Adama
Vinasa Rompak

Sprijinul cuplat va umple buzunarul cultivatorilor de orez. Ce profit fac orezăriile italiene în România?

Publicat: 13 iulie 2015 - 18:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut, pentru un hectar cultivat cu orez subvenția primită de la APIA era de 156,89 euro. De anul acesta, la plata pe suprafață se adaugă și sprijinul cuplat, 450 euro/ha, care va crește cu fiecare an până-n 2020. Plantațiile de orez din România aparțin italienilor. Ce sume încasează din subvenții italienii și ce  profit fac acești fermieri?

Din punct de vedere al suprafeței cultivate, primul loc este adjudecat de compania italiană Padova Agricultura din Stăncuța, județul Brăila, care exploatează o suprafaţă  de 4.200 ha în incinta îndiguită Călmăţui-Gropeni, în vecinătatea Câmpului Experimental Polizeşti. Firma și-a început afacerile la noi în 2007. Acționarii sunt compania olandeză Gibside Holding, majoritar cu 95%, care a fuzionat cu firma italiană Palma SRL (Monitorul Oficial Italia, 2013) și Roncato Giovanni&Figli. Roncato Giovanni figurează președinte al Consiliului de Administrație și ar deține 5% din acțiuni. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 6,4 milioane de euro și un profit suspect de mic, de doar 16.770 euro prin comparație cu anul 2013 când profitul net a ajuns la 571.230 euro. Cifra de afaceri a fost mai mică, 4,8 milioane de euro. Doar din subvenții, anul trecut, orezăria italienilor a reușit să strângă 300.000 de euro. Compania are 78 de angajați.

orezaria giurgeni, proprietar riso scotti_b

Următorul pe lista orezarilor prosperi este Riso Scotti, cel mai mare producător de orez din Europa. Italianul Dario Scotti a cumpărat, în anul 2005, terenuri întinse de-a lungul Dunării, în județul Ialomița. Cultivă orez pe o suprafață de 4.000 ha, pe care altădată se întindeau orezăriile comuniste. Italianul are două firme deschise în țara noastră: Orezul Giurgeni și Risi Romuno. Orezul Giurgeni a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de  3,4 milioane de euro, față de 2,7 milioane de euro în 2013. Dacă la cifra de afaceri creșterea este ușoară, în schimb profitul firmei a săltat spectaculos. În 2014, italianul a înregistrat un  profit net de 780.190 de euro, aproape de 5 ori mai mare decât în 2013 când a fost cifrat la 154.021 euro. Firma are 37 de angajați.

dario-scotti cel mai mare cultivator de orez din europa_b

Cea de-a doua firmă deținută de Dario Scotti nu este la fel de prosperă. Risi Romuno a atins, în 2014, o cifră de afaceri de 3,1 milioane de euro și a încheiat anul, fără profit, cu minus 637.785 euro. Firma are 25 de angajați. Din subvențiile de la APIA, Dario Scotti a scos, anul trecut, circa 628.000 de euro. Compania Riso Scotti are o tradiție de 60 de ani în cultivarea orezului. În România, Dario Scotti, care a moștenit compania de la tatăl său, a avut ambiția să creeze cel de-al doilea mare centru de producție a orezului, după Italia, țara lui de origine. Ca orice om de afaceri prosper, Dario Scotti a stârnit în Italia diverse controverse. În 2011, presa italiană titra despre arestarea lui sub acuzațiile de corupție și fraudă. Scotti este și vicepreședintele unei companii de producere a energiei neconvenționale, din deșeuri. Procurorii italieni susțineau că Scotti ar fi știut de o mită de 100 milioane de euro, plătită de subalternii lui de la Energia Scotti către Managerul Național de Energie care urma să închidă ochii la folosirea unor deșeuri medicale pentru producerea așa-zisei energii curate. Unele surse acreditează ideea că Dario Scotti ar fi cumpărat în țara noastră aproape 7.000 ha de teren, la un preț mic, cu gândul să vândă parcele la un preț mai mare unor investitori străini.

Următorii, ca suprafață cultivată,  sunt frații Roberto și Angelo Concina. Italienii au obținut, anul trecut, 363.000 de euro doar din plățile pe suprafață. Frații dețin, din 2005, firma Orezul Latinu, care cultivă  orez, dar și porumb, grâu și florea soarelui pe 1.300 ha, suprafață concesionată în județul Ialomița. Din 2012, cei doi au deschis și firma Harvest Green, care cultivă exclusiv orez pe o suprafață de 1.380 ha concesionată în județul Timiș. Anul trecut, Orezul Latinu a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de euro și un profit net de 1,3 milioane de euro. Practic, în doi ani, firma și-a dublat cifra de afaceri, dacă ne gândim că aceasta era 1,5 milioane de euro în 2012. Iar profitul l-a triplat pentru că în 2012 era doar 312.156 euro. Firma are 37 de angajați.

orez_saci_b

Harvest Green a ajuns, anul trecut, la cifra de afaceri de 4,7 milioane de euro, dar a avut un profit mai mic decât Orezul Latinu,  421.178 euro. Nici pe cei doi frați nu i-au ocolit problemele. La un moment dat, ei au intrat în vizorul procurorilor români fiind suspectați de trucarea unor licitații. Concret, firmele din grupul care le aparține erau bănuite că au intrat în competiție în licitații, una împotriva celeilalte, pentru concesionarea unor terenuri aparținînd Consiliului Județean Ialomița. Se pare că strategia de câștigare a licitației era ca una dintre firme să se retragă în favoarea celeilalte, strategie ilegală.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) susțin că în țara noastră suprafața cultivată cu orez este de 11.930 ha, iar producția atinge 55.000 tone/an. Din cantitate, se exportă cam 15.000 de tone, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Restul nu acoperă consumul național din moment ce ar fi nevoie să importăm 40-50.000 tone de orez. O parte din acest orez provine chiar din Italia. 

(Surse:Agenția pentru promovarea companiilor italiene în est, Monitorul Oficial din Italia, INS, RisCo, portal de monitorizare financiară)

Vizualizat: 3351 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Proiect româno-coreean: Testarea şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale

Proiect româno-coreean: Testarea şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale

La începutul lunii septembrie a.c., Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila a fost gazda unei delegaţii sud-coreene, în baza unui acord de colaborare încheiat între Universitatea Naţională Kyungpook, Daeku (Coreea de Sud) şi unitatea brăileană, privind realizarea în comun a proiectului „Testarea şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale”.

S.C.D.A. Brăila - Simpozion pe tema orezului

S.C.D.A. Brăila - Simpozion pe tema orezului

Sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, zilele trecute, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila a organizat simpozionul cu tema: „Realizări ale S.C.D.A.Brăila privind perfecţionarea tehnologiilor din domeniul culturii orezului”.

S-a descoperit o genă a orezului care ar putea creşte randamentul cu peste 35%

S-a descoperit o genă a orezului care ar putea creşte randamentul cu peste 35%

O echipă de cercetători filipinezi a izolat o genă a orezului, care acţionează ca un îngrăşământ puternic şi poate duce la creşterea randamentului cu peste 35%, a anunţat marţi Institutul internaţional de cercetări asupra orezului (IRRI) din Filipine, preluat de agenţia Belga.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii