Cu doar 5 zile înainte de ultima platformă care se va dezvălui fermierilor la SCDA Caracal, Donau Soja a amenajat o platformă demonstrativă cu aproape 60 de soiuri de soia, în Republica Moldova.
La Institutul Selectia din Balți. Trebuie să recunosc că autoritățile au trimis ministrul adjunct al Agriculturii la eveniment. Bineînțeles că l-am intervievat pentru cititorii Ferma și o să aveți ocazia să vedeți cum gândește un tehnocrat de dincolo de Prut. Apoi m-am întâlnit cu mulți fermieri. Aș îndrăzni să spun că doar unul lucra vreo 800 ha dar se plângea că este mic. Ceilalți undeva peste 4.000 ha. Fără subvenții și fără alt sprijin, iar multinaționalele sunt cu toate acolo deja. Așa că nu prea au de ce să tragă ministerul de mânecă. Iar de greva foamei nici nu poate fi vorba. Politicienii lor s-ar bucura că se fac economii.
Producțiile lor însă sunt doar un pic sub ce pot fermierii noștri din sud, dar aproape de ce fac fermierii noștrii din Moldova. Chiar spuneau că prin 1995 ziceau că agricultura României era mult în urmă și că, mărturisesc ei, se vede acum enormul progres realizat după intrarea României în UE. Dar și la ei zootehnia este la pământ iar fermierilor mici abia de le ajunge de pe o zi pe alta ca să nu moară de foame. Prețurile la cereale sunt cam cu 14% sub cele de la noi.
Salariile celor care muncesc în Republica Moldova sunt mici. Totuși Institutul de la Bălți are 201 angajați. Acel 1 este directorul, bineînțeles. Dar, doar jumătate din posturi sunt bugetate restul trebuie să le susțină din activitatea de dezvoltare. Angajează tineri dar în scurt timp îi pierd. Ba îi preia multinaționalele, ba pleacă în Rusia. Chiar și așa atmosfera din cercetarea lor, care a trecut de anul trecut în subordinea ministerului, (cred că Achim Irimescu a conversat și cu omologul său moldav) nu diferă cu mult de cea de la noi, deși ei aproape că au terenurile întregi. Deși politicienilor le cam pun gând rău dar încă nu a crescut prea mult piața imobiliară.
Cercetătorii sunt la fel de visători iar voi, cititorii revistei, veți putea să o cunoașteți pe Regina Soiei din Basarabia care spune că familia nu se împacă deloc cu cercetarea. O româncă născută din părinți români în Bucovina și care a omologat 12 soiuri de soia aflate acum în comercial. Tot în Ferma veți afla cum un om poate lucra 40 de ani într-un aemenea institut doar pentru că soția lui a fost repartizată la o fabrică de armament din Bălți. La fel cum o să puteți ajunge o clipă în Institutul Porumbeni. Institut care vinde sămânță de porumb care se bate cu multinaționalele (vezi rezultatele din ultimii 2 ani din loturile de la Orezu) la un preț de 10 ori mai mic.
Sunt mult prea multe de spus așa că mă opresc deocamdată aici. O să vedeți și câteva fotografii de la eveniment cu actorii principali. Adică cu fermieri!