Adama
Vinasa Rompak

Soia Dunăreană – episodul moldav

Publicat: 20 august 2016 - 16:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu doar 5 zile înainte de ultima platformă care se va dezvălui fermierilor la SCDA Caracal, Donau Soja a amenajat o platformă demonstrativă cu aproape 60 de soiuri de soia, în Republica Moldova.

La Institutul Selectia din Balți. Trebuie să recunosc că autoritățile au trimis ministrul adjunct al Agriculturii la eveniment. Bineînțeles că l-am intervievat pentru cititorii Ferma și o să aveți ocazia să vedeți cum gândește un tehnocrat de dincolo de Prut. Apoi m-am întâlnit cu mulți fermieri. Aș îndrăzni să spun că doar unul lucra vreo 800 ha dar se plângea că este mic. Ceilalți undeva peste 4.000 ha. Fără subvenții și fără alt sprijin, iar multinaționalele sunt cu toate acolo deja. Așa că nu prea au de ce să tragă ministerul de mânecă. Iar de greva foamei nici nu poate fi vorba. Politicienii lor s-ar bucura că se fac economii.

Producțiile lor însă sunt doar un pic sub ce pot fermierii noștri din sud, dar aproape de ce fac fermierii noștrii din Moldova. Chiar spuneau că prin 1995 ziceau că agricultura României era mult în urmă și că, mărturisesc ei, se vede acum enormul progres realizat după intrarea României în UE. Dar și la ei zootehnia este la pământ iar fermierilor mici abia de le ajunge de pe o zi pe alta ca să nu moară de foame. Prețurile la cereale sunt cam cu 14% sub cele de la noi.

Salariile celor care muncesc în Republica Moldova sunt mici. Totuși Institutul de la Bălți are 201 angajați. Acel 1 este directorul, bineînțeles. Dar, doar jumătate din posturi sunt bugetate restul trebuie să le susțină din activitatea de dezvoltare. Angajează tineri dar în scurt timp îi pierd. Ba îi preia multinaționalele, ba pleacă în Rusia. Chiar și așa atmosfera din cercetarea lor, care a trecut de anul trecut în subordinea ministerului, (cred că Achim Irimescu a conversat și cu omologul său moldav) nu diferă cu mult de cea de la noi, deși ei aproape că au terenurile întregi. Deși politicienilor le cam pun gând rău dar încă nu a crescut prea mult piața imobiliară.

Cercetătorii sunt la fel de visători iar voi, cititorii revistei, veți putea să o cunoașteți pe Regina Soiei din Basarabia care spune că familia nu se împacă deloc cu cercetarea. O româncă născută din părinți români în Bucovina și care a omologat 12 soiuri de soia aflate acum în comercial. Tot în Ferma veți afla cum un om poate lucra 40 de ani într-un aemenea institut doar pentru că soția lui a fost repartizată la o fabrică de armament din Bălți. La fel cum o să puteți ajunge o clipă în Institutul Porumbeni. Institut care vinde sămânță de porumb care se bate cu multinaționalele (vezi rezultatele din ultimii 2 ani din loturile de la Orezu) la un preț de 10 ori mai mic.
Sunt mult prea multe de spus așa că mă opresc deocamdată aici. O să vedeți și câteva fotografii de la eveniment cu actorii principali. Adică cu fermieri!

Vizualizat: 1264 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii