PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2018! Sprijinul cuplat vegetal este subvenția europeană, plătită pe hectar, care va fi ultima autorizată la plată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cuantumul pe hectar al acestei subvenții nu a fost deocamdată stabilit pentru că fermierii români care au solicitat sprijin cuplat vegetal pentru anul 2018 mai au termen până al 15 mai 2019 să depună la APIA actele obligatorii.
TERMEN DEPUNERE DOCUMENTE APIA - 15 MAI 2019!
SPRIJIN CUPLAT PENTRU CULTURA DE SĂMÂNŢĂ DE CARTOF
Fermierii activi care beneficiază de această subvenție valorifică minimum 15.000 kg sămânţă de cartof/ha pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe care le prezintă la APIA până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere curent.
Pentru sămânța achiziționată de la terți, fermierul prezintă factura sau bonul fiscal de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a seminței de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate, însoțită/însoțite de:
(i) documentul de calitate și conformitate al furnizorului; sau
(ii) orice alt document echivalent documentului menționat emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE; sau
(iii) o etichetă oficială pentru fiecare lot însămânțat care ține loc de document de calitate și conformitate.
SPRIJIN CUPLAT PENTRU CULTURA DE HAMEI
În situația în care fermierul are și calitatea de procesator, înregistrat la Oficiul Național al Registrul Comerțului, acesta face dovada procesării producţiei minime de 490 kg conuri uscate de hamei/ha prin documente contabile interne, până la data de 15 mai a anului următor anului de cerere.
Fermierii români vor beneficia de sprijinul cuplat vegetal și pentru anul 2019 pentru următoarele culturi agricole: soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, legume cultivate în spații protejate, în sere și solarii (ardei, varză, castraveți, tomate, vinete), fructe destinate industrializării (prune, mere, cireșe, vișine, zarzăre, caise).