Adama
Agreena
AGRICOVER

SOIA: Piața sub influența vremii sud-americane

Publicat: 15 decembrie 2023 - 11:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Piața de soia și de făină își găsește sprijin din condițiile dificile de semănat din America de Sud, pe fondul unei cereri destul de slabe.

Cultura de soia_Corteva Agriscience 2023_b
În luna noiembrie, soia a crescut prețul pe piața americană la termen (CBOT). Una dintre cauzele acestei evoluții este îngrijorarea puternică cu privire la condițiile de creștere a culturii în America de Sud. Vremea din ultimele săptămâni a fost uscată și foarte caldă în Mato Grosso, principalul stat producător din Brazilia. Ca urmare, plantările au fost întârziate semnificativ la sfârșitul lunii noiembrie. 

Situația a fost îngrijorătoare și în Argentina, semănatul fiind întârziat din cauza lipsei ploilor.

Revenirea ploilor în Argentina

Cu toate acestea, precipitațiile păreau să se întoarcă în Argentina, făcând posibilă prevederea unor condiții de instalare mai bune și un nivel bun al suprafeței. Astfel, o creștere bruscă a producției argentiniene în 2024 este încă posibilă, după o recoltă catastrofală în 2023. În Brazilia, condițiile de creștere rămân mai precare.

Pe acest fond, China a apelat la soia americană pentru importurile sale. Acest lucru a fost realizat într-un context relativ tensionat de sfârșit de an, în urma scăderii producției argentiniene. Valurile de achiziții chineze de boabe de soia americane în ultimele săptămâni au contribuit la creșterea prețurilor la semințe.

Cererea scăzută de făină de soia va afecta în cele din urmă prețurile

Piața făinii de soia, ca și cea a semințelor, a cunoscut o campanie haotică în 2022-2023, în urma eșecurilor de producție din Argentina. Preocupările legate de plantările de soia din America de Sud au făcut ca făina de soia să fie mai scumpă pe scena globală, dar într-o măsură mai mică decât pentru semințe. 

Cererea chineză de boabe de soia americane a contribuit la creșterea prețurilor la semințe. Perspectivele pentru cererea globală nu sunt foarte mari pentru lunile următoare. Pentru campania 2023-2024, consumul global de făină de soia este prognozat să crească cu doar 2,9%, după o scădere de peste 3% în campania precedentă. Se așteaptă să sufere din cauza creșterii economice globale destul de slabe, precum și a concurenței din partea cerealelor și a altor semințe oleaginoase.

De asemenea, cererea ar putea scădea ușor în special în China, deși această țară este de obicei forța motrice în achizițiile globale. Consumul intern de carne din China este în prezent lent. La acest element se adaugă o creștere a focarelor de pestă porcină africană. Nici sectorul avicol nu este de așteptat să crească, China și-a redus importurile de păsări de reproducție din Statele Unite din cauza focarelor de gripă aviară din această țară. 

Sectorul animal se luptă în Uniunea Europeană

După o scădere de aproape 6% a consumului de furaje combinate în sectorul porcilor din Uniunea Europeană în perioada 2022-2023, tendința descendentă este de așteptat să continue în 2023-2024, cu o scădere anunțată de 3%. Scăderea consumului de carne de porc în Uniunea Europeană și exporturile către China sunt principalele cauze ale acestei scăderi.

 Se estimează că stocurile globale de soia vor crește până la sfârșitul campaniei 2023-2024.

În schimb, sectorul avicol este de așteptat să înregistreze o revenire de 3% în 2023-2024, pe fondul creșterii consumului în Uniunea Europeană și al reducerii focarelor de gripă aviară. În cele din urmă, cererea totală de animale în Uniunea Europeană este de așteptat să fie stabilă în 2023-2024. În acest context, consumul comunitar de făină de soia ar trebui să scadă în favoarea porumbului.

 

Vizualizat: 551 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii