Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

STÂNA DIN BELGIA! KILOGRAMUL DE MIEL, 60 DE LEI, OILE REFORMĂ TRANSFORMATE ÎN MEZELURI!

Publicat: 22 octombrie 2018 - 19:19
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENȚE URIAȘE ÎNTRE OIERITUL DIN BELGIA ȘI CEL DIN ROMÂNIA! Crescătorii români de ovine care au fost la Bruxelles, în Parlamentul European, să vândă lâna mioarelor, au fost duși de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) la o stână din Belgia, să vadă ce se întâmplă într-o fermă de ovine din Belgia. Diferențele sunt uriașe, de la prețuri pe carnea de miel și oaie, profitabilitate, etc.

Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250 de oi din rasa Leitiere Belge. stana-acremont_bO rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție “de an”. Dar nu atât laptele este important, ci modalitatea în care el ajunge în farfuriile “domnilor” de la oraș și nu numai.

Conștient fiind că fără o prelucrare “cum scrie la carte” a laptelui, ferma nu poate să reziste, Peter, proprietarul, a procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. După gust și...după buzunar!

Cert este că venitul pentru fiecare oaie este de peste 1500 de euro pe an doar din lapte. Dacă mai calculezi și mielul cu o greutate de 25 kg la sacrificate și care este vândut undeva la 12 euro kg în viu și aproximativ 21,5 euro kg în carcasă, aveți și avem dimensiunea economică a unei astfel de exploatații. Sigur că asta înseamnă prelucrarea laptelui în sortimente de brânză cerute pe piață, cu trudă și sudoare, fiind ajutat de tatăl și de soția sa în fermă dar...merită efortul.

Și, să nu uit, oile reforma le transformă în specialități (jambon, salam) pe care le vinde prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg! Să le luăm pe rând. Cât este la noi kg de miel?! Azi 5,5 lei! Cât este la ei? 60 de lei! Adică de zece ori (10) mai mare! Cât este la noi kg de brânză?! Să tot fie 25-30 de lei! Cât este la ei? Cea mai ieftină undeva 70-80 de lei și ajunge până la 200!

Cât este la noi azi oaia la reformă 80-100 de lei adică 20-22 de euro. La ei un kg de jambon este 35 de euro iar salamul 25 de euro! Adică cât o oaie la noi! Și atunci, vorba unora: noi suntem zdraveni la cap?!

Despre lână să nu mai vorbim. După cum vă spuneam, în Africa de Sud, o familie care are câteva zeci de oi își ține copilul la școală doar din lână. Cum să facă față fermierii români la o asemenea concurență? Câtă vreme motorina, îngrășămintele și alte inputuri sunt aproape la prețuri similare cu cele din Vest dar veniturile de 10 ori mai mici?! Și ne mai lăudăm că avem programul național “susținem oia”! Da, o susținem să cadă în cap.

stana-acremont-2_bstana-acremont-3_bstana-belgia_b

Altfel, nu s-ar încărca vapoarele cu tirurile încovoiate de turme întregi din întreaga țară spre Africa și nu numai. De aceea cred că în scurt timp trebuie să se găsească măsuri eficiente și corecte pentru acest sector care să permită vânzarea cărnii de miel, a laptelui și a lânii la prețuri corecte raportate la prețul de cost. Altfel, balada Miorița va deveni nu doar un punct de reper al fatalismului și al resemnării poporului român în fața iminentei “tăieri a mielului“ dar și expresia neputinței și incompetenței unei guvernări PSD-ALDE! O guvernare care a pârjolit viitorul copiilor noștri așa cum au pârjolit străbunii noștri pășunile în fața turcilor și hoardelor tătărești! A povestit europarlamentarul Daniel Buda, despre ferma de ovine, unde i-a dus pe oierii care au fost la Bruxelles.

Vizualizat: 29757 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tașcu
|
10. 23, 2018. Tuesday 15:07
Acum se va da o lege prin care cei ce cresc oi să nu aibe mai mult de 40-50 de bucăți.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii