Au început lucrările celui de-al IV – lea Congres Donau Soja într-o atmosferă propice dezvoltării pe viitor a acestei culturi ca un focus pe o agricultură europeană durabilă.
Politicul tratează cu reținere, dar și cu un oarecare interes aceste lucrări. Dovadă este că nu mai puțin de patru țări și-au trimis reprezentanți de la vârful conducerii destinelor agriculturii. E adevărat că ministerul ungar s-a implicat în buna organizare a acestui congres dar din România, deși ministrul Achim Irimescu a fost invitat (acesta este încă în convalescență după problemele de sănătate pe care le-a avut, conform propriei mărturisiri), nu am văzut niciun reprezentant oficial. O fi de rău, o fi de bine ce pot eu să spun.
Realitatea este că România acordă un sprijin consistent acestei culturi ceea ce a dus la o dinamică mai mult decât pozitivă. Istvan Nagy a spus că „Ungaria se străduiește și s-a străduit întotdeauna pentru a oferi cetățenilor săi alimente sănătoase, la prețuri accesibile și de înaltă calitate. Iar cheia pentru producția de alimente în condiții de siguranță este promovarea practicilor agricole sustenabile, iar producția de soia nemodificată genetic este esențială în acestă privință”, ceea ce înseamnă că limbajul de lemn e suveran în toate guvernele europene.
Discursurile celorlalți oficiali s-au încadrat în categoria de dări de seamă pozitive de genul „noi am încurajat acestă inițiativă dovadă că soia nemodifocată genetic câștigă teren” și totodată că „pe viitor vom face să fie și mai bine decât bine”.
Apoi s-a vorbit despre tendința ca măcar jumătate din resursa de proteină pentru furaje să fie asigurată de leguminoasele cultivate în Europa deși Matthiass Kron, președintele Donau Soja Association a specificat că, cel puțin în acest moment, „doar puțin mai mult de 2% din suprafața agricolă a Europei este cultivată cu leguminoase pentru boabe”. Ceea ce arată că între declarațiile sforăitoare și realitate e cam mare distanța. Dar e important că cineva pune presiune pe guvernele europene. Și aceea este, pe lângă cererea crescută a locuitorilor acestei regiuni istorice pentru alimente produse cu o agricultură sustenabilă, Asociația Donau Soja, care a crescut în acești ani ca un făt frumos, devenind o adevărată filieră de produs.
O să vă țin la curent cu ce se va discuta în aceste 2 zile la Budapesta despre viitorul soia non GMO!