Adama
Agreena
AGRICOVER

Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui

Publicat: 10 mai 2021 - 16:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Având un potenţial ridicat de producție, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienți, atât de micro cât și de macroelemente. Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice. Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.

B&A Grow Factor Evolution (1)_b

În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea semințelor cu îngrășământ lichid înainte de semănat. Sămânţa sănătoasă și de bună calitate asigură o răsărire viguroasă şi uniformă, cu ritm intens de creştere în fazele iniţiale, dar și o depăşire mai rapidă a atacurilor dăunătorilor de sol. O sămânță tratată suplimentar (împreună cu fungicidul) cu micro și macroelemente va dispune de nutrienți disponiblili pentru a susține perioadele inițiale de dezvoltare ale tinerei plante, depășind astfel cu ușurință potențialele surse de stres.

GF Seed Booster Bottle (1)_b

 • Ecofol deține în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semințelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul conține 1l îngrășământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conține întreaga gamă de nutrienți hidrosolubili. Îngrășământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor utilizate pentru tratarea semințelor. Datorită macro și microelementelor aplicate pe suprafața semințelor, sămânța de floarea-soarelui va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a primelor frunze. Doza recomandată este 2 l/tona de sămânță.

Datorită sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifică bine îngrășămintele minerale. Dozele de azot se calculează în funcție de producția planificată și de indicele de azot al solului. Doza de azot se fracționează astfel: jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul (sub formă de azotat de amoniu sau îngrășăminte complexe) și jumătate concomitent cu prașila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.

Fosforul se poate administra integral înainte de efectuarea arăturii, înainte de pregătirea patului germinativ, sub formă de îngrășăminte granulate complexe, 2/3 din doza înainte de efectuarea lucrării de arat și 1/3 concomitent cu semănatul.

Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluții de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele inițiale de creștere.

 • Azotul este un element foarte important în dezvoltarea florii-soarelui. În primele stadii de dezvoltare a florii-soarelui există riscul ca acesta să levige. Ecofol vă propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul oferă azot disponibil pentru cultură, eliberat treptat pe parcursul a 90 de zile urmărind curba de consum a plantelor. De asemenea, aduce un aport de magneziu pentru a asigura echilibru în nutriție. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumată de cultură în perioada dintre închiderea rândurilor și înflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigură și aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbția în sinergie a azotului.

Durasol Bags_b

 • Gama noastră de îngrășăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, ușor acide și alcaline, și anume:
  • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.
  • Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
  • Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.

Tuba Evolution Pack (1)_b

Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele și aminoacizii joacă un rol foarte important în activarea enzimelor.

 • ! ! Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale florii-soarelui, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol este de 1-2 l/ha.

Productivitatea culturii de florii-soarelui este în strânsă dependență cu formarea corespunzătoare a tuturor elementelor de producție după cum urmează: numărul de plante pe unitatea de suprafață, numărul de semințe pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), conținutul de ulei din semințe etc.

Floarea-soarelui reacționează bine la îngrășămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze și al doilea la începutul apariției calatidiilor. Îngrășămintele foliare recomandate sunt cele cu un conținut mai mare de fosfor și cele care conțin microelemente, în special bor și molibden.

 

 

Helasol Sunflower Tuba (1)_b

 • Ecofol a creat un produs special destinat culturii de floarea-soarelui, Helasol Sunflower. Este un produs complex cu macroelemente (NPK) + microelemente, care aduce culturii următoarele beneficii:
  • Previne apariția carențelor.
  • Stimulează sinteza hormonilor de creștere și a proteinelor.
  • Susține procesul de producere a clorofilei și metabolismul carbohidraților.

 

Ce am observat din practică?

 

Nutriția foliară în etapele de creștere a florii-soarelui prelungește efectul de stay green al aparatului foliar, ajută la formarea corespunzătoare a butonului floral și la dezvoltarea florilor.

Îngrășămintele foliare Ecofol activează sistemul radicular pentru îmbunătățirea absorbției nutrienților greu accesibili din sol și sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitând aderența lor pe suprafața frunzelor și pătrunderea mai rapidă în spațiile intracelulare.

 Articol realizat de echipa Ecofol România

ECOFOL-logo.lat.color (1)_nVizualizat: 1847 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii