CEL DIN ROMÂNIA! Crescătorii români de ovine care au fost la Bruxelles, în Parlamentul European, să vândă lâna mioarelor, au fost duși de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) la o stână din Belgia, să vadă ce se întâmplă într-o fermă de ovine din Belgia. Diferențele sunt uriașe, de la prețuri pe carnea de miel și oaie, profitabilitate, etc.
Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție “de an”. Dar nu atât laptele este important, ci modalitatea în care el ajunge în farfuriile “domnilor” de la oraș și nu numai.
Conștient fiind că fără o prelucrare “cum scrie la carte” a laptelui, ferma nu poate să reziste, Peter, proprietarul, a procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. După gust și...după buzunar!
Cert este că venitul pentru fiecare oaie este de peste 1500 de euro pe an doar din lapte. Dacă mai calculezi și mielul cu o greutate de 25 kg la sacrificate și care este vândut undeva la 12 euro kg în viu și aproximativ 21,5 euro kg în carcasă, aveți și avem dimensiunea economică a unei astfel de exploatații. Sigur că asta înseamnă prelucrarea laptelui în sortimente de brânză cerute pe piață, cu trudă și sudoare, fiind ajutat de tatăl și de soția sa în fermă dar...merită efortul.
Și, să nu uit, oile reforma le transformă în specialități (jambon, salam) pe care le vinde prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg! Să le luăm pe rând. Cât este la noi kg de miel?! Azi 5,5 lei! Cât este la ei? 60 de lei! Adică de zece ori (10) mai mare! Cât este la noi kg de brânză?! Să tot fie 25-30 de lei! Cât este la ei? Cea mai ieftină undeva 70-80 de lei și ajunge până la 200!
Cât este la noi azi oaia la reformă 80-100 de lei adică 20-22 de euro. La ei un kg de jambon este 35 de euro iar salamul 25 de euro! Adică cât o oaie la noi! Și atunci, vorba unora: noi suntem zdraveni la cap?!
Despre lână să nu mai vorbim. După cum vă spuneam, în Africa de Sud, o familie care are câteva zeci de oi își ține copilul la școală doar din lână. Cum să facă față fermierii români la o asemenea concurență? Câtă vreme motorina, îngrășămintele și alte inputuri sunt aproape la prețuri similare cu cele din Vest dar veniturile de 10 ori mai mici?! Și ne mai lăudăm că avem programul național “susținem oia”! Da, o susținem să cadă în cap.
Altfel, nu s-ar încărca vapoarele cu tirurile încovoiate de turme întregi din întreaga țară spre Africa și nu numai. De aceea cred că în scurt timp trebuie să se găsească măsuri eficiente și corecte pentru acest sector care să permită vânzarea cărnii de miel, a laptelui și a lânii la prețuri corecte raportate la prețul de cost. Altfel, balada Miorița va deveni nu doar un punct de reper al fatalismului și al resemnării poporului român în fața iminentei “tăieri a mielului“ dar și expresia neputinței și incompetenței unei guvernări PSD-ALDE! O guvernare care a pârjolit viitorul copiilor noștri așa cum au pârjolit străbunii noștri pășunile în fața turcilor și hoardelor tătărești! A povestit europarlamentarul Daniel Buda, despre ferma de ovine, unde i-a dus pe oierii care au fost la Bruxelles.