Adama
Agreena
AGRICOVER

SPRIJIN PENTRU TINERII SAU NOII APICULTORI!

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 19:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LA PARLAMENTUL EUROPEAN! La Parlamentul European se dezbat, pe 29 ianuarie 2019, în ședința Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, propunerile pentru noul regulament european după care va funcționa noua politică agricolă comună. Față de propunerea inițială de regulament, europarlamentarii au depus noi propuneri.

Europarlamentarii dezbat, în ședința din 29 ianuarie 2019, stabilirea normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). La propunerea inițială de regulament după care vor fi acordate plăți directe și sprijin pentru dezvoltare rurală, au fost depuse o serie de amendamente care modifică documentul inițial.

Unele dintre acestea vizează sectorul apicol. Câteva dintre propunerile făcute de europarlamentari pentru a fi incluse în noul regulament european, la capitolul apicultură, sunt următoarele:

Acțiuni de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole, inclusiv mortalitatea albinelor și eventualele scăderi ale productivității, chiar analiza substanțelor cu potențial toxic pentru albine. Este esențial să se sprijine analiza pierderilor de albine, deoarece aceasta este una dintre problemele esențiale cu care se confruntă apicultori. Acțiuni de conservare a numărului existent de comunități de albine, pentru creșterea și refacerea populațiilor de albine din Uniune.

Cooperarea cu organisme specializate pentru realizarea de programe de cercetare (inclusiv programe de cercetare și experimentale) în domeniul apiculturii și al produselor apicole.

Acțiuni de monitorizare a piețelor care includ acțiuni de planificare a producției și de adecvare a ofertei la cerere. Marcarea teritoriului de origine și promovarea mierii și a produselor apicole. măsuri de îmbunătățire a polenizării și a sănătății albinelor melifere și a altor polenizatori sălbatici.

Acțiuni de marketing pentru produsele apicole de o calitate înaltă. Măsuri de promovare a cooperării dintre apicultori și fermieri.

Acțiuni de consolidare a zonelor furajere pentru polenizatori. Măsuri de sprijin pentru tinerii sau noii apicultori.

Sprijin suplimentar opțional pe stup pentru serviciile de polenizare. Finanțarea fâșiilor înflorite și a pășunilor destinate albinelor, precum și a altor zone furajere pentru polenizatori. Efectele pozitive ale fâșiilor înflorite și ale pășunilor destinate albinelor, cum ar fi arbuștii și copacii, sunt demonstrate corespunzător și susținute prin mecanismele existente. Cu toate acestea, există două aspecte principale care necesită atenție suplimentară. În primul rând, trebuie acordată o atenție specială pentru ca acestea să nu devină „capcane” pentru polenizatori, cum este cazul pârloagelor. În al doilea rând, aplicarea acestora este valoroasă doar dacă este cuplată cu alte măsuri care au un impact mult mai semnificativ, ca rotațiile culturilor.

Acțiuni care vizează îmbunătățirea polenizării și coexistența cu polenizatorii sălbatici.

Etichetarea țării de origine. Trebuie să extindem domeniul de aplicare al intervențiilor posibile în sectorul apiculturii, în special prin dotarea apicultorilor cu toate instrumentele necesare pentru a combate eficient falsificarea mierii și alte tipuri de fraudă în sectorul apiculturii, se arată în document.

Măsuri de promovare a cooperării între apicultori și fermieri, în special în vederea reducerii impactului utilizării pesticidelor. Acțiuni de adaptare la schimbările climatice.

În planurile lor strategice PAC, statele membre își motivează alegerea obiectivelor specifice și a tipurilor de intervenții. Statele membre își definesc intervențiile în cadrul tipurilor de intervenții alese. Acestea includ măsuri pentru a asigura reducerea pesticidelor cu potențial dăunător pentru albine și dezvoltarea și punerea în aplicare a sistemelor de alertă timpurie între apicultori și vecinii lor pentru a evita pierderi pe scară largă de albine din cauza intoxicării.

Intensitatea ajutorului prin intermediul asistenței financiare din partea Uniunii pentru intervențiile menționate este de cel puțin 70 % din cheltuielile beneficiarilor. (unii europarlamentari propun 85% n.r.)

Pentru elaborarea planurilor lor strategice PAC, statele membre solicită consiliere din partea reprezentanților organizațiilor din domeniul apiculturii și a autorităților respective, inclusiv a autorităților de mediu

Statele membre notifică anual Comisiei numărul stupilor și/sau al coloniilor de albine de pe propriile teritorii.

Programele naționale pentru sectorul apicol aprobate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament pot fi aplicate în continuare până la finalizarea lor în conformitate cu aceleași norme prin care au fost aprobate.
Statele membre în care mai mult de 75 % dintre apicultori sunt amatori sau lucrează în timp parțial, având cel mult 25 de stupi, respectă cerințele specifice din propriile planuri strategice PAC,

Definiția stupului și indicarea metodelor de calculare a numărului de stupi considerat a fi echivalentul unei unități vită mare, se arată în documentul transmis nouă de Parlamentul European.

Noul Regulament european va abroga Regulamentele (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului, îm baza cărora sunt acordate fermierilor, în prezent, subvenții și sprijin pentru dezvoltare rurală.

Vizualizat: 11451 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii