Adama
Vinasa Rompak

SPRIJIN PENTRU TINERII SAU NOII APICULTORI!

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA PARLAMENTUL EUROPEAN! La Parlamentul European se dezbat, pe 29 ianuarie 2019, în ședința Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, propunerile pentru noul regulament european după care va funcționa noua politică agricolă comună. Față de propunerea inițială de regulament, europarlamentarii au depus noi propuneri.

Europarlamentarii dezbat, în ședința din 29 ianuarie 2019, stabilirea normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). La propunerea inițială de regulament după care vor fi acordate plăți directe și sprijin pentru dezvoltare rurală, au fost depuse o serie de amendamente care modifică documentul inițial.

Unele dintre acestea vizează sectorul apicol. Câteva dintre propunerile făcute de europarlamentari pentru a fi incluse în noul regulament european, la capitolul apicultură, sunt următoarele:

Acțiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole, inclusiv mortalitatea albinelor și eventualele scăderi ale productivității, chiar analiza substanțelor cu potențial toxic pentru albine. Este esențial să se sprijine analiza pierderilor de albine, deoarece aceasta este una dintre problemele esențiale cu care se confruntă apicultori. Acțiuni de conservare a numărului existent de comunități de albine, pentru creșterea și refacerea populațiilor de albine din Uniune.

Cooperarea cu organisme specializate pentru realizarea de programe de cercetare (inclusiv programe de cercetare și experimentale) în domeniul apiculturii și al produselor apicole.

Acțiuni de monitorizare a piețelor care includ acțiuni de planificare a producției și de adecvare a ofertei la cerere. Marcarea teritoriului de origine și promovarea mierii și a produselor apicole. măsuri de îmbunătățire a polenizării și a sănătății albinelor melifere și a altor polenizatori sălbatici.

Acțiuni de marketing pentru produsele apicole de o calitate înaltă. Măsuri de promovare a cooperării dintre apicultori și fermieri.

Acțiuni de consolidare a zonelor furajere pentru polenizatori. Măsuri de sprijin pentru tinerii sau noii apicultori.

Sprijin suplimentar opțional pe stup pentru serviciile de polenizare. Finanțarea fâșiilor înflorite și a pășunilor destinate albinelor, precum și a altor zone furajere pentru polenizatori. Efectele pozitive ale fâșiilor înflorite și ale pășunilor destinate albinelor, cum ar fi arbuștii și copacii, sunt demonstrate corespunzător și susținute prin mecanismele existente. Cu toate acestea, există două aspecte principale care necesită atenție suplimentară. În primul rând, trebuie acordată o atenție specială pentru ca acestea să nu devină „capcane” pentru polenizatori, cum este cazul pârloagelor. În al doilea rând, aplicarea acestora este valoroasă doar dacă este cuplată cu alte măsuri care au un impact mult mai semnificativ, ca rotațiile culturilor.

Acțiuni care vizează îmbunătățirea polenizării și coexistența cu polenizatorii sălbatici.

Etichetarea țării de origine. Trebuie să extindem domeniul de aplicare al intervențiilor posibile în sectorul apiculturii, în special prin dotarea apicultorilor cu toate instrumentele necesare pentru a combate eficient falsificarea mierii și alte tipuri de fraudă în sectorul apiculturii, se arată în document.

Măsuri de promovare a cooperării între apicultori și fermieri, în special în vederea reducerii impactului utilizării pesticidelor. Acțiuni de adaptare la schimbările climatice.

În planurile lor strategice PAC, statele membre își motivează alegerea obiectivelor specifice și a tipurilor de intervenții. Statele membre își definesc intervențiile în cadrul tipurilor de intervenții alese. Acestea includ măsuri pentru a asigura reducerea pesticidelor cu potențial dăunător pentru albine și dezvoltarea și punerea în aplicare a sistemelor de alertă timpurie între apicultori și vecinii lor pentru a evita pierderi pe scară largă de albine din cauza intoxicării.

Intensitatea ajutorului prin intermediul asistenței financiare din partea Uniunii pentru intervențiile menționate este de cel puțin 70 % din cheltuielile beneficiarilor. (unii europarlamentari propun 85% n.r.)

Pentru elaborarea planurilor lor strategice PAC, statele membre solicită consiliere din partea reprezentanților organizațiilor din domeniul apiculturii și a autorităților respective, inclusiv a autorităților de mediu

Statele membre notifică anual Comisiei numărul stupilor și/sau al coloniilor de albine de pe propriile teritorii.

Programele naționale pentru sectorul apicol aprobate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament pot fi aplicate în continuare până la finalizarea lor în conformitate cu aceleași norme prin care au fost aprobate.
Statele membre în care mai mult de 75 % dintre apicultori sunt amatori sau lucrează în timp parțial, având cel mult 25 de stupi, respectă cerințele specifice din propriile planuri strategice PAC,

Definiția stupului și indicarea metodelor de calculare a numărului de stupi considerat a fi echivalentul unei unități vită mare, se arată în documentul transmis nouă de Parlamentul European.

Noul Regulament european va abroga Regulamentele (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, îm baza cărora sunt acordate fermierilor, în prezent, subvenții și sprijin pentru dezvoltare rurală.

Vizualizat: 11570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii