AGROINFO.RO. În decurs de 4 luni, ministrul agriculturii Adrian Oros a fost audiat de două ori în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Ce a dezvăluit Adrian Oros astăzi, în fața parlamentarilor, la cea de-a doua audiere, legat de subvenția de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate?
Programul Tomata este cel mai de interes, mai ales în zonele legumicole pe care le-am vizitat aproape pe toate. Continuă și-n acest an Programul Tomata, cu câteva îmbunătățiri, zicem noi. Pentru a monitoriza calitatea tomatelor care se oferă populației, beneficiarii vor trebui să dețină un registru de evidență a tratamentelor, adică să-și treacă ce substanțe procură, de unde le procură, și ce substanțe folosesc pentru a trata plantele respective. Ei vor fi instruiți de către cei de la Autoritatea Națională Fitosanitară.
De asemenea, pentru acuratețea datelor privind suprafețele deținute și cultivate, în așa fel încât să nu mai fie "accidente", cum mi-au semnalat cei de la direcțiile agricole județene, unde s-au depus doar dosare și nu erau lucrările respective, am cerut o copie a filelor din registrul agricol deschis la primării. Repet, la cererea direcțiilor agricole județene. Verificarea se va face la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării. Perioada de înscriere (în Program n.r.) va fi până-n 15 aprilie și valorificarea producției până-n 15 iunie. Aceste date le-am stabilit împreună cu beneficiarii acestui Program. Iar cantitatea minimă care trebuie comercializată este de 3 tone la 1.000 de metri pătrați.
Pentru prima parte a Programului, am identificat o sumă de 40 de milioane de euro, urmând ca la rectificare (bugetară n.r.) Programul să găsim resurse să finanțăm și ciclul 2, la fel cum am făcut în decembrie anul trecut, când am plătit ciclul 2 de producție. Ca un element de noutate, tot așa la cererea beneficiarilor, acolo unde sunt foarte mulți beneficiari, pentru că sunt localități cu câteva sute sau chiar mii de beneficiari, acolo am cerut colegilor mei de la direcțiile agricole și de la ANF (Autoritatea Națională Fitosanitară n.r.), să se deplaseze la sediiile primăriilor din acele localități, să verifice dosarele și să facă instruirea privind utilizarea produselor de protecție, a declarat miercuri, 19 februarie 2020, ministrul propus al agriculturii, Adrian Oros, în fața comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.
Adrian Oros a mai spus că impactul Programului Tomata nu se observă dacă sunt analizate datele privind importul și exportul de tomate românești.
Ministrul agriculturii a adăugat că va continua în acest an și Programul Usturoiul Românesc, unde cuantumul subvenției este tot 3.000 de euro/ha și pentru care a alocat mai mulți bani decât anul trecut pentru că se așteaptă la o suprafață mai mare cultivată cu usturoi. Adrian Oros le-a mai spus parlamentarilor că, din anul 2021, ajutorul de minimis va fi plătit fermierilor pentru legume, nu doar pentru tomate sau usturoi.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.