Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SOFTUL APIA, DEPĂȘIT DE SITUAȚIE! ESTE ÎN PERICOL PLATA SUBVENȚIILOR pentru FERMIERI?!

Publicat: 28 februarie 2018 - 18:18
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DE SOFTUL APIA NU SE OCUPĂ NIMENI. LICITAȚIA NU S-A TERMINAT! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a avertizat astăzi pe fermieri să-și respecte programările la APIA pentru Campania 2018. În timpul acesta, sistemul informatic de care depinde fiecare cent din subvențiile fermierilor români nu ar fi actualizat pentru anul 2018. Se pare că nu au fost făcute modificările necesare nici pentru anul 2017 și că s-ar fi greșit la plata unor scheme din subvenția pe suprafață. AGROINFO l-a întrebat pe ministrul agriculturii.

Astăzi, 28 februarie 2018, poate chiar simultan cu desfășuarea conferinței de presă de la Ministerul Agriculturii, la Tribunalul București s-a judecat contestația formulată de compania SIVECO în licitația organizată pentru adjudecarea serviciilor de mentenanță pentru sistemul informatic cu care lucrează APIA. SIVECO, creatorul Sistemului Integrat de Administrare și Control, IACS, de care depinde fiecare cent din subvențiile fermierilor, a participat la licitație, dar APIA a propus excluderea acestei companii pe motiv că are o amendă de plătit la Consiliul Concurenței. SIVECO a contestat. SIVECO cere acum judecătorilor să oblige APIA să anuleze actele prin care a declarat acceptabile oferta Asocierii S&T România și Teamnet World Professional Services și a Telekom România Communication, ceilalți participanți la licitație, ori să dispună anularea licitației.  PE LARG PUTEȚI CITI AICI!

Deci, licitația pentru soft, începută anul trecut în vară, nu e finalizată nici acum în condițiile în care acest soft ar trebui să fie actualizat, să sufere unele modificări pentru ca plata subvențiilor către fermieri să poată fi făcută.

Pe surse, AGROINFO a aflat că neactualizarea sistemului informatic ar fi cauzat deja câteva probleme grave. Unele plăți ar fi fost realizate incorect și aici ar fi vorba de plata pe înverzire și de cartonașul galben pentru care s-ar aștepta corecții financiare de la Comisia Europeană. În plus, IPA online, unde fermierii pot să-și completeze cererea unică pentru anul 2018, nu este actualizat pe partea de zootehnie și ar funcționa doar partea de vegetal chiar dacă vorbim de o cerere unică, unde sunt solicitate subvenții atât pe vegetal, cât și pe zootehnie.  Cel mai grav este că plata avansului la subvențiile aferente anului 2018 ar putea fi în pericol dacă acest soft nu este actualizat. În ipoteza optimistă că licitația pentru atribuirea softului s-ar încheia în primăvară, iar contractul cadru ar fi semnat prin iunie, primele module cu actualizările necesare ar putea fi livrate undeva în noiembrie.

AGROINFO a încercat să afle de la ministrul agriculturii ce se întâmplă cu sistemul informatic APIA de care atârnă plata subvențiilor către fermieri. O să vă convingeți singuri de ce spunem că am încercat. Răspunsurile date de ministrul agriculturii sunt fără comentarii din partea noastră, le așteptăm pe ale voastre.

AGROINFO: Este pregătit sistemul informatic, este actualizat acest sistem pentru preluarea cererilor, pentru plata avansului din subvenții?

PETRE DAEA: V-am spus că noi ne desfășurăm activitatea sub zodia riscului. Suntem în agricultură și știam de fiecare dată că apare câte un risc și ne luăm măsurile necesare.Eu spun că da. Nu este niciun fel de problemă, noi am operat etapă cu etapă cu inteligența oamenilor pe care-i avem în sistem. Iată că am procesat...multă lume își punea întrebarea dacă reușesc să plătim aceste sume. Unii, mai răutăcioși așa, se gândeau că poate o să se încurce lucrurile și nu o să meargă bine. Iată că astăzi am plătit cu un miliard mai mult (un miliard de euro n.r.) decât anul trecut. Păi, dumneavoastră nu ați văzut că am prezentat aici acte normative? Am scos patru acte normative, ne-am pus la lucru efectiv în interiorul APIEI în așa fel încât să nu fie probleme. Și nu vor fi probleme de primire a cererilor și de instrumentare a lor știindu-se că aceste proces începe pe data de 1 martie și se termină pe 15 mai. Mă ascultați până la capăt că am răbdarea necesară să dau un răspuns complet la întrebarea dumneavoastră foarte bună, insistentă și foarte așezată. Deci, suntem pregătiți, știm că până la 15 mai o să se depună aceste cereri, avem perioada de procesare a cererilor respective până la 1 iulie când începe controlul în teren. De la 1 iulie până la 1 octombrie să rezolvăm faza de teren prin control clasic și teledetecție, să reglăm din punct de vedere metodologic, dacă e cazul, între 1 octombrie și 15 octombrie, în așa fel încât pe 16 octombrie să plătim subvențiile. Am spus-o și anul trecut, o spun și anul acesta, dumneavoastră ați văzut, fermierii au simțit că lucrurile s-au întâmplat așa cum am spus.

AGROINFO: Au  fost realizate incorect anumite plăți efectuate pentru 2017 din pricina softului, de exemplu înverzirea.

PETRE DAEA: Stați puțin, nu o luați în zona aceasta peiorativă. Mi-e drag când puneți întrebările, nu-mi place când vreți să fie altfel decât este. Eu vă spun un lucru extraordinar pe care, iată, întrebarea dumneavoastră mi-a dat posibilitatea să-l aduc la cunoștință. Auditul ( este vorba despre auditul Comisiei Europene n.r.) a verificat modul în care s-au făcut plățile în 2017, iar eroarea este subunitară și este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Iată, pe de o parte, proceduri corecte, instrumente bine comensurate, muncă, grijă, într-un cuvânt seriozitate în toată activitatea de la APIA. Și e o muncă extraordinar de insistentă, cu multă muncă am rezolvat lucrurile acestea și am evitat blocajele la care eram predispuși. Iar noi respectăm, pe de o parte, legea, respectăm, pe de o parte, metodologia, respectăm, în primul rând, fermierul și respectându-i pe toți facem treaba să fie bine.

Un alt jurnalist a insistat pe problema softului APIA și l-a chestionat pe ministrul agriculturii care va fi, totuși, alternativa pentru acest sistem informatic, soluția ca banii să ajungă la fermieri, din moment ce actualizarea modulelor de plăți nu a fost făcută pentru 2018.  

Dăm plățile la oameni! Așa cum știm noi, ca oameni deștepți și bine așezați la lucru, să facem treabă pentru țară să dăm plățile la oameni. Și le-am dat, le dăm și le vom da, a spus Daea.

Vizualizat: 4452 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Daniluc
|
03. 01, 2018. Thursday 12:12
Bine ca ati dat la toti plata finala iar cei care au fost la control nu au primit nici macar un leu ,parca noi suntem vinovatii pentru greselile apia.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii